Poslastice u ishrani - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
mačka se igra
Od petmagazine.rs - 12/10/2020

Poslastice u ishrani

Poslastice su značajan element izgradnje odnosa mačke i njenog “cimera”: ojačavaju njihovu vezu i pomažu u “vaspitavanju” mačke ‒ imaju pozitivan uticaj, podstiču lepo ponašanje

Piše: dr vet. med Tamara Stanojević

Ponavljanje kombinacije poslastice i poželjnog ponašanja izgradiće i učvrstiti dobre kućne navike. Poslastice će pomoći da mačka prihvati četkanje, pojede lek, koristi transporter bez stresa ili nauči da donosi lopticu.

Manje je bolje

Mačke imaju različite digestivne i nutritivne potrebe, tako da isti sastojak hrane ne mora imati isti efekat na mačku. Najbolja poslastica za mačku je ona koja zadovoljava potrebe same mačke ‒ a to zavisi od njene kilaže, telesne kondicije, stanja zuba, želje za igrom i novim veštinama, kao i od njenog zdravstvenog stanja: stanja digestivnog i urinarnog sistema, kože i dlake.

Poslastice se mogu davati mački do količine od 5 do 15% ukupnog unosa energija, a zatim za toliko treba smanjiti energetski unos glavnog obroka. Na deklaraciji pakovanja poslastica navodi se koja je to dnevno optimalna količina koja se može dati ljubimcu. Što manje poslastica je u svakom slučaju bolji pristup, jer one ne predstavljaju izbalansiran i potpun obrok, pa zato mogu dovesti do remećenja ravnoteže dnevnog unosa hranljivih materija, a i mogu poremetiti apetit u smislu odbijanja uobičajene hrane.

Ukus komercijalnih poslastica je uglavnom vrlo privlačan, tako da mačke brzo nauče kako da dođu do njih. Posle izvesnog perioda davanja veće količine poslastica može se vrlo lako desiti da mačka postane “izrazito izbirljiva”, a u stvari, mi smo joj “pokvarili” apetit i navike u ishrani prekomernim davanjem poslastica. U dužem periodu, ovakva neuravnotežena ishrana remeti unutrašnju ravnotežu organizma i može dovesti do daljih zdravstvenih komplikacija: pre svega gojaznosti, a posledično i urinarnih problema, problema sa funkcionisanjem jetre itd… Čak i light poslastice mogu, ako se daju u većoj količini, doprineti problemu gojaznosti.

leži

Na tržištu se mogu naći poslastice koje pomažu u održavanju dobrog zdravstvenog stanja mačke, njihov sastav je takav da su blagotvorne za određene organe i organske sisteme. Nalazimo ih u formi suvih ili poluvlažnih granula, štapića izdeljenih na manje segmente ili kao tečnu varijantu.

Komercijalne

Zajednička za sve mačke jeste potreba za održavanjem zdravih zuba i regularne pasaže hrane kroz crevni trakt. Zdravo stanje zuba je uslov i za opšte zdravstveno stanje organizma. Kao pomoć u održavanju dobrog oralnog statusa mogu se koristiti određene varijante poslastica – takozvane dentalne poslastice. One sadrže neki od aktivnih sastojaka za koje proizvođači tvrde da imaju pozitivno dejstvo na desni i održavaju zube čistim – sa manje naslaga i kamenca. Kao aktivni sastojci se pominju enzimi, alge, određene biljke, zeolit, hlorofil, vitamini A, E, itd.

Kvalitetne komercijalne poslastice sadrže minimalne količine ugljenih hidrata, zbog njihovog dejstva na stvaranje zubnih naslaga i razvoj bakterija u usnoj duplji. Ukus i veličina ovih poslastica su takođe važni jer je već dugo prisutna dilema u vezi sa abrazivnim učinkom ovih poslastica – da li ih mačke uopšte žvaću i na taj način skidaju plak ili ih samo pregrizu i gutaju? Veće, a pritom izrazito ukusne poslastice mogu imati i abrazivno dejstvo jer će privlačan ukus naterati mačku da se malo pomuči oko većeg zalogaja, a tako i da očisti zube.

Kao varijanta dentalnih poslastica koriste se i matatabi štapići ‒ azijska drvenasta biljka koja deluje kao čistač zuba, ali kod mnogih mačaka, šireći svoj miris tokom žvakanja, izaziva i euforiju, slično kao ketnip (mačja trava).

Dobro varenje

Opšte stanje organizma umnogome zavisi i od stanja digestivnog sistema i neometanog procesa varenja. Digestivni sistem mačke je ulaz za energiju koja joj je potrebna da bi bila zdrava i razigrana. Česta smetnja varenju jesu kuglice od nakupljene mačje dlake u digestivnom traktu, koje mogu prouzrokovati manje ili više ozbiljan zdravstveni problem – u zavisnosti od veličine i položaja nakupljenih dlaka i trajanja blokade crevne pasaže. U sprečavanju stvaranja kuglica od dlake, a i njihovom kontrolisanju, značajno mogu pomoći specifične poslastice. One sprečavaju formiranje kompaktnih kuglica, tačnije valjčića od dlake i omogućavaju razgradnju već formiranih ‒ tako da nakupljena dlaka može nastaviti put kroz crevni trakt, bez njegovog blokiranja. Antiherbalnu funkciju u sastavu ovih poslastica čine različite varijante biljnih vlakana, vazelin, psilijum, bundeva, biljna ulja i malt.

Alergija

Mačke mogu biti alergične ili mogu imati problem sa nepodnošenjem određenih sastojaka hrane, pa se u takvim slučajevima preporučuje korišćenje hipoalergenskih poslastica. Ove poslastice uglavnom ne sadrže žitarice, mlečne proizvode i veštačke aditive, sadrže samo određenu vrstu mesa i voća i/ili povrća, odnosno vrlo limitiran broj izvora proteina. Ako je mačka na nekoj od specifičnih dijeta zbog dijagnostikovanog zdravstvenog problema ‒ poslastice se biraju u skladu sa zdravstvenim problemom, i uz preporuku veterinara

mačka

Kućna varijanta

Kao poslasticu mački ‒ striktnom mesojedu ‒ naravno prvo što možemo u kućnoj varijanti pripremiti i dati jeste meso. Komadići mesa su ukusna, a i zdrava poslastica. Mačka će mnogo lakše prihvatiti učenje nečeg novog uz tako primamljivu nagradu. Da li će to biti živo ili kuvano meso? Na jednoj strani su nutritivne koristi, a na drugoj pitanje zdravstvene bezbednosti mesa, moguće prisustvo patogenih mikroorganizama i parazita.

Mnoge mačke vole ribu i ona može biti zdrava, nutritivno bogata poslastica, ali u malim količinama! Procenat omega masnih kiselina doprinosi lepoj dlaci i krznu, ali može remetiti apsorpciju vitamina E; zatim, neke ribe sadrže veće količine žive (tuna, losos), što je toksično. Dilema postoji, kao i sa drugim vrstama mesa: da li dati živu ili kuvanu ribu kao poslasticu? Mnogi veterinari smatraju da je živa riba zdravija i bogatija esencijalnim hranljivim materijama, pod uslovom da je iz bezbednog izvora, drugi ne podržavaju ovo mišljenje.

Jaje, sir ili povrće

Kuvano jaje kao poslastica, osim pozitivnog psihološkog efekta, ima i dobar nutritivni efekat ‒ odličan je izvor proteina i vitamina.

Pitanje može biti: koliko jajeta dati kao poslasticu?

 – prosečno kuvano žumance ima 55 kcal

 – prosečna mačka težine 4‒4,5 kg treba dnevno da unese 253‒274 kcal

 – dnevni unos poslastica treba da iznosi 10%

Dakle, kao poslastica se može dati do pola žumanceta.

Sir takođe može biti interesantna nagrada za mačku, ali mora se voditi računa o tome da su mačke uglavnom netolerantne na laktozu i da može doći do dijareje. Zato treba obratiti pažnju na vrstu sira (čedar sadrži minimum laktoze) i na količinu datog sira.

Zamrznuto ili sveže povrće: mali, zaista mali komadići brokolija, karfiola ili zrnca graška mogu biti zdrave, hrskave, niskokalorične poslastice. Naravno da „strašni” mesojed nije često raspoložen za povrće kao poslasticu, ali stvaranje navike kroz duži period može biti vrlo uspešno. Gladna maca, zrno graška, lepa reč i maženje ispod brade ‒ ponovljeni nekoliko puta tokom više dana ‒ i velika je verovatnoća da ćemo kod mace izgraditi naviku.

Related Posts