Savet: Higijena čuva zdravlje - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
higijena macaka
Od petmagazine.rs - 18/05/2018

Savet: Higijena čuva zdravlje

Baš kao i ljudi, i životinje mogu patiti od kožnih oboljenja koja se manifestuju crvenilom kože, svrabom, specifičnim (uglavnom neprijatnim) mirisom, pa čak i ranama.

Izvor: magazin Mačka, Foto: Shutterstock

Srećom, većina bolesti kože može se sprečiti pravilnom higijenom – kupanjem i šišanjem. Doktorka Alison Dizel, profesor Fakulteta veterinarske medicine s Teksas A&M koledža, dala je odlične savete o održavanju higijene mačaka.

Koža

– Većini mačaka nije potrebno često kupanje kako bi njihova koža i dlaka bile zdrave, ali gojazne i starije mace kupanjem dobijaju brojne benefite, jer na ovaj način čuvamo zdravlje njihove kože i doprinosimo sjajnijoj dlaci – ističe dr Dizel.

Ona napominje da ukoliko na koži mezimca uočite neku promenu, ili primetite da mu je dlaka drugačija (suvlja, linja se više nego obično, uočite perut), trebalo bi da posetite veterinara i konsultujete se s njim o načinu lečenja (preporučiće najbolje proizvode za negu i zdravlje kože) i učestalosti kupanja.

Simptomi oboljenja kože kod mačaka

Iako će veterinar na svakom redovnom, rutinskom pregledu uvek kontrolisati i kožu vašeg mezimca i odmah uočiti da li ima nekih promena ili je došlo do razvoja nekog kožnog oboljenja, nije retkost da se neka kožna bolest razvije između dva pregleda.

– Znak za uzbunu su uvek specifičan, uglavnom neprijatni miris kože, perut, svrab. Mačke s dugom dlakom uglavnom će se pojačano linjati ukoliko postoji neko oboljenje. Neretko se dešava da se na koži pojave i ranice koje se najčešće otkriju prilikom šišanja. Takođe, životinje s dugom dlakom u većem su riziku od dobijanja buva i larvi parazita koje se uspešno kriju ispod duge, guste dlake. Buve i paraziti dodatno oštećuju kožu (i mogu uzrokovati i druga, teža oboljenja) jer se hrane krvlju. Stvaraju ranice, infekcije, a u ponekim slučajevima mogu dovesti i do sepse i smrti ljubimca. Ukoliko je reč o ozbiljnijem kožnom oboljenju (ili infekciji), mačku bi obavezno trebalo odvesti i veterinaru specijalisti dermatologije – napominje ova američka profesorka.

Mačje uši

Još jedan važan činilac uredne higijene vašeg psa ili mačke jeste redovno čišćenje njihovih ušiju. Možda niste znali, kaže dr Dizel, ali higijena ušiju jednako je važna kao i čistoća kože i dlake.

– Uvek savetujem da se uši redovno čiste, i to uz pomoć štapića za uši od kvalitetne vate i posebnih rastvora za higijenu ušiju koje će vam prepisati vaš veterinar. Sipajte malo rastvora u ušni kanal svog mezimca i blago masirajte njegove uši kako bi rastvor prodro što dalje u kanal. Štapiće za uši koristite samo kako biste uklonili višak tečnosti oko kanala, nakon što vaš mezimac protrese glavu. Baš kao i kod ljudi, čišćenje ušnog kanala štapićima može oštetiti sluh vašeg mezimca i to nikada ne činite – napominje dr Dizel.

Problemi s ušima najčešće se manifestuju češanjem ili trljanjem ušiju šapama, ili trljanjem uha o nameštaj. Takođe, često se javlja crvenilo uha, iscedak i neprijatan miris.

Ukoliko su vam potrebni savet ili pomoć u održavanju higijene vaše mačke, obratite se svom veterinaru. Održavajte redovno higijenu svog mezimca, jer baš kao i kod ljudi – čistoća je pola zdravlja.