Psihologija: I mace muči jesenja depresija - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
tuzna macka
Od petmagazine.rs - 20/09/2019

Psihologija: I mace muči jesenja depresija

„Jesenji bluz“ kod mačaka se najčešće manifestuje probirljivošću u ishrani i dužim spavanjem, ali svaka promena u ponašanju uspešno se „leči“ ljubavlju i igrom

Piše: dr vet. med. Vladimir Terzin za magazin „Mačka“, Foto: Shutterstock

Da li ste se ikada osećali pospano tokom oblačnog i kišnog dana? Sigurno je da jeste. Tako je i s mačkama. Međutim, pojačano druženje s mačjim kućnim ljubimcem sigurno će i vama pomoći da lakše prevaziđete jesenju depresiju.

S početkom jeseni sve se menja. Svetla je sve manje, temperatura je niža, smanjuje se nivo mirisa okoline. Kolorit okoline postaje tamniji. Zvuci su tiši. I mačja okolina polako postaje sve manje zanimljiva. Bez obzira da li su fizički u njoj ili je samo posmatraju s prozora.

Mačji svet je, to se mora priznati, mnogo zagonetniji i naizgled komplikovaniji od sveta pasa. Dok pseća raspoloženja možete relativno lako da tumačite, mačke je mnogo teže „pročitati“. Nemaju izrazite promene koje se mogu tumačiti kao mimika lica niti se posebno oglašavaju, pogotovo ne preglasno. Međutim, savremena nauka i te kako tvrdi da je njihov život prepun emocija, samo su one skrivenije i lako mogu izmaći oku neveštog posmatrača.

Metabolizam

Ipak i njihovo telo kao i telo svakog sisara podleže kako dnevnim i godišnjim promenama na metaboličkom nivou, tako i promenama u raspoloženju. Ove promene nisu tajna vlasnicima ovih predivnih i korisnih članova prirode i porodice, samo ih je teže zapaziti odmah.

Kao i kod svih nas, tako i kod mačaka krajem letnjeg perioda dolazi do promena u ponašanju. Posmatrajući ih, njihovo telo će vam definitivno reći da se vreme menja. Pre svega, počinju mnogo više da spavaju, pa se ponekad dešava da mačka prespava i cele dane bez nekih posebnih znakova interesovanja za bilo šta oko sebe. Metabolizam se usporava i talože se rezerve masti. Ovakve promene su mnogo izraženije kod mačaka koje izlaze napolje, jer je njihovo telo podložnije osećaju promene u spoljašnjoj sredini. Tokom lepih i toplih dana mnogo više vremena provode napolju, a s dolaskom prvih hladnijih dana mnogo više vremena provode u kući. Zanimljivo je da se ovakva promena mnogo teže zapaža kod kućnih mačaka jer su temperaturne promene mnogo slabije izražene u njihovoj okolini, kao i promene svetla.

Reuma

Naravno, nikako ne smemo zaboraviti da s dolaskom hladnijeg vremena dolazi i do izraženije pojave reumatskih oboljenja koja takođe u velikoj meri mogu ograničiti njihovo kretanje i usporiti metabolizam zbog izraženih bolova i manjka aktivnosti. Kod mačaka koje imaju reumatske probleme veoma je izraženo i stalno traženje sunca. Čim se pojavi i zrak sunca koji dopire kroz prozor, mačka će odmah leći na to mesto i provesti nepomično sve vreme koliko je sunce na tom mestu. Ovo može biti i jedan vid ranog upozorenja da mačka pati od reumatskih problema, pa je potrebno odvesti je kod veterinara da bi se uspostavila adekvatna terapija.

macka spava

Varenje

Jesenji poremećaji kod mačaka koje izlaze napolje mogu biti izraženi i u poremećajima varenja pogotovo zbog nedostatka trave. Poznato je da mačke veoma često uzimanjem trave (lisičji repak), regulišu svoje varenje i izbacivanje dlake. U nedostatku trave, i uz jesenje linjanje, mačke mogu zapasti u veoma problematična stanja koja se najčešće manifestuju učestalim povraćanjem kiseline („povraćanje pene“) kao i promenama u dinamici pojave stolice. Ovakva stanja u zavisnosti od stanja mačke mogu se manifestovati pojavom upornih proliva ali i zatvora.

Depresija

Nikako ne smemo zaboraviti i poremaćaje koji se mogu tumačiti kao psihološka depresija usled promene vremena. Mačke koje su navikle da nuždu obavljaju napolju veoma će se teško prilagoditi kućnom toaletu. Kod takvih poremećaja potrebno je pre svega pokazati puno strpljenja dok se mačka ne prilagodi novonastaloj situaciji.

Ovakav vid depresije se može manifestovati i promenama navika u ishrani. One mogu dugo odbijati hranu, stalno tražeči nešto drugo što može da izgleda kao izvoljevanje. Međutim, ovakvo ponašanje je samo traženje veće pažnje i kontakta s vlasnikom. Mačka na ovaj način traži više ljubavi i više pažnje.

Jesenji stres

Sve ove promene je potrebno pravilno tumačiti i potrebno je pomoći mački da se oslobodi jesenjeg stresa. U tim prelaznim periodima morate im pokazati više pažnje pre svega kroz kontakte s njima i kroz različite vrste animiranja koje će im odvući pažnju od trenutnog stanja jesenje depresije.

Saveti

  • Morate se više igrati s njima, pomalo im ugađati u ishrani i omogućiti im što više vremena u odmoru koji neće biti remećen preteranom bukom.
  • Mačkama koje nisu više u tolikom kontaktu sa spoljnom sredinom treba omogućiti dovoljno trave koja se može kupiti u svakom pet-šopu. Ako ne mogu da pređu na ovakvu vrstu trave, potrebno im je davati paste koje pomažu izbacivanje dlake zbog pojačanog linjanja.