Savet: Briga o napuštenom mačetu - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
Od petmagazine.rs - 30/12/2018

Savet: Briga o napuštenom mačetu

Na ulici ste pronašli napušteno mače i nemate srca da okrenete glavu na drugu stranu? Bravo, prvi korak ste uspešno savladali, a za dalje ‒ dajemo vam nekoliko saveta kako da mu pomognete

Tekst: magazin Mačka, Foto: Shutterstock

Hodali ste ulicom ili parkom i začuli glasno i tužno mjaukanje. Vapaj za pomoć. Svima nam se to dogodilo barem jedanput u životu, i najveći broj ljudi će zastati da pomogne. Međutim, mnogi nikada nisu imali mačku u svom domu i nisu sigurni kako da se ponašaju i šta bi trebalo da čine.

Evo nekoliko saveta kako da pomognete bespomoćnom mačetu:

1. Najpre proverite da li je mače zaista napušteno. Možda je njegova majka u potrazi za hranom i mače je samo trenutno samo, ili, ako je reč o plašljivoj maci, možda se negde krije i posmatra vas. Prema rečima stručnjaka, ako ste u mogućnosti, proveravajte na svakih nekoliko sati da li je mače zaista samo. Ako se majka ne pojavi nakon 12 sati – zaista je reč o napuštenom mačetu.

2. Ugrejte ga. Mačići mlađi od tri nedelje nisu u stanju da regulišu temperaturu tela i lako mogu da se prehlade. Pripremite mačetu „gnezdo” od mekanih peškira ili ćebence, a nije zgoreg ni da posegnete za termoforom kao dodatnim izvorom toplote. Možete i flašu napuniti vrućom vodom i smestiti je kraj mace u peškir ili ćebence. Nemojte je jako zamotati, već joj ostavite prostora da se izvuče ako joj bude pretoplo.

3. Putem društvenih mreža ili prijatelja kontaktirajte sa udruženjem za zaštitu životinja ili sa starateljima nezbrinutih maca. Možda imaju macu koja doji i koja može da usvoji mačence dok ono ne ojača. Takođe, ako odlučite da sami brinete o mačetu (i da ga usvojite), od njih ćete dobiti dragocene savete o nezi. Naravno, kontaktirajte i s veterinarom koji će vam putem telefona dati savete ili će vam reći da mače dovedete na pregled.

4. Hranite ga na flašicu, ako je to neophodno. Ako je mače tek rođeno, i malo veći špric može biti od koristi. Ako je mače staro tek nedelju dana ili manje, morate ga hraniti mlečnom formulom na svaka dva sata. Ako je mače starije od dve nedelje, hranite ga na četiri sata. Vodite računa da, dok hranite mače, ono stoji sa stomakom nadole, kako bi mleko stiglo u njegov stomačić, a ne u pluća. Kada mače napuni četiri do pet nedelja, možete preći na vlažnu hranu za mačiće.

5. Nega nakon obroka. Baš kao i bebi, i mačetu je potrebno da nakon obroka podrigne i da ga obrišete. Blago ga masirajte ili tapkajte dok to ne učini. Ako je mače koje ste pronašli mlađe od četiri nedelje, potrebno je da mu deo oko genitalija protrljate mekanim i toplim ubrusom ili tkaninom kako biste mu podstakli rad creva i stimulisali uriniranje i defeciranje.

6. Veoma su krhki. Imajte u vidu da, uz sav vaš trud, mače možda neće preživeti ili se može razboleti. Naime, napušteni mačići nisu dobili dragocena antitela i hranljive sastojke iz majčinog mleka te nisu razvili imunitet kao mačići koji rastu uz majku. Stoga, mogu dobiti anemiju, različite infekcije, hipotermiju… Učinite sve što je do vas i nadajte se najboljem.