Ponašanje: Jezik sklapa prijateljstva - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
macke se lizu
Od petmagazine.rs - 03/05/2019

Ponašanje: Jezik sklapa prijateljstva

Kada se mačke međusobno ližu i tako čiste jedna drugu, to je nedvosmislen signal da je reč o prijateljima koje veže snažan osećaj pripadnosti mačjoj grupi.

Tekst: magazin Mačka, Foto: Shutterstock

I ljubitelji mačaka, a ne samo njihovi vlasnici, znaju da mačke veliki deo dana provedu u sređivanju krzna. Mace su veoma pedantne životinje i insistiraju i na čistoći okruženja u kojem žive, a ne samo na čistoći svoje dlake. Ipak, mnogima je i dalje interesantna situacija u kojoj mačke ližu jedna drugu, odnosno čiste krzno svom mačjem cimeru.

Da li je reč o iskazivanju naklonosti, ili je pak to urođeni poriv nasleđen od velikih predaka – divljih mačaka, potrudili smo se da saznamo u ovom broju magazina „Mačka”. I evo šta smo otkrili.

Nauka

Možda će se poneko zapitati zašto bi se nauka bavila ovom vrstom ponašanja kod mačaka, ali istraživači već decenijama ispituju ovu naviku naših mezimaca. Iako stoji da je međusobno „kupanje” jasan znak privrženosti među mačkama u istom domu, nauka je došla do još preciznijih saznanja. Naime, ova mačja navika je jedan od tri osnovna načina na koji mačke pokazuju pripadnost grupi. Preostala dva su trljanje glavom i razmena mirisa među pripadnicima istog „klana”.

Socijalne veze

Studija naučnika sa američkog univerziteta u Džordžiji iz 2014. godine obuhvatila je domaće, ulične mačke, a istraživači su se pozabavili baš ovom navikom ‒ međusobnim grumingom. Ustanovili su da su se međusobno uređivale samo one mace koje se već poznaju, tačnije one koje su stvorile socijalnu, prijateljsku vezu. Mace pridošlice, još uvek nedovoljno poznate, nisu dobile ovakav „kozmetički tretman”. Takođe, dokazali su i da su mace koje su „na tretmanu” veoma druželjubive, spremne na saradnju, da se nameštaju i okreću one delove glave i tela za koje žele da im se očiste, te da uz to i predu, što je jasan signal da u ovom „društvenom događaju” – uživaju. Ali ovo je i potreba mačke, jer su vrat i određeni delovi glave, uprkos mačjoj gipkosti, često nedostupni jeziku. Zato je potrebna pomoć prijatelja.

macke

Vlasnik

U ovom objašnjenju naučnika krije se i razlog zbog kojeg naši mačji ljubimci najviše vole kada ih češkamo po glavi i vratu, jer ih tako zapravo i čistimo, pa dvostruko uživaju. Ovo je i jedan od odličnih načina da se sprijateljite sa mačkom.

Dominacija

Prema rečima istraživača, gruming je takođe jedan od načina da se spreči eventualna eskalacija neprijateljstva među mačkama, odnosno da se spreči agresija. Kada mačka liže drugu mačku, ona tako zapravo iskazuje dominaciju nad njom, ali u cilju sklapanja primirja, kako nijedna strana ne bi izašla povređena ukoliko dođe do tuče. I veliki broj mačaka ovako prećutno rešava sukobe i sklapa prijateljstva.  

Majčinski instinkt

I ovo je jedan od segmenata mačjeg međusobnog gruminga koji bi valjalo uzeti u obzir. Mačići se u svemu oslanjaju na majku, pa i kada je reč o kupanju. Tako da, kada se mačke međusobno kupaju, ili kada ližu svoje vlasnike, to je nedvosmislen signal da je reč o ljubavi, privrženosti i brizi. Kada mače napuni mesec dana, ono počinje samo da se sređuje, a prema procenama stručnjaka, najveći broj mačaka čak polovinu vremena kada su budne provodi u sređivanju svog krzna.

Divlji rođaci

Isto ponašanje primetno je i među velikim, divljim mačkama. I kako kažu naučnici, razlozi za međusobno čišćenje su isti – stvaranje društvenih veza, osećaja pripadnosti grupi i preko potrebna pomoć, jer ni mačji jezik nije svemoguć, ni njihova elastičnost bez granica.

I zato ako ste nedavno u svoj dom doveli novog mačjeg člana, onog trenutka kada svoje mezimce ugledate da se međusobno ulepšavaju – znajte da se među njima rodilo neraskidivo prijateljstvo.