Da li ste znali?! Mačke plaču – glasom - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
Od petmagazine.rs - 10/10/2022

Da li ste znali?! Mačke plaču – glasom

Iako i macama suze oči, to nije znak da su tužne već da imaju neko oftalmološko oboljenje. Kada su tužne i pod stresom, mačji “plač” primetićemo – uhom

Piše; petmagazine.rs 

Iako mačke već hiljadama godina žive uz nas kao kućni ljubimci, mnogi vlasnici i ljubitelji ovih životinja i dalje se pitaju na koje sve načine one iskazuju tugu, jer su mace misteriozna bića koja ne pokazuju tako otvoreno svoje misli i osećanja. Zato je pitanje “Da li mačke plaču?” jedno od najčešće postavljanih na internet pretraživačima. Potrudili smo se da saznamo odgovor.

Suze

Prvo što morati znati jeste da mačje oko može zasuziti, ali ne od tuge. Mačke ne plaču kad su tužne, poput ljudi.

– Mačje oko može zasuziti, ali to je uvek reakcija na povredu oka ili neko oftalmološko oboljenje – ističe poznata američka veterinarka Šeri Moris iz Oregona. – Njihovo oko može biti iziritirano hemikalijama koje koristimo u pokućstvu, kao i alergijama. Ako oči vaše mačke suze, vreme je za posetu veterinaru – savetuje Morisova.

Ma koliko mace bile majstori u prikrivanju emocija i bola, američki stručnjaci za ponašanje životinja ističu da vlasnici pažljivim posmatranjem svojih ljubimaca mogu nepogrešivo da utvrde da li su oni tužni. Vokalizacija, odnosno mačje oglašavanje (mjaukanje, režanje, „cvrkutanje”) jedan je od najjasnijih pokazatelja njihovih emocionalnih stanja.

Sertifikovana američka bihejvioristkinja za životinje Mišel Nagelšnajder ističe da mačke plaču zvukovima, odnosno da ćemo njihovu tugu jasno i glasno – čuti.

– Glasno cviljenje je jasan znak da nešto nije u redu, mada se može protumačiti i kao upozorenje da mačka čuva svoju teritoriju ili kao poziv na parenje, ali će iz situacije biti jasno zbog čega ona ispušta ove zvukove, potrebno je samo obratiti pažnju. Najčešće će „plakati” mačići, i to za majkom kada se udalji, kada su gladni ili uplašeni, kada im je hladno i potrebna im je zaštita – objašnjava ona.

Odrasle mačke

Međutim, i odrasle mačke “plaču” i, prema rečima Nagelšnajderove, to čine najčešće kada su usamljene, bolesne ili pod stresom.

– Ukoliko pate od bolesti štitaste žlezde ili bubrega, mace će često “plakati”, odnosno tužno i bolećivo se oglašavati mjaukanjem. Najčešći izvor stresa za kućne mačke jeste promena rutine ili okruženja – selidba, novi nameštaj, novi član porodice (čovek ili novi ljubimac). Čak i starenje može biti okidač za glasno oglašavanje. I mace se, poput ljudi, u starijem dobu suočavaju s kognitivnom disfunkcijom – privremenim ili trajnim smanjenjem sposobnosti da misle, sećaju se, razumeju ili procesuiraju informacije. Mogu usled toga postati dezorijentisane i zbunjene. Mentalna konfuzija zasigurno će navesti mačku da se požali i plačnim glasom od vlasnika zatraži pomoć – objašnjava Mišel Nagelšnajder.

“Plakanje i zdravlje

Ako dobro poznajete svog ljubimca i obraćate pažnju na njegovo ponašanje, navike, mentalno i fizičko zdravlje, teško da će neka njegova boljka moći da vam promakne. Tako ćete s pojavom glasnog mjaukanja, cviljenja ili pak vrištanja zasigurno znati da sa zdravljem vašeg mezimca nešto nije u redu i da je vreme da ga odvedete veterinaru. Ipak, ponešto možete zaključiti i sami, prema rečima poznate američke veterinarke Džin Dadi.

Ako vaša mačka “galami” i “plače”:

– proverite njeno telo – pređite rukom preko kože i krzna i pogledajte da li je zaradila neku ranu, ima li čvorić ili oteklu žlezdu;

– pregledajte joj usta, nos i uši – ima li promena u boji, da li ima ranica, tečnosti, gnoja;

– obratite pažnju na njeno disanje – da li je normalno ili ubrzano;

– proverite genitalije i anus svog mezimca – ima li nekih promena;

– pregledajte posudu s peskom – primećujete li tu nešto neuobičajeno;

– razmislite da li ste u poslednje vreme nešto menjali u ustaljenoj rutini u vašem domu;

– ako nema fizičkih ozleda, vaša mačka reaguje na neku promenu u okolini i problem je psihološki.

Postavite sebi i ova pitanja

1. Da li ste uneli nešto novo u kuću – novi kauč, pod, posude za hranu i vodu…?

2. Da li ste promenili pesak koji mačka koristi?

3. Da li ste premestili posude s posipom ili one s vodom i hranom?

4. Imate li nove komšije i imaju li oni ljubimce koji se šetaju zgradom?

5. Da li ste promenili hranu svom ljubimcu?

Možda će vam se prijatelji ili rođaci smejati ili vas smatrati čudnim, ali vi znate da su mačke osetljive i da i na najmanju promenu u okolini (kao što je novi komad nameštaja) mogu reagovati burno. Ako ipak niste uspeli da utvrdite zašto vaša maca tako glasno “plače”, obavezno posetite veterinara i konsultujte se s njim. I nikada nemojte grditi ili kažnjavati svog mezimca zato što se glasno oglašava, jer vam on time nešto poručuje, nešto mu mnogo smeta.

Saveti

Anksioznost i stres zbog neke promene u okruženju najverovatnije će prestati nakon nekoliko dana, ali kako ne biste svog mezimca pustili da pati sam, pomozite mu tako što ćete ga kad god možete maziti, obasipati ljubavlju i podsticati da boravi u prostoru i ambijentu koji smatra bezbednim (vaš krevet ako na njemu spava, njegov krevetac, omiljeno ćebence ili igračka, mračnija prostorija, skrovište).

Ako ste nešto menjali u rasporedu posuda ili penjalica, grebalica koje mačka koristi – vratite ih na staro mesto.

I na kraju, ako niste ništa menjali u svom domu ili mačjoj rutini i ako uz pomoć veterinara utvrdite da nema opasnosti po zdravlje vaše mace – biće da je reč o tome da vam ona „plakanjem” poručuje da obratite pažnju na nju. Možda ste bili više zauzeti ili nervozniji nego obično, i niste imali vremena za kvalitetno druženje sa svojim ljubimcem. Ali ne brinite, nema tog problema koji se ne može rešiti s malo više ljubavi i pažnje.