Savet: Dentalna higijena mačaka - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
dentalna higijena macaka
Od petmagazine.rs - 27/01/2020

Savet: Dentalna higijena mačaka

Veoma je važno da kažete veterinaru ukoliko vaša mačka ima loš zadah ili ukoliko joj krvari iz usta.

Tekst: Help Animals; Foto: Shutterstock

Za razliku od nas, mačke ne mogu da peru zube, a ne mogu ni da nađu odgovarajuću zamenu za žvakanje u vidu trave ili koske, kao što bi to uradile u divljini. Odrasle mačke imaju 30 zuba i vođenje računa o svim tim zubima nije jednostavno. Zato vam dajemo nekoliko korisnih saveta kako da sačuvate zdravlje zuba svoje mačke i poštedite je neprijatne (i prilično skupe) operacije vađenja kvarnih zuba.

1. Budite na oprezu

Blagi “riblji” miris mačjeg daha smatra se normalnim. Ali ako vaša mačka ima baš neprijatan zadah, onda je to znak da postoji neki problem. Ukoliko se mačka ne leči, zadah će biti sve gori. Zadah i balavljenje povezani su s bolestima desni ili kvarnim zubom.

2. Vodite ih na godišnje kontrole

Nažalost, većina ljudi ne pomisli na pregled zuba kada vodi mačku na godišnji pregled. Ali isto kao i ljudi, i mačke pate od zubnih bolesti, koje, ako se ne tretiraju, dovode do ozbiljnih zdravstvenih problema.

3. Budite detaljni

Veoma je važno da kažete veterinaru ukoliko vaša mačka ima loš zadah ili ukoliko joj krvari iz usta (obično se to vidi posle obroka). Ako joj desni krvare s vremena na vreme, to nije zabrinjavajuće, ali ukoliko postoji kombinacija ova dva problema, i krvarenje i zadah, i ako se još uz to pojavi i balavljenje, sigurno će mački biti potrebno detaljno čišćenje zuba ili čak vađenje. Pitajte veterinara da pogleda da li su desni vaše mace sklone krvarenju, oticanju ili crvenilu.

4. Ustanovite rutinu čišćenja zuba

Nije previše teško navići mačku na čišćenje zuba. Odrasle mačke se malo više opiru, i zato je bolje početi sa rutinom dok su male. Američka veterinarska asocijacija preporučuje da se sa čišćenjem počne dok su mačići, tako što ćete koristiti gazu ili navlaku za prst sa pastom za zube za mačke.

5. Naučite kako da perete zube vašoj mački

Verovali ili ne, mački možete da perete zube. Specijalne paste za zube za mačke postoje u različitim ukusima, koje one vole. Ne pokušavajte da perete mački zube pastom za zube za ljude, jer ukoliko mačka proguta fluorid, može ozbiljno da se razboli. Jednom kada se mačka navikne na mačju pastu za zube, biće vam lako da joj čistite zube pomoću gaze ili navlake za prst, dovoljno je samo malo da joj zadignete usne.

6. Stimulišite njihove desni

macka sa cetkicom za zube

Kvar zuba obično počinje sa iritiranim ili upaljenim desnima, tako da ne zaboravite da masirate desni vaše mačke dok joj čistite zube. Ne samo da će ovo ubrzati oporavak, već će i osnažiti desni. Normalne desni su roze boje, ne crvene.

7. Dobra hrana

Ishrana je takođe bitan faktor u očuvanju zuba kod mačaka, kao i celokupnog zdravlja. Hranite mačku kombinacijom suve i vlažne hrane, ali i mesom. Pored ribe, mački možete davati i govedinu i zečetinu.

8. Poslastice – da ili ne

Poslastice bi macama trebalo davati umereno, jer one nisu dovoljne za čišćenje zuba. Potrudite se da poslastice budu zdrave i dajte ih kao nagradu za dobro ponašanje u toku čišćenja zuba.

9. Dajte im koske

Mačke su predatori, tako da se njihova prirodna ishrana sastoji od koski. Koske skidaju kamenac, pomažu u održavanju zuba i desni zdravim. Pošto mačke koje žive u kući nemaju pristup koskama, neki veterinari predlažu njih kao poslastice. Ali pazite, nemojte da im dajete svinjske, pileće ili riblje kosti. One mogu da se izlome i da izazovu ozbiljne povrede. Sirove kosti su bolje od kuvanih, jer su manje šanse da se izlome.

10. Ne čekajte da bude prekasno

Kvarni zubi i bolesti desni povezani su sa bolestima srca, bubrega i drugim hroničnim oboljenjima. Ne čekajte da mačka pokaže znakove bolesti da biste joj pregledali zube. Mnoge mačke ne pokazuju da ih nešto boli dok nisu u ozbiljnim bolovima. Preventivna nega, godišnje kontrole i dobra ishrana omogućavaju vašoj mački zdravlje i sreću.