Radite bez ometanja - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
Od petmagazine.rs - 20/01/2021

Radite bez ometanja

S obzirom na trenutnu situaciju, rad od kuće postao je imperativ. Zaposleni su morali da se suoče sa mnogim smetnjama koje stvara kućno okruženje – glasni ukućani, deca koja traže pažnju, ali tu je i još jedna, doduše manja distrakcija, a to je vaša mačka. Mjaučući, željan igre ili samo uzbuđen što ste kod kuće, vaš kućni ljubimac može biti ono što vas sprečava da ostanete koncentrisani tokom radnog dana.

Piše: Petmagazine.rs

Srećom, postoje načini da uz malo planiranja ublažite ovaj novi vid ponašanja izazvan vašim radom od kuće. Ako vam treba odmor od dlakavih prijatelja da biste obavili neki posao, evo nekoliko saveta.

1. Započnite dan vežbanjem

Jedan od najboljih načina da kućni ljubimac ostane smiren tokom celog radnog dana jeste da ga umorite. Vašoj maci svakog jutra posvetite 20 minuta igranja igračkama od perja, laserima ili loptama, tako da ona mnogo trči i skače. Vežbajući sa kućnim ljubimcem izjutro, umorićete ga i pripremiti za mirno dremanje kad „krenete na posao”.

2. Samostalna zabava

Mačke ne treba da zabavljamo 24 sata, čak iako je to ono što bi one najviše volele. Iako ćete možda moći da obavljate više zadataka i igrate se s vašim ljubimcem u nekim delovima radnog dana, verovatno ćete želeti da on ostane smiren tokom sastanka ili kada vam ističe rok i morate nešto brzo da uradite. Da biste mački pomogli da se zabavi, razmislite o postavljanju visokih grebalica ili visećih mreža u blizini prozora sa kojeg vaša maca može gledati ptice. Interaktivne igračke joj takođe mogu pružiti zabavu.

3. Mirna i udobna zona

Sasvim je u redu, pa čak i poželjno, ako vaš ljubimac ne provede ceo radni dan pored vas. Podstaknite svog ljubimca da se opusti i odspava u svom prostoru postavljanjem mirne zone negde drugde u kući. U ovaj prostor stavite krevet, ćebad, igračke i predmete koji će maci pružiti udobnost. Mačke su sklone da vaš radni sto posmatraju kao svoj dom dok vi radite, a da biste svog ljubimca podstakli da se drži dalje od tastature, monitora ili papira, postavite mu udobno mesto blizu radnog stola, poput podnog jastuka ili stolice sa pokrivačem, gde će se mačka uvijati u vašoj blizini.

4. Pauze su bitne

Nije razumno očekivati da će vas mačka ostaviti na miru punih osam sati. Napravite nekoliko pauza, kada ćete svom ljubimcu pružiti zagrljaj i maženje, te staviti mu do znanja da je voljen. Ovo bi moglo biti savršeno vreme da isprobate neke treninge i mentalnu stimulaciju sa svojim ljubimcem.

5. Rutina

Mačke vole rutinu, pa će očekivati osećaj normalnosti kako dani odmiču. Jednom kada stvorite rutinu, potrudite se da je se pridržavate, tako da vaš ljubimac zna šta se od njega očekuje, da se ne bi uznemiravao.

6. Ne nagrađujte traženje pažnje

Najvažnije je da ne zaboravite da ostanete čvrsti i da ne popuštate. Možda je primamljivo prekršiti pravila i pustiti kućnog ljubimca da se mazi na kauču ili da napravite pauzu da se igrate svaki put kada to od vas traži vaša mačka, ali ovakve stvari mogu da dovedu do neželjenog ponašanja ljubimca. Ako mjauče ili plače za vašom pažnjom, a njegove potrebe su zadovoljene, nemojte ga nagraditi popuštanjem. Usredsredite se na svoj posao i pridržavajte se uobičajenih rutina kad je posredi vreme za igru, obroke i vežbanje.

Ako niste dovoljno koncentrisani na posao, možda ćete tokom dana morati da “isključite” kućnog ljubimca iz radnog prostora. Vaš dlakavi prijatelj može protestovati mjaukanjem ili grebanjem, ali budite čvrsti. Ako popustite, samo ćete naučiti svog ljubimca da kukanjem dobija ono što želi.

Related Posts