Otkrivena tajna mačjeg jezika - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
Od Nikola Nedeljković - 07/03/2019

Otkrivena tajna mačjeg jezika

Američki istraživači nedavno su sproveli zanimljiv eksperiment u kojem su koristili video-kamere velike brzine i snimali način na koji mačke održavaju higijenu.

Tekst: magazin Mačka, Foto: Shutterstock

I do sada smo znali da je njihov jezik, nalik čičak-traci, idealan u uklanjanju prljavštine, ali naučnici su konačno utvrdili na koji način on zapravo „radi”.

‒ Mačji jezik sadrži 300 takozvanih filiformskih papila, koje su savijene u obliku slova U. Do sada se verovalo da su nalik kandžicama, ali smo video-snimcima uspeli da utvrdimo da su zapravo drugačijeg oblika. Papile sadrže pljuvačku koja se, dok mačka liže svoje krzno, prenosi duboko u krzno, na svaku dlaku, i tako ga besprekorno čisti i skuplja prljavštinu, a uz to uklanja i buve i višak masnoće s kože. Poput slamčica napunjenih vodom koja se potom ispušta na kožu i dubinski čisti sve pred sobom ‒ objašnjava Aleksis Noel, naučnik s Naučno-tehnološkog univerziteta u Džordžiji.

Kako je dodao, ovo saznanje bi moglo da doprinese unapređenju proizvodnje i efikasnosti mašina za čišćenje tepiha, koje bi koristeći ovakav „dubinski mehanizam” znatno bolje čistile tkanine.