Sigurno i opušteno - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
uplasena macka
Od petmagazine.rs - 26/03/2021

Sigurno i opušteno

Mačke su lovci, ali i njih love i veće životinje, pa im drveće i uzvišice pružaju sigurnost. Većina domaćih mačaka više voli da provodi vreme ili spava na visokim mestima – tamo se osećaju sigurnije i opuštenije. Ako mačka na zemlji vidi nepoznatog psa kako se približava, često će, za svaki slučaj, skočiti na najbliže drvo ili zid dok on ne prođe.

Piše: Petmagazin.rs

Drveće i zidovi nude dobro mesto za „skeniranje” komšiluka, bilo da se vidi ima li neprijatelja u blizini, ili da se pazi na plen. Iako će se mačke ponekad peti po drveću da bi pokušale da uhvate ptice, veća je verovatnoća da će vrebati ptice koje su na zemlji. Mačke takođe „trče” po drveću iz zabave i da bi nam privukle pažnju.

Mačke su dobre penjačice jer im njihove izdužene kandže omogućavaju da se uhvate za drvo, dok ih zadnje noge guraju nagore. One težište svog tela drže blizu drveta, kako ne bi pale unazad. Iako leopardi mogu da se spuste niz drvo u položaju s glavom nadole, naše domaće mačke moraju da nauče da se spuštaju unazad – prvo zadnjim delom tela.

Penjanje im je u genima. Pre 25 miliona godina, njihov davni predak Proailurus lemanensis, od kog potiče porodica mačaka, peo se po drveću. Neke od najvećih mačaka danas se retko penju na drveće kao odrasle, možda zato što bi njihova težina bila prevelika za većinu grana. U drugoj krajnosti, margaj – mala divlja mačka iz Južne Amerike – gotovo sve vreme provodi na drveću.

Related Posts