Pročitajte pričice o 10 najstarijih mačaka na svetu - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
Od petmagazine - 29/08/2023

Pročitajte pričice o 10 najstarijih mačaka na svetu

Ovo su pričice o mačkama koje su ostavile trag u društvu (i po nameštaju). Pogledajte ovu neobičnu listu najstarijih maca na svetu, koje su decenijama ulepšavale život svojim ljudima. Ako ste poslednjih nekoliko godina pratili vesti o  mačkama, sigurno ćete prepoznati neka imena.

piše: petmagazine.rs

Boo boo

Boo-Boo je imala 24 godine pre nego što je uginula. Bila je dobro poznata mačka u svojoj novozelandskoj zajednici i uvek je bila od pomoći u pronalaženju dosadnih pacova svojim vlasnicima, porodici Klark.

Klarkovi su prvi put upoznali Boo-Boo-a kada su gradili svoju kuću, a mačka je izašla iz divljine da bi im se predstavila.

Creme Puff

Mačka Creme Puff rođena je 1967. godine i doživela je duboku starost od 38 godina. Kod kuće sa vlasnikom Džejkom Perijem u Teksasu, Creme Puff je zapravo postavila Ginisov rekord za najstariju mačku, ikad zabeleženu 2010. godine. Slučajno je Peri imao još jednu mačku koja je postavila starosni rekord, Granpa Rek Allen.

Granpa Rexs Allen

Granpa Rexs Allen je živeo  od 1964. do 1998. godine, napunivši 34 godine pre nego što je iza sebe ostavio Perija i Crem Puf. Granpa Rexs Allen zapravo je stekao status najstarije mačke na svetu nekih 12 godina, pre nego što je Creme Puff uvršćen u Ginisovu knjigu rekorda.

Peri se pobrinuo da svake godine slavi rođendane svojih mačaka. Bilo ih je sigurno mnogo!

Sarah

Sarah je doživela 33 godine, a poslednjih 13 provela je sa vlasnikom Fluer Fordom na Novom Zelandu. On je primio Saru kada su se predhodni vlasnici Fordove komšije, odselile. Sarah je upravo trebala da bude upisana u Ginisov registar kao najstarija živa mačka kada je, nažalost, eutanazirana zbog zdravstvenih problema povezanih sa njenom poodmaklom starošću.

Rubble

Rubble je sa svojom porodicom u Devonu, UK, živeo 31 godinu. „Divna je mačka, iako je u starosti postala malo mrzovoljna, rekla je Mišel Foster rekla za svog krznenog prijatelja na njegov 30. rođendan. Ona ga je udomila dok je bio beba, a ona je imala 20 godina.

Lucy

Lucy je u jednom momentu bila najstarija mačka na svetu. Prema Daily Mail-u, vlasnik Bil Tomas došao je do tog saznanja nakon što je jedan od njegovih rođaka došao u posetu. „Moja tetka je videla mačku i nije mogla da veruje očima“, rekao je Tomas. „Mogla je da se seti kako je Luci šetala po Marijinoj prodavnici ribe i ivera dok je bila mače 1972. Znali smo da je stara – ali ne toliko stara.“

Lucy je napunila 39 godina, pre nego što je uginula.

Miez Maz

Miez Maz je jedna od najtajanstvenijih mačaka na ovoj listi. Miez Maz je švajcarsku železničku stanicu nazivao svojim domom. Voleli su ga kako osoblje stanice, tako i meštani koji su ga svakodnevno hranili. Na nesreću, veterinar je Miez Maz pogrešno eutanazirao 2012. godine, okončavši njen život u 33 godini. Mnogi su u gradu bili ogorčeni ovom greškom.

Sasha

Sasha je živela bogat život 32 godine u Severnoj Irskoj. Prvi put je 1991. godine pronađena kako plače u obližnjoj štali. Mačka je imala staru povredu i pokušavala je da se sakrije od psa. Beth je odvela Sašu kući, a ostalo je istorija – duga i istorija puna ljubavi.

Scooter

Sa 30 godina, Scooter je proglašen za najstariju živu mačku na svetu prema Ginisovim rekordima iz  2016.godine. Vlasnik Gejl je živeo samo nekoliko dana duže pre nego što je preminuo od starosti. Scooter je pratio svog vlasnika na putovanjima u 45 od svih 50 američkih država tokom svog života.

Prema izveštaju Ginisovih svetskih rekorda, objavljenom pre Skuterove smrti, „Gejl veruje da je njegova dugovečnost razlog jer je aktivan i ono što ga čini srećnim. Ona kaže: „Voli da vidi nova mesta i voli ljude.“

Missan

Ako je Missan i danas živa, ušla je u tridesete i verovatno je i najstarija mačka na svetu. Vlasnik Asa, koji živi u Karlskogi u Švedskoj. „Pročitao sam članak o drugoj mački koja je trebalo da bude najstarija na svetu i samo sam pomislio:„moja je starija! “, rekla je vlasnica Asa. Rođen je rođen 1985. godine, ali sve dok Asa ne preda zvanične papire, Ginisov svetski rekord je još uvek upitan.