Šta vam vaša maca poručuje - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
mačka
Od petmagazine.rs - 27/08/2020

Šta vam vaša maca poručuje

Mjaukanje nije jedini način na koji mačke komuniciraju. One su životinje koje imaju dobro razvijen govor tela i koriste ga u svakodnevnim kontaktima s okolinom.

Izvor: Index.hr

Donosimo vam prikaz kako se mačke služe različitim delovima tela da bi komunicirale i kako da pročitate poruke.

macka u kupatilu

Strah

Uši su spuštene unatrag, a zenice su raširene. Spušteni brkovi i rep među nogama znak su da mačka nije spremna za svađu i da je prestrašena. Kad je preplašena sklupčaće se, kako bi se učinila što je moguće manjom.

Sreća

Uši su živahne i usmerene napred, a oči opuštene, često na pola otvorene. Ako je glava ispružena napred, ona vas potiče na dodir i želi izbliza proučiti vaše lice. Prijateljski raspoložene mace trljaće se o vaš obraz, a visoko podignut rep označava da je srećna. Kada zeva i proteže se znači da je zadovoljna i da se oseća sigurno.

mačka

Ljutnja

Uši su podignute i lagano nagnute unatrag, a zenice su sužene u vertikalno položaju. Ako se suočavaju s protivnikom, obe mace će nastojati gledati jedna drugoj u oči. Ljutita mačka će spustiti glavu i ispružiti brkove. Rep je u ravnom položaju, s podignutim dlakama na kraju repa. Ako se rep pomiče levo-desno to može biti znak iritacije, ali i preteranog uzbuđenja. U svakom slučaju, budite oprezni. Ljutita mačka pljuje, podiže leđa u luk i isteže stražnje noge, a pritom se dlaka na leđima podiže.

Ugroženost

Uši su spuštene postrance, a zenice su proširene. Rep u obliku potkovice ukazuje na obrambeno agresivan stav. Kad se oseća ugroženo mačka će nastojati izgledati puno veća nego što stvarno jeste, tako što će leđa podignuti u luk.