Ponašanje: Mačja ljubomora - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
macka
Od petmagazine.rs - 27/06/2019

Ponašanje: Mačja ljubomora

Za izraz „ljubomoran kao pas” smo svi čuli, ali da li je ovo osećanje svojstveno i mačkama? Potrudili smo se da saznamo

Tekst: magazin Mačka, Foto: Shutterstock

Vlasnicima ljubomora najpre padne na pamet kada požele da u svoj dom dovedu još jednu mačku, kada dobiju bebu ili kada počnu da žive s partnerom. Hoće li njihova mačka prihvatiti i zavoleti pridošlicu – pitanje je od milion dolara.

Izbegnite zamku

Ma koliko voleli naše mezimce, s njima se razumeli i naučili da čitamo čak i najsuptilnije poruke koje nam šalju, moramo imati na umu da ljubimcima ne smemo pridavati ljudske osobine i posmatrati ih kao ljude, sa najširim spektrom emocija i raspoloženja. Ono što najčešće čitamo kao ljubomoru, zapravo je u mačjem svetu rivalstvo, odnosno borba za ono što smatraju njihovim. I za šta su navikle da je njihovo „ekskluzivno” pravo.

Rivalitet

Naime, u divljini se mačke sukobljavaju kada na njihovu teritoriju ušeta druga mačka i tada nastupa borba radi očuvanja izvora hrane i vode, staništa, ženki ili mladunaca. U našem domu ne postoji mogućnost da im neko ugrozi vitalne potrebe, poput hrane ili vode, ali, ako u dom ušeta druga cica-maca, ljubimac se može osećati ugroženim. Takođe, i našu pažnju, dodir i prisustvo mačke posmatraju kao svoje. Te ukoliko tu pažnju počnemo da raspoređujemo na još jednu životinju ili na dete – može se desiti da mačka iskaže protest jer ne dobija ono na šta je navikla. Takođe, s obzirom na to da su mace bića neprikosnovene rutine, reagovaće na svaku promenu.

Druga mačka (ili pas)

Ako vaš mezimac nije baš oduševljen novim cimerom, najbolji način da ga uverite da se ništa nije promenilo (i da neće) jeste da svega na šta je navikao bude u izobilju. Svaka mačka mora da ima svoj toalet (plus još jedan pride, po mogućstvu). Uvek bi na raspolaganju trebalo da im bude dovoljno sveže vode (i dovoljno činija), hrane, poslastica, igračaka… Mirnih mesta za spavanje na kojima se osećaju bezbedno. Ako živite u manjem stanu, bez brige. Nabavite visoku penjalicu ili grebalicu s nekoliko spratova i ušuškanim mestima za dremanje. Ipak, najvažnije je da imaju dovoljno – vas. Svakog dana svakom mezimcu posvetite posebno vreme jedan na jedan, kao i vreme provedeno u zajedničkoj igri ili maženju sa svim ljubimcima.

macja svadja

Beba

Mnogi vlasnici mačaka i pasa po dolasku bebe u dom, zbog velikih obaveza i izazova koje donosi ova nova životna uloga, pomalo zanemare svoje mezimce. Potrudite se da, ma koliko to u nekim trenucima bilo teško, zadržite dinamiku koju ste imali pre dolaska deteta. Svakog dana se poigrajte s mezimcem, četkajte ga, mazite… jer ćete mu tako staviti do znanja da se ništa nije promenilo i da ga i dalje volite.

Posmatrajte

Kada donesete odluku da u svoj dom dovedete životinju, morate biti svesni da je potrebno vreme da se dobro upoznate i da je, baš kao i članove svoje porodice ili partnera, razumete i kada vam ne stavi jasno do znanja da joj nešto smeta. Mace su suptilna bića i ponekad je potrebno da sami prokljuvite šta im ne prija. Ali kada dođe do neke veće promene kao što je porast broja članova domaćinstva, prva lampica koja bi trebalo da vam se upali u glavi jeste da ljubimcu „objasnite” da nema potrebe za rivalitetom.

Kako se ispoljava rivalitet

U mačjem svetu, lako je prepoznati znakove netrpeljivosti i „borbe za prevlast”. Evo koji su:

Tuča – Kada dve mačke neko vreme gledaju jedna drugoj u oči i ukipe se, očekujte da će uskoro jedna od njih započeti tuču. Biće tu i glasnih zvukova negodovanja, udaranja šapama, grebanja i grizenja. Čak se i mace koje su dobri prijatelji mogu potući s vremena na vreme i neka vas to ne zabrinjava ako se inače dobro slažu. Svi se ponekad posvađamo, zar ne?

Skrivanje – Ako je jedna mačka previše dominantna i ni za pedalj ne popušta, vaša druga mačka najverovatnije će gledati da joj se u svakoj prilici sklanja s puta i da se skriva.

Teranje – Ako je sklupčana kraj vas na kauču, a druga mačka ili pas pokuša da se ušunja i dobije malo vaše pažnje, vaša maca je može oterati jer ne želi da vas deli.

Obavljanje nužde – Kada postoji neki problem koji joj izaziva stres, mačka nam na to najpre ukazuje promenom u ponašanju kada je reč o obavljanju nužde. Počeće da ignoriše posip i da urinira ili defecira na različitim mestima u stanu.