Sirova hrana za mačke - za i protiv - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
macka jede meso
Od petmagazine.rs - 26/02/2020

Sirova hrana za mačke – za i protiv

Iako još uvek nema dovoljno stručnih studija u ovoj oblasti, sve veći broj vlasnika hrani mačke sirovom hranom jer smatra da je to u skladu sa njihovom prirodom s obzirom na to da su cica-mace već hiljadama godina – mesožderi.

Tekst: dr vet. med. Tamara Stanojević za magazin „Mačka“, Foto: Shutterstock

Vlasnici mačaka neretko su u dilemi da li je komadić belog mesa koji daju svojoj ljubimici opasan, nezdrav ili nekoristan po nju. Da li je preporučljivo hraniti je sirovim mesom, jer je ona ipak mesojed?  

U javnosti, i stručnoj kao i među vlasnicima i ljubiteljima mačaka, postoji polarizacija mišljenja o prednostima i nedostacima hranjenja sirovom hranom. Na jednoj strani je mnogo više dokaza i studija koje ukazuju na rizike ishrane sirovom hranom i nedovoljne koristi u poređenju sa industrijskom, prerađenom hranom, a na drugoj strani su iskustva i tvrdnje zagovornika sirove – prirodne ishrane.

Vlasnici

Bez obzira na to što ishrana sirovom hranom još uvek nema dovoljnu stručnu podršku kroz studije o hranjenju i različita istraživanja, sve je veći broj vlasnika mačaka koji u ishranu svoje mačke uključuju sirovu hranu. Njihovi razlozi proizilaze iz prirodnog mačjeg ponašanja i ishrane: mačka je mesožder koji potiče iz pustinjskih predela i njena ishrana je već hiljadama godina bazirana na sirovoj hrani – to je živ i najčešće zdrav ulov. Tako ona dobija većinu potrebnih hranljivih materija direktno iz hrane, u obliku koji je prilagođen za najefikasnije korišćenje, i ono što je za nju veoma važno – dobija odgovarajuću količinu tečnosti. Tek od polovine 20. veka ljudi su počeli da ishranu mačaka baziraju na visoko prerađenoj, kuvanoj i upakovanoj hrani kao kontrolisanom, bezbednom i praktičnijem rešenju.

Sirova, suva i vlažna hrana

hrana za kucne ljubimce

Poslednjih godina vlasnici sve više pokušavaju da svojim ljubimicama obezbede što prirodniji način života u kući, jer danas mačke u zatvorenom prostoru žive i do 20 godina. Sirovom hranom pokušavaju da oponašaju ishranu koju bi mačka imala u prirodi, loveći svoj obrok. Digestivni sistem mačke prilagođen je ishrani sirovom hranom koja sadrži veliku količinu proteina, ima veliku vlažnost i malo ugljenih hidrata.

Prema američkim izvorima (anketama), jedna petina vlasnika mačaka industrijsku, suvu hranu obogaćuje vlažnom hranom za mačke ili svežom hranom, i hranom namenjenom za ljudsku konzumaciju. Tako u ishrani mačaka možemo naići na kombinacije suve granulirane hrane i vlažne konzervirane hrane za mačke, suve granulirane hrane i svežeg mesa, džigerice, sira, jogurta, kuvanog mesa, jaja ili ribe.

Rizici ishrane sirovom hranom

Ishrana sirovim mesom ili dodavanje sirovog mesa u obrok zaista može imati određene rizike.

Osnovne zamerke, odnosno nedostaci ishrane mačaka sirovom, već pripremljenom hranom (komercijalna sirova hrana) ili kućno pripremljenom su:

• neizbalansiranost ishrane;

• prisustvo potencijalno opasnih mikroorganizama.

Različita istraživanja o ishrani sirovom hranom, kao i hranom pripremljenom u kućnim uslovima, uglavnom su identifikovala nutritivne probleme u smislu neusklađenosti nivoa kalcijuma i fosfora i specifični nedostatak vitamina (Freeman i Michel 2001, Freeman et al., 2013). Neuravnoteženost i nedostaci ishrane sirovim mesom najčešće su u vezi sa receptom, koji nema podlogu u nutritivnim studijama (studije o hranjenju), zatim vlasnici često modifikuju recept radi njegovog pojednostavljivanja, nemogućnosti nalaženja svih sastojaka odgovarajućeg kvaliteta ili iz finansijskih razloga.  

