Opasnost iza ćoška - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
macka gleda kroz prozor
Od petmagazine.rs - 12/07/2021

Opasnost iza ćoška

Trovanje obično rezultira ili gutanjem ili udisanjem štetne supstance, međutim, mačke se mogu otrovati i ako dođu u kontakt sa nečim otrovnim, a znaci trovanja mogu se razlikovati

Piše: petmagazine.rs

U razgovoru sa veterinarima saznali smo da se neretko desi da se maca otruje, bila ona kućna ili ona koja ima pristup bašti. Ovi slučajevi obično rezultiraju ili gutanjem ili udisanjem štetne supstance, međutim, mačke se mogu otrovati i samo ako dođu u kontakt sa nečim otrovnim, a da ne govorimo to tome da i samo „lickanjm“ krzna mogu da unesu toksine.

Najčešći otrovi

Među najčešćim uzrocima trovanja kod mačaka su biljke poput ljiljana, popularni proizvodi za domaćinstvo poput antifriza i tečnosti za čišćenje i često korišćene hemikalije poput sredstava za uklanjanje korova. Naši veterinari u hitnim slučajevima povremeno vide mačke otrovane otrovima pacova, lokalnim insekticidima, proizvodima koji sadrže benzalkonijum hlorid i ljudskim lekovima, poput antidepresiva, nesteroidnih antiinflamatornih sredstava i paracetamola.

Simptomi

Znaci trovanja kod mačaka mogu se razlikovati u zavisnosti od toga šta su jele, udisale ili sa čim su dolazile u kontakt. Neki otrovi će imati gotovo trenutni efekat, dok će drugima možda trebati nekoliko dana dok se simptomi ne razviju. Mnogi otrovi uzrokuju gastrointestinalne simptome (povraćanje i dijareja), neki uzrokuju neurološke simptome  (drhtanje, manjak koordinacije, napadi, razdražljivost, depresija, koma), respiratorne simptome (kašljanje, kijanje, otežano disanje), kožne simptome (upala, otok), otkazivanje jetre (žutica, povraćanje), ili otkazivanje bubrega (povećan unos