Bezbednost ljubimice: Zaštitite prozore - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
macka i terasa
Od petmagazine.rs - 07/09/2022

Bezbednost ljubimice: Zaštitite prozore

Bezbednost ljubimaca u domu najvažnija je stvar koju moramo imati na umu, naročito kada nismo kod kuće. Mreže na prozorima najbitnije su za sigurnost kućnih maca.

Piše: petmagazine.rs

Za kućne mačke prozori su pogled u šaren i zabavni svet koji nas okružuje, neiscrpan izvor zadovoljstva i razonode. Zato je važno da svom mezimcu napravite udobno mesto za razgledanje tako što ćete na dasku od prozora ili na radijator ispod njega postaviti mekano ćebence ili jastuk, i tako im napraviti udobno mesto za uživanje i odmor.

Ipak, nije dovoljno razmišljati samo o udobnosti već na prvom mestu treba misliti o bezbednosti. Iskusni vlasnici mačaka već znaju da su prozori i vrata najveća pretnja njihovim mezimcima, ali oni novopečeni ili osobe koje tek razmišljaju o tome da u svoj dom dovedu mačku ovo moraju da nauče. Zato vam dajemo nekoliko korisnih saveta kako da vaš dom bude prava pet-friendly oaza za mačku, bezbedna i ušuškana.

Dupla pobeda

Najpre, vaši prozori, vrata i terasa moraju biti bezbedni kako mačka ne bi slučajno skočila, najčešće za nekom pticom. Ako želite da vaša maca uživa na terasi, onda je najbolji izbor da je zastaklite, a kada je reč o bezbednosti prozora i vrata, mreže su najbolji izbor, i to one gustog tkanja i jake. Tako će vaša mačka biti na sigurnom i kada luftirate stan ili sobu, a tokom proleća i leta i dosadni insekti ostaće sa spoljne strane. Dupla pobeda! Takođe, možete razmisliti i o zaštitnim rešetkama za prozore, naročito ako živite u kući, u prizemlju ili visokom prizemlju.

Ako vaši prozori nemaju dovoljno prostranu (široku) dasku da vaša mačka može udobno da se smesti na nju, možete je jeftino, brzo i lako napraviti i sami, i to po vašoj zamisli. Da li će biti samo malo šira, ili pak polukružnog oblika, da li ćete na nju staviti udoban jastuk, ćebence, ili ćete na nju zalepiti udobnu dekorativnu tkaninu – izbor je na vama.

Mesto kraj prozora, zavisno od prostora, možete i dodatno oplemeniti. Mnogi vlasnici maca kraj prozora stavljaju i grebalicu, kućicu na uzvišenju u kojoj će se maca osećati podjednako ušuškano, a imaće i pogled na spoljni svet, možete uz prozor staviti i penjalice, komad drveta uz koji će se mačka verati… Vi najbolje znate šta vaš mezimac najviše voli pa osmislite kutak kraj prozora kao najlepše mesto za uživanje.

Znamo da mace najviše vole da vrebaju vrapce, golubove i druge ptičice s prozora, pa ako imate mogućnost, postavite hranilicu za ptice kraj svog prozora. Ne samo da ćete nahraniti predivne ptice iz svog komšiluka, već će i vaša mačka biti stalno okupirana tim primamljivim „letećim objektima”. Naravno, kako kod svog mezimca ne biste izazvali frustraciju, obezbedite mu dovoljno igračaka nadohvat šapa, kako bi mogao da se zanima kada ga podstakne ptičje prisustvo i lepršanje krilima s druge strane prozora.

maca gleda kroz prozor

Savet +

Kada odlazite na odmor, a zamolili ste rođaka ili prijatelja da pazi na vašu mačku ili mačke, neka bezbednost bude najvažnija stvar o kojoj ćete razgovarati. Naglasite da prozori i vrata moraju biti zatvoreni ako nisu obezbeđeni, i da se mačke nikada ne ostavljaju predugo same bez nadzora pored prozora (čak iako imaju mrežu). I vi se uvek preslišajte pre izlaska iz stana ili kuće da li su svi prozori i vrata zatvoreni. Takođe, veoma je važno naglasiti da ostavljanje prozora na kip (kant) može biti veoma opasno jer se mačka može zaglaviti i tako prikleštiti stomak, pa i uginuti. Najveći broj nezgoda dogodi se kada mačka ugleda pticu i reši da skoči za njom, a u blizini nema nikoga.

Prema jednom od poslednjih istraživanja američkih veterinara, mačke koje padnu s visine od drugog do sedmog sprata pretrpe znatno ozbiljnije povrede od onih koje padnu s veće visine. Iako ovo u prvi mah ne zvuči logično, reč je o tome da kada padaju s manje visine mačke nemaju dovoljno vremena da rotiraju svoje telo i pripreme ga za „sletanje” na noge. Takođe, ozbiljnost povreda koje je mačka zadobilia prilikom pada često se ne može sagledati tokom prvih 48 do 72 sata. Razlog je u tome što se stepen ugruvanosti i štete nastale na unutrašnjiim organima, pre svega na plućima i srcu, ispolji tek nakon dva do tri dana.

Najčešće povrede

Prema rečima veterinara u ambulantama i hitnim službama širom sveta, evo koje su najčešće povrede koje mačke zadobiju prilikom pada s visine:

* Prelom kostiju

* Traume lica

* Otok mozga

* Šok

* Iščašenja zglobova

* Prelom vilice
* Kontuzija miokarda srca (trauma srca, tamponada)

* Slomljeni zubi

* Ruptura bešike

* Unutrašnje krvarenje