Osim neizbalansiranosti obroka, postavlja se pitanje i bioraspoloživosti njegovih sastojaka. U nedostatku studija o hranjenju mnogim sirovim hranama komponovanim da budu nutritivno izbalansirane, pitanje bioraspoloživosti hranljivih sastojaka predstavlja dodatni rizik od nutritivnog deficita (Fascetti 2015). Ovo je pokazano u studiji u kojoj je korišćena sirova ishrana celim kunićima i koja je sadržavala adekvatnu količinu taurina, ali ipak je rezultirala kardiomiopatijom s nedostatkom taurina među mladim mačkama posle nekoliko meseci hranjenja (Glasgov et al. 2002).

Opasnost po zdravlje

Korišćenje svežeg mesa u ishrani mačaka je rizičnije po onoga ko priprema obrok nego po njegovog konzumenta. Sveže meso i iznutrice mogu biti kontaminirani bakterijama Salmonella sp., Listeria monocytogenes, Echerichia, toksoplazmom i drugim mikroorganizmima, što može biti ozbiljan problem za ljudsko zdravlje – sve su to izazivači zoonoza, bolesti koje su zajedničke životinjama i ljudima. Opasnost obolevanja mačaka kao posledica infekcije ovim bakterijama je mala, jer mačji digestivni trakt nije pogodna sredina za razvoj infekcije. U opasnosti da obole su imunodeficijentne mačke, mačići i stare mačke. Međutim, opreznost treba da postoji i kada je i suva hrana za mačke u pitanju, jer i kod nje s vremena na vreme bude zabeležena kontaminacija bakterijom Sallmonella sp. S obzirom na to da sirovo meso za ishranu mačke može biti pre svega opasnost po onog ko ga priprema, ako na bilo koji način preko ruku ili pribora uzročnike unese u usta, to znači da vođenje računa o higijeni predstavlja glavnu barijeru infekciji, odnosno glavnu zaštitu vlasnika. Toga se moramo setiti i kada spremamo sopstveni ručak.

Preporuke

dzigerica

Istraživanja koja su pokazala visok stepen kontaminiranosti svežeg obroka za mačku rađena su pre svega na uzorcima komercijalne sirove hrane. Američka agencija za lekove i hranu (FDA) registrovala je najveći broj kontaminirane hrane za mačke u grupi komercijalne sirove hrane. Na osnovu toga su dali preporuke za pripremu sirovog obroka. Suština je u strogoj higijeni svega što učestvuje u obradi mesa, a sigurnost hrane se uspostavlja dubokim zamrzavanjem tokom nekoliko dana. Na primer, zamrzavanjem mesa tokom 72 sata na -20 °C ubijaju se jajašca toksoplazme. Obezbediti siguran sirov obrok ipak nije tako teško ako se prate određena pravila:

• Koristiti sveže meso iz pouzdanog izvora.

• Ne kupovati već mleveno meso – ne zna se koliko je dugo stajalo i u kojoj meri je bilo izloženo kontaminaciji bakterijama. Eventualno kupiti meso koje je mleveno u momentu kupovine.

• Meso odmah iseckati ili samleti, obraditi i zamrznuti do upotrebe.

• Zamrznuto meso odmrzavati u frižideru, ne na sobnoj temperaturi.

• Sirovu hranu odvojeno držati od druge hrane.

• Sve posude, noževe i površine dobro oprati nakon upotrebe.

• Ruke obavezno prati posle pripreme mesa.

• Mačja posuda za hranu treba da bude staklena ili keramička, laka i bezbedna za pranje.

• Ne dozvoliti mački da liže ukućane ako se hrani sirovim mesom, naročito odmah posle hranjenja.

• Iste preporuke važe i za pripremu kuvanog obroka od svežeg mesa, a odgovarajuća temperatura kuvanja će ubiti Salmonella sp, Listeria monocitogenes i druge štetne bakterije koje se mogu preneti iz hrane.

Hranljivi sastojci

Kao striktni mesožder, mačka bi trebalo da dobije većinu potrebnih hranljivih materija direktno iz hrane, u obliku koji je prilagođen za najefikasnije korišćenje. Ako bi mačka jela raznoliku, svežu hranu koju je ulovila, ona bi dobila sve hranljive materije koje su joj potrebne direktno iz svog ulova. Ishrana različitim svežim „plenom”, naravno, nije moguća u kućnim uslovima, i zato je najbliža njoj i nutritivno možda najuravnoteženija ishrana koja se sastoji od različitih delova celih životinja koji se kombinuju tako da se u određenom vremenskom periodu postigne celovita nutritivna ravnoteža, odnosno da se zadovolje nutritivne potrebe mačke. Pravilno planirana, ova vrsta ishrane obično ne zahteva suplementaciju. Međutim, to mnogim ljudima nije jednostavno tako da se odlučuju za komercijalnu svežu hranu ili, kod nas ipak prisutnije, samostalno pravljenje obroka – mlevenje i zamrzavanje mesa. Meso se razlikuje u svom nutritivnom profilu, a hranjenje različitim mesom (različitih životinja i različim delovima životinje) pruža najbolju mogućnost za pravilnu ishranu mačke. Međutim, koji god način hranjenja da se izabere, suplementi su važan deo obroka zbog gubitka hranljivih materija i, ipak, moguće neizbalansiranosti kada je reč o mineralima i vitaminima.

Meso

meso

Da li treba dodati meso u dnevni meni? Zašto da ne, uz nekoliko pravila prilikom davanja mesa, i vaša mačka će biti zadovoljna.

* Okvirno jednu petinu ukupnog dnevnog obroka možete zameniti svežim obrokom. Izbor je na mački, naravno, ali ono što je prihvatljivo jeste posno meso, pileće, juneće, ćureće, jagnjeće; zatim unutrašnji organi – pre svega džigerica, srce i pileći bupci, koji su odličan izvor taurina, vitamina A, B, D i E, i esencijalnih amino i masnih kiselina.

* Mačka teška četiri kilograma trebalo bi okvirno da unese 240 do 250 kcal/dnevno. Ako joj se u ishranu dodaje sveže meso, onda bi ono trebalo da bude u količini koja će iznositi oko 50 kcal, a za toliko treba smanjiti količinu druge hrane (industrijske, suve).

Vrsta mesa                                                kcal/100g             g/50kcal                          

Pileće grudi 120 41,6
Ćureće grudi 114 43,6
Jagnjeće nemasno meso 243 20.5
Juneće meso 142–201 35,2–24,8
Pileća džigerica 119 42
Pileće srce 153 32,6
Pileća krilca 191 26,1

* Džigericu bi trebalo davati s oprezom, jer postoji mogućnost prevelikog unošenja vitamina A.Koliko god da je ovaj vitamin kao antioksidans važan za odbranu i funkcionisanje mačjeg organizma, prevelika količina u obroku može za neke mačke predstavljati ozbiljan zdravstveni problem. Džigerica je, pored lososovog ulja, najbogatija ovim vitaminom, tako da se njen unos mora ograničiti. Zato džigerica može biti prisutna u obroku do 5%, i to nekoliko puta nedeljno. 

* Pitanje davanja kostiju uvek ima mnogo krajnje različitih odgovora i dilema. Zagovornici sveže ishrane ga podržavaju, pod uslovom da to bude sveža hrana, odgovarajuće veličine i data pod obaveznim nadzorom. Hranjenje mačke malim, sirovim mesnatim kostima prirodan je način da se obezbedi kalcijum i da se mački pruži mogućnost da žvaće i da tako „vežba” vilicu i čisti zube. Pileća krila ili vrat su otprilike odgovarajuće veličine, ali ipak bi uvek trebalo nadgledati mačku dok jede sirove mesnate koščice.

* Davanje svežeg mesa kao dodatka ili poslastice podrazumeva i vođenje računa o svim higijenskim preporukama kao i kod ishrane mačke svežim obrokom. To mora biti higijenski i kvalitativno ispravno meso, a čiste radne površine i čiste ruke su obavezne.

VODIČ ZA SIROVU ISHRANU

sirova hrana za ljubimce

Za ishranu sirovom hranom potrebno je:

• Proveren nutritivno izbalansiran recept, koji je formirao veterinar nutricionista

• Saradnja sa veterinarom, odnosno redovan nadzor mačke od strane veterinara i redovne konsultacije u vezi sa ishranom.

• Pridržavanje recepta bez sopstvenih modifikacija

• Dodavanje određenih suplemenata

Recepti za sirovi obrok, kao i komercijalna sirova hrana uglavnom sadrže:

• Životinjske delove kokoške, kunića, ćurke, jagnjeta. Osim mesa sadrže i njihove unutrašnje organe i delove skeleta

• Cela jaja, belance je najčešće termički obrađeno

• Kao dodatna vlakna koristi se najčešće psilijum

• U cilju nadoknade potrebnih mikroelemenata dodaju se taurin, vitamini E i B, zatim ulje lososa kao izvor omega 3 masnih kiselina i vitamina A