Pop kultura: Večita borba Toma i Džerija - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
crtani film tom i dzeri
Od Dijana Đukić - 06/05/2018

Pop kultura: Večita borba Toma i Džerija

Ovaj simpatični dvojac našao se u više stotina epizoda ovog crtaća, koji se ubrzo našao i u stripu, slikovnicama, industriji igračaka.

Izvor: magazin Mačka, Foto: Wikipedia

Iskonsko neprijateljstvo mačke i miša svoj najpopularniji izraz dobilo je u čuvenom američkom crtanom serijalu „Tom i Džeri“ koji je decenijama zaokupljao pažnju gledalaca na svim kontitentima. Ovaj crtać bio je izuzetno popularan među jugoslovenskom decom, a milioni pregleda na jutjubu dokazuju da su avanture simpatičnog para životinja klincima i danas interesantne.

Pobede i porazi

U američkom slengu fraza „Tom i Džeri“ označava duboko rivalstvo, ali i borbu bez kraja i pobednika. Beskrajni krug kratkotrajnih pobeda i poraza osnovna je linija animiranog serijala Vilijama Hane i Jozefa Barbere, čija se prva epizoda pod nazivom „Maca je dobila otkaz“ pojavila davne 1940. godine. Svet je bio oduševljen zgodama i nezgodama sivog mačka Toma i kućnog miša Džerija. Ovaj simpatični dvojac našao se u više stotina epizoda ovog crtaća, koji se ubrzo našao i u stripu, slikovnicama, industriji igračaka…

Imena

Malo je poznato da se na početku serijala mačak zvao Džasper, a da je simpatični miš nosio ime Džinks. Autori su ubrzo rešili da „prekrste“ aktere crtaća izabravši tipična imena (U SAD Tom je najčešće ime za mužjaka kućne mačke).

Pomama

Paničnog, zločestog mačka luzera i njegovog arhineprijatelja iz rupe u zidu svet je s oduševljenjem prihvatio odmah po izlasku na scenu. U originalnom serijalu koji je trajao do 1958, snimljeno je 115 epizoda koje su osvojile sedam Oskara za kratki animirani film. Šezdesetih godina snimljeno je još 13 epizoda pod kreativnom palicom Džina Diča, da bi poznati autor animiranih filmova Čak Džons zatim snimio još 34 epizode. Od kraja šezdesetih, „Tom i Džeri“su se oslanjali na reprize, sve do tri nova filma snimljena između 2001. i 2014. godine.

Matrica svih ovih epizoda gotovo je identična – Džeri pokušava na sve načine da osmisli način da napakosti Tomu, kako bi bio izbačen iz kuće.

Večita borba Toma i Džerija

Kao i većina crtanih filmova rođenih polovinom prošlog veka, i u prvom serijalu nema pobednika niti jasnog epiloga (setimo se samo neponovljivog Koste Kojota i njegovih muka s neuhvatljivom Pticom Trkačicom). Ipak, deblji kraj nekako uvek izvlači Tom, koji je najčešće i sam kriv za svoje neuspehe. Po njegovim leđima tako neprekidno udaraju bejzbol palice, tiganji, hokejaški štapovi, grabulje i lopate, a po njegovoj glavi se lome tanjiri, prozorska okna, lusteri i ogledala. Džeri, s druge strane, nikako ne uspeva da dohvati hranu iz frižidera, oko koga se neprekidno mota pakosni mačak.

Poruka

Nisu, međutim, retke ni situacije u kojima su Tom i Džeri partneri u igri ili zajedničkoj smicalici. Ipak, poruka ovog crtanog filma, kao i života uopšte, jeste da bez obzira na rivalstvo i razlike, sve životinje, kao i ljudi, čine jednu i jedinstvenu sliku prirode u kojoj žive i koju više ili manje uspešno dele.

Misteriozna gazdarica iz crtanog filma “Tom i Džeri”

Nevidljiva senka koja lebdi nad nestašnim junacima je stroga gazdarica južnjačkog naglaska, koju vidimo samo kroz kretanje njenih papuča. Ona je najveći autoritet u kući, koja često zna da oba podstanara izbaci na verandu.