Pomozite crnim macama - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
Od Dijana Đukić - 26/01/2019

Pomozite crnim macama

Nažalost, kroz vekove su se za mace crne boje vezivala svakakva sujeverja i mračne urbane legende, pa se one veoma teško udomljavaju i godine provode u prihvatilištima bez nade da će pronaći novi dom i vlasnike.

Tekst: magazin Mačka, Foto: Shutterstock

Kada tome još pridodamo i podatke jednog od poslednjih istraživanja u svetu, koje je pokazalo da crne mace nisu dobri mezimci jer ne ispadaju dobro na selfijima, onda vam je jasno da im pod hitno moramo priskočiti u pomoć.

Fotografi

U Sjedinjenim Američkim Državama oktobar se obeležava kao mesec podizanja svesti o zaštiti crnih mačaka i razbijanju predrasuda o njima. Zato su u oktobru prošle godine širom SAD poznati i priznati fotografi uticajnih magazina i novina ponudili prihvatilištima širom zemlje da fotografišu crne mace, ali na drugačiji način od onog uobičajenog. Naime, oni su ovim prelepim bićima na glavu stavili venčiće od šarenog cveća, potrudili se da okom objektiva uhvate blage poglede pune ljubavi, da ih slikaju dok se igraju, a bilo je tu i neodoljivih macana s leptir-mašnama koji poziraju kao pravi pravcati manekeni. Zahvaljujući ovakvim fotografijama, mnoge mace pronašle su dom, pa su kolege za objektivom postali pravi ambasadori crnih mačaka.


Da li znate… da se 17. avgust obeležava kao dan crnih mačaka

Prihvatilišta

Takođe, azili širom SAD organizovali su druženja potencijalnih udomitelja i isključivo crnih maca u prijatnom ambijentu – delove azila oplemenili su biljkama i šarenim nameštajem kako bi ljude privoleli da shvate da su i mace crne boje podjednako umiljate i razigrane kao i sve druge.

Pisci

Poslednjih godina, sve je više i pisaca koji svojim delima doprinose razbijanju predrasuda o crnim lepoticama. Konkretno, knjiga Ejmi Goldvaser „Nisu sve crne mačke iste” (All Black Cats Are Not Alike) izazvala je najviše pozitivnih komentara širom sveta.

Pomozite i vi

Svi možemo da pomognemo u tome da se konačno skine stigma sa ovih prelepih bića i to tako što ćemo, ako imamo dara za fotografiju, svoje usluge volonterski ponuditi udruženjima za zaštitu životinja i prihvatilištima i fotografisati njihove štićenike kako bi oni što pre pronašli dom. A lični primer je najbolja reklama – udomite crnu mačku ili putem društvenih mreža delite fotografije svojih ljubimaca. Pomozimo crnim macama!