Ponašanje: Rep pokazuje emocije - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
rep macke
Od petmagazine.rs - 02/05/2019

Ponašanje: Rep pokazuje emocije

Gotovo da nema osobe koja ne zna da se raspoloženje psa lako može protumačiti na osnovu položaja njegovog repa i mahanja njime, ali još uvek je nedovoljno poznato da i mačke komuniciraju repom, samo na suptilniji način.

Tekst: magazin Mačka, Foto: Shutterstock

Mačje oči, uši i govor tela mnogo su ekspresivniji od repa, ali u kombinaciji sa njegovim položajem i pokretima, možemo s lakoćom tumačiti poruke koje nam šalju. Sve što je potrebno je da obratimo pažnju i naučimo da „čitamo” naše mezimice.

Mahanje repom

Prema rečima američkog stručnjaka za ponašanje životinja Merilin Kriger, pravac i brzina mahanja repom pokazuju emocionalno stanje mačaka.  Kada maca brzo i žustro maše repom napred-nazad, to je znak da je nečim nezadovoljna i da želi da bude ostavljena na miru. Da bude sama. Ako se rep lagano njiše levo-desno, to je pak signal da je mačka nečim blago iziritirana. Ponekad, a to su vlasnici mačaka sigurno već primetili, mačka će žustro nekoliko puta zamahnuti repom u igri pre nego što skoči ili potrči ka „plenu”.

Trzaji

Većini vlasnika dobro je poznata ova slika: mačka sedi na prozoru i posmatra okolinu. Iznenada, doleće jato ptica ili, uplašeno nekim jakim zvukom, jato ptica koje se nalazi na drvetu ispred zgrade uz glasno lepršanje krilima poleti ka zgradi ili ka nebu. Tada će mačka, potpuno fokusirana na ptice, s visoko podignutim ušima i širom otvorenim očima početi da trza svojim repom, koji će delovati ukrućeno. Ovakvo ponašanje sugeriše da je mačka spremna za napad i lov, ali prema rečima stručnjaka, šalje i poruku „ostavi me na miru”.

uznemirena macka

Treperenje, podrhtavanje

Macin rep neretko može i da podrhtava ili treperi: to su kratki i odsečni pokreti repom koji nalikuju na zvečarkine. Kako kažu stručnjaci, mace ovo često čine uzdignutog repa kada dolazimo kući nakon radnog dana i tako nas zapravo pozdravljaju i „kažu” nam da im je drago da nas vide. Ovakav govor tela često je praćen i predenjem, trljanjem glave o naše noge, a ponekad će se maca i umilno oglašavati mjaukanjem ili „cvrkutanjem”. Kada primetite ovakav govor tela vaše mačke – obavezno joj uzvratite naklonost ma kakve volje da ste i ma koliko bili umorni, jer – to je vreme za ljubav i maženje.

Foliranti

Mace su prave pametnice i često znaju da nas potpuno ignorišu ako procene da im nismo od neke velike koristi u datom trenutku, ili da im ništa zanimljivo nećemo ponuditi. Ovo naročito važi u situacijama kada ih pozovemo ili dozivamo. Najveći broj pasa će se na zvuk svog imena odmah odazvati i dotrčati do vlasnika, ali ne i mačke, osim ako se ne nalazite u kuhinji i one začuju zvuk otvaranja kesice sa hranom. Ako dremaju i zovemo ih, one će kao pravi mali foliranti samo jedanput ili dvaput odsečno pomeriti rep kao znak da su nas čule, ali da nemaju nameru da odreaguju. Iako nas tada ignorišu, ovo je zapravo dobra vest za vlasnike, jer nam mace poručuju da su bezbedne u našem prisustvu i da, iako ih dozivamo, one ipak odlučuju da spavaju i opuste se. Takve su mačke, one sve rade onda kada njima to odgovara, ali baš zato ih toliko i volimo, zar ne?

Obratite pažnju

Novopečenim vlasnicima saveti su najpotrebniji, jer ako ranije nisu imali mačku, biće im potrebno malo vremena da upoznaju ta prekrasna čupava bića koja imaju znatno suptilniji način komunikacije od pasa i drugih životinja. Osim repa, posmatrajte oči i uši vaše mačke, da li joj je telo napeto ili opušteno, šta vam poručuje mjaukanjem, kakve su joj emocije. S vremenom ćete, ako ste posvećen vlasnik, u svakom trenutku nepogrešivo znati da li je vaša maca željna igre, maženja ili želi da drema sama, da je niko ne uznemirava. Kada se budemo ponašali u skladu sa onim kako se mezimci osećaju, imaćemo jednu srećnu i zadovoljnu zajednicu, punu ljubavi i razumevanja.