Saveti: Da li mačku nešto boli? - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
da li macku nesto boli
Od Dijana Đukić - 12/05/2018

Saveti: Da li mačku nešto boli?

Životinje ne mogu da govore, pa nam ne mogu reći šta ih muči, ali postoje simptomi na temelju kojih vlasnici mogu da zaključe da nešto sigurno nije u redu.

Izvor: magazin Mačka, Foto: Shutterstock

Ukoliko primetite neki od ovih „alarma za uzbunu” vreme je za posetu veterinaru:

Ponašanje – ako ih nešto boli ili se ne osećaju dobro, mačke će biti tihe i odmarati se više nego obično. Ako imaju problema s disanjem često će odbiti da leže na boku, a one s neurološkim problemima mogu delovati zbunjeno. Takođe, kad su bolesne, mačke ponekad zanemaruju doterivanje krzna, a iako vlasnici misle da predu samo kad su srećne, često upravo pojačanim predenjem signaliziraju da imaju neki problem.

Da li je temperatura normalna? Normalna temperatura kreće se od 37 do 39,5 stepeni. Ako je ona iznad 40 odnosno ispod 37, pozovite veterinara i pitajte ga za savet.

Apetit, žeđ, mokrenje – mačke koje se ne osećaju dobro najčešće će odbiti da jedu. Svakako, ima i oboljenja koja dovode do pojačanog apetita, pa bi svaku promenu trebalo da prijavite veterinaru. Povećana žeđ i mokrenje mogu ukazivati na bolesti bubrega, dijabetes, dok česti pokušaji mokrenja/defekacije uz veliko naprezanje (ponekad praćeno bolnim mjaukanjem) mogu ukazivati na bolesti urinarnog trakta.

Kašalj – kašljanjem mace mogu pokušavati da iz organizma izbace neko strano telo ili dlake, ali on može biti simptom i astme, alergija, srčanih bolesti, bolesti pluća… Ako kašlje duže od jednog dana, ne čekajte već potražite pomoć veterinara.

Boja desni – unutrašnjost mačjih usta trebalo bi da bude ružičaste boje. Bela boja desni može ukazivati na anemiju, šok i/ili slabu cirkulaciju. Plavkaste desni i/ili jezik mogu ukazivati na nedostatak kiseonika, dok svetlocrvena boja desni može ukazivati na pregrejavanje ili trovanje ugljen-monoksidom. Žuta boja desni simptom je žutice, a sitne crvene mrlje često ukazuju na problem sa zgrušavanjem krvi. Bolesti zuba i desni često prate loš zadah i crvenilo oko ruba desni.

Povraćanje – može ukazivati na brojne probleme, poput trovanja. Ako povraćanje traje nekoliko sati ili ako mačka povraća nekoliko puta dnevno (s vremenskim razmacima), trebalo bi odmah posetiti veterinara.

Dijareja/zatvor – uz povraćanje, čest simptom koji ukazuje na neki zdravstveni problem jeste i dijareja. Ako je stolica vodenasta, krvava i pogotovo ako mačka još i povraća – savetuje se hitan odlazak veterinaru. Ista stvar je i s nemogućnošću obavljanja nužde, što takođe može ukazivati na neki problem.