Da li ste znali?! Mačke plaču – glasom - Pet Magazine
Od petmagazine.rs - 10/10/2022

Da li ste znali?! Mačke plaču – glasom

Iako i macama suze oči, to nije znak da su tužne već da imaju neko oftalmološko oboljenje. Kada su tužne i pod stresom, mačji “plač” primetićemo – uhom

Piše; petmagazine.rs 

Iako mačke već hiljadama godina žive uz nas kao kućni ljubimci, mnogi vlasnici i ljubitelji ovih životinja i dalje se pitaju na koje sve načine one iskazuju tugu, jer su mace misteriozna bića koja ne pokazuju tako otvoreno svoje misli i osećanja. Zato je pitanje “Da li mačke plaču?” jedno od najčešće postavljanih na internet pretraživačima. Potrudili smo se da saznamo odgovor.

Suze

Prvo što morati znati jeste da mačje oko može zasuziti, ali ne od tuge. Mačke ne plaču kad su tužne, poput ljudi.

– Mačje oko može zasuziti, ali to je uvek reakcija na povredu oka ili neko oftalmološko oboljenje – ističe poznata američka veterinarka Šeri Moris iz Oregona. – Njihovo oko može biti iziritirano hemikalijama koje koristimo u pokućstvu, kao i alergijama. Ako oči vaše mačke suze, vreme je za posetu veterinaru – savetuje Morisova.

Ma koliko mace bile majstori u prikrivanju emocija i bola, američki stručnjaci za ponašanje životinja ističu da vlasnici pažljivim posmatranjem svojih ljubimaca mogu nepogrešivo da utvrde da li su oni tužni. Vokalizacija, odnosno mačje oglašavanje (mjaukanje, režanje, „cvrkutanje”) jedan je od najjasnijih pokazatelja njihovih emocionalnih stanja.

Sertifikovana američka bihejvioristkinja za životinje Mišel Nagelšnajder ističe da mačke plaču zvukovima, odnosno da ćemo njihovu tugu jasno i glasno – čuti.

– Glasno cviljenje je jasan znak da nešto nije u redu, mada se može protumačiti i kao upozorenje da mačka čuva svoju teritoriju ili kao poziv na parenje, ali će iz situacije biti jasno zbog čega ona ispušta ove zvukove, potrebno je samo obratiti pažnju. Najčešće će „plakati” mačići, i to za majkom kada se udalji, kada su gladni ili uplašeni, kada im je hladno i potrebna im je zaštita – objašnjava ona.

Odrasle mačke

Međutim, i odrasle mačke “plaču” i, prema rečima Nagelšnajderove, to čine najčešće kada su usamljene, bolesne ili pod stresom.

– Ukoliko pate od bolesti štitaste žlezde ili bubrega, mace će često “plakati”, odnosno tužno i bolećivo se oglašavati mjaukanjem. Najčešći izvor stresa za kućne mačke jeste promena rutine ili okruženja – selidba, novi nameštaj, novi član porodice (čovek ili novi ljubimac). Čak i starenje može biti okidač za glasno oglašavanje. I mace se, poput ljudi, u starijem dobu suočavaju s kognitivnom disfunkcijom – privremenim ili trajnim smanjenjem sposobnosti da misle, sećaju se, razumeju ili procesuiraju informacije. Mogu usled toga postati dezorijentisane i zbunjene. Mentalna konfuzija zasigurno će navesti mačku da se požali i plačnim glasom od vlasnika zatraži pomoć – objašnjava Mišel Nagelšnajder.

“Plakanje i zdravlje

Ako dobro poznajete svog ljubimca i obraćate pažnju na njegovo ponašanje, navike, mentalno i fizičko zdravlje, teško da će neka njegova boljka moći da vam promakne. Tako ćete s pojavom glasnog mjaukanja, cviljenja ili pak vrištanja zasigurno znati da sa zdravljem vašeg mezimca nešto nije u redu i da je vreme da ga odvedete veterinaru. Ipak, ponešto možete zaključiti i sami, prema rečima poznate američke veterinarke Džin Dadi.

Ako vaša mačka “galami” i “plače”:

– proverite njeno telo – pređite rukom preko kože i krzna i pogledajte da li je zaradila neku ranu, ima li čvorić ili oteklu žlezdu;

– pregledajte joj usta, nos i uši – ima li promena u boji, da li ima ranica, tečnosti, gnoja;

– obratite pažnju na njeno disanje – da li je normalno ili ubrzano;

– proverite genitalije i anus svog mezimca – ima li nekih promena;

– pregledajte posudu s peskom – primećujete li tu nešto neuobičajeno;

– razmislite da li ste u poslednje vreme nešto menjali u ustaljenoj rutini u vašem domu;

– ako nema fizičkih ozleda, vaša mačka reaguje na neku promenu u okolini i problem je psihološki.

Postavite sebi i ova pitanja

1. Da li ste uneli nešto novo u kuću – novi kauč, pod, posude za hranu i vodu…?

2. Da li ste promenili pesak koji mačka koristi?

3. Da li ste premestili posude s posipom ili one s vodom i hranom?

4. Imate li nove komšije i imaju li oni ljubimce koji se šetaju zgradom?

5. Da li ste promenili hranu svom ljubimcu?

Možda će vam se prijatelji ili rođaci smejati ili vas smatrati čudnim, ali vi znate da su mačke osetljive i da i na najmanju promenu u okolini (kao što je novi komad nameštaja) mogu reagovati burno. Ako ipak niste uspeli da utvrdite zašto vaša maca tako glasno “plače”, obavezno posetite veterinara i konsultujte se s njim. I nikada nemojte grditi ili kažnjavati svog mezimca zato što se glasno oglašava, jer vam on time nešto poručuje, nešto mu mnogo smeta.

Saveti

Anksioznost i stres zbog neke promene u okruženju najverovatnije će prestati nakon nekoliko dana, ali kako ne biste svog mezimca pustili da pati sam, pomozite mu tako što ćete ga kad god možete maziti, obasipati ljubavlju i podsticati da boravi u prostoru i ambijentu koji smatra bezbednim (vaš krevet ako na njemu spava, njegov krevetac, omiljeno ćebence ili igračka, mračnija prostorija, skrovište).

Ako ste nešto menjali u rasporedu posuda ili penjalica, grebalica koje mačka koristi – vratite ih na staro mesto.

I na kraju, ako niste ništa menjali u svom domu ili mačjoj rutini i ako uz pomoć veterinara utvrdite da nema opasnosti po zdravlje vaše mace – biće da je reč o tome da vam ona „plakanjem” poručuje da obratite pažnju na nju. Možda ste bili više zauzeti ili nervozniji nego obično, i niste imali vremena za kvalitetno druženje sa svojim ljubimcem. Ali ne brinite, nema tog problema koji se ne može rešiti s malo više ljubavi i pažnje.

11 komentara

  1. Imaju draga Dora, na internetu ima mnogo pogrešnih informacija. Ako vam je potreban savet ili imate neku nedoumicu – uvek se obratite veterinaru. Srdačan pozdrav

 1. Poštovani!
  Moje mače je staro 3 mjeseca, kod nas upravo mjesec dana. Strašno je mazno i privrzeno. Jede i pije normalno, stolica – sve uredno.
  Problem je u tome, kada odemo svi u svoje sobe spavati(nismo tipovi da zivotinje spavaju u nasim krevetima), započinje plač, ili kada odemo van iz stana, a on ostane sam, to je toliko glasno mijaukanje, koje se cuje u cijeloj zgradi i potraje par minuta.
  Pitanje je što možemo napraviti, jel normalno da mačić tako mjauce za ukucanima, i da li ce to proci?
  Hvala lijepa!

  1. Draga Tihana, vaš ljubimac je još uvek mače, beba, te je normalno što ne želi da bude sam ni noću ni tokom dana. Proći će kada se navikne, ali najbolje je da zamolite svog veterinara za savet kako da mače pravilno navikavate da bude samo, da ne bi bilo pod stresom. Mace su društvene životinje i ne vole samoću te je ovo sasvim prirodno ponašanje, ali vaš veterinar zna sve “cake” kako da na najbolji način naviknete mače da će jedan deo dana biti samo. Srdačan pozdrav od naše redakcije

  2. Poštovanje,
   Nadam se da mi možete pomoći. Mačka ima 11,5 godina, sterilisana nakon prvog okota, oduvek zdrava, vesela, u dobroj kondiciji. Od pre nekoliko dana odbija hranu koju je uvek jela (granule, ribu, meso, salame za mace…) Povremeno popije baš malo jogurta ili mleka. Baš malo piletine. Bukvalno plače, glasno, gleda pravo u oči i nešto traži. Mislim da se i više linja. Vodu slabo pije. Probala sam pirinčanu, neće. Šta može da bude? Šta mogu još da pokušam? Hvala.

 2. Postovani,
  Ja imam macu staru godinu dana.Za mene je jako privrzena,stalno me prati.Ali u zadnjih nekoliko dana me prati i mjauce kao da nesto pokusava da mi kaze.Ja je pomazim onda se ona umiri i stane naspram mene i posmatra me.Kad ustanem ona opet ponavlja isto ide zamnom i mjaukanjem mi nesto govori.Sve sam probala ali nzm sta bi je moglo muciti?

 3. Moj macak je star 18 gidina i piceo je jako glasno plakati nocu kad ostane Sam Sta to moze znaciti?

 4. Zdravo samo da postavim jedno pitanje nadam se da cu dobiti odgovor kasno u noci nam je usla nepoznata macka jako uznemirena na repu je imala nesto kao ogrovna draca mi smo polako pokusali izvaditi ali izgleda da je to bila kost ona se toliko mazila i jako je bila u stresu kao da je trazila pomoc 😥

 5. Mozda nije pitanje na ovu temu.. ali ocajna sam i volela bih da mi odg. Moju macu su odveli 7 km od mene, i ostavili je u noci…Da li postoji mogucnost da se sama vrati, ili ne? Ja sam isla da je trazim, ali nisam je nasla… u blizini je selo i reka, mozda je otisla u to selo…ne znam kako da usoem da je nadjem… proslo je vec 3 dana…da li ona moze da se seti puta sama, i da se vrati😔 (u prethodnom kom.sam napisla pogresan mejl, izvinjavam se…

POSTAVI ODGOVOR

Your email address will not be published.