Reportaža: O macama s ljubavlju - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
Od petmagazine.rs - 03/08/2022

Reportaža: O macama s ljubavlju

Prihvatilište u Borči je siguran i bezbedan dom za mace koje čekaju svoje vlasnike, i o njima se s velikom pažnjom svakodnevno brine slikar Dušan Petrović

Piše: petmagazine.rs
Foto: Ivana Todorović

Prihvatilište za mace koje se nalazi u Borči jedno je veoma uređeno i organizovano mesto. Profesionalci danonoćno brinu o macama, njihovim potrebma i ako zatreba, leče ih i neguju sa velikom pažnjom. Sve mace su sterilisane, uredno vakcinisane i čekaju da budu udomljene. Smeštene su u takozvanim mačkarnicima, o kojima se, najviše i sa velikom ljubavlju brine Dušan Petrović, jedan od zaposlenih u JKP “Veterini Beograd“.

Iako slikar po profesiji, Dušan nije mogao da se odupre velikoj ljubavi prema macama, te je odlučio da njegovo sledeći poziv mora da ima veze sa ovim čupavim ljubimicama. Dušan već par godina ustaje svaki dan u 4 ujutro, da bi prvo namirio svoje mace kod kuće, koje je takođe udomio, i onda kreće put prihvatilišta u Borči da bi se pobrinuo o 102 mace koje čekaju da se udome.

Dušane, vi ste ovde iz čiste ljubavi prema macama?

– Moglo bi se tako reći. U stvari, odmah da kažem, ja mačke obožavam ali je uvek bilo tako da ne nalazim ja njih, nego one mene. Mace su moja ljubav i tim pre što imam i kući desetak svojih, spasenih, mogu slobodno da kažem da imam dosta iskustva kada su one u pitanju.

Kako izgleda jedan vaš dan u prihvatilištu?

– Ja sam ovde već oko 7 ujutro. Prvo što uradim jeste da obiđem sve mace, da vidim u kakvom su stanju, i ako kojim slučajem primetim neku promenu da prijavim veterinaru. Zatim ide čišćenje i dezinfekcija svih prostorija i činija za jelo – to je jako važno. I to sve ume da traje sat i po, dva, sigurno. Posle hranjenja ponavlja se čišćenje, jer, kao što i sami vidite, trudimo se da sve bude uredno i čisto, jer su samim tim i mace srećnije, zdravije i zadovoljnije. I tako svaki dan.

Mace koje se nalaze u prihvatilištu dolaze sa raznih strana?

– Ima dosta vlasničkih maca, koje posle smrti vlasnika dolaze kod nas, na primer, pošto nemaju gde, ali i maca po prijavi, uličnih. Procedura je takva da kada dođe nova, nesterilisana maca, ona se prvo stavlja u zaseban deo, pošto pravimo jasnu separaciju između sterilisanih i nesterilisanih maca. Zatim se čipuju, pregledaju i vakcinišu. To je standardni protokol u prihvatilištu. I kada veterinari urade svoj deo posla, onda one dolaze kod mene. Tada se upoznajem sa svakom, gledam im šare, dlaku, karakter, da bih mogao da primetim ako nešto nije u redu. Dosta toga sam naučio, iako sam mnogo i znao o njima.

U prihvatilištu su trenutno 102 mace, mada se ta brojka menja, kada se neka udomi ili pak dođu nove. Kakav je vaš odnos sa njima?

– Mace su jako pametne životinje. I zabluda je da samo psi reaguju na svoje ime. Ima maca sa kojima sam bliži i onih, pogotovo kad tek stignu, sa kojima je malo teže uspostaviti neki odnos. Ali to je normalno, sramežljivije su i potrebno im je više vremena. Kao i ljudi. Na primer, sve će vam biti jasno ako kažem da kad god krenem kući ili kad ujutro dolazim, one se oglašavaju. Znaju pametnice da stižem, da očistim, da ih nahranim i da se mazim sa njima.  

U prihvatilištu najviše ima domaćih maca, mada smo videli i jedno mačke koje jako liči na rusko plavo?

– Jeste, imamo trenutno jedno mače koje možda nije čisto rusko plavo, i jednog malo bengalsko mače, isto verovatno mešanac. Imamo i jednu belu macu od dva meseca, najsličniju persijskoj, koju su pre par meseci pronašli u okolini Skupštine grada. Maca je bila bolesna kada su je pronašli, te su pozvali Veterinu Beograd da dođu po nju. Ona je sada zdrava i prelepa sa jednom plavim i drugim, pa skoro zlatnim, okom. I udomljava se, kao i sve ostale mace koje se nalaze u prihvatilištu.

Svakog radnog dana, od 10 do 12 časova, svi koji su zainteresovani mogu da dođu da pogledaju mace i da, ako imaju uslova i udome, pošto sve mace o kojima se vi brinete traže dom?

– Tako je. Sve mace su spremne za udomljavanje, one su vakcinisane, negovane i naviknute na ljude, i naravno željne da imaju svoj dom.

INFO

Svi koji su zainteresovani mogu da posete prihvatilište u Borči, i da uz ličnu kartu pruže zauvek dom nekoj od ovih prelepih mačaka. Prilikom udomljavanja potpisuje se ugovor o odgovornom vlasništvu i proverava potencijalni udomitelj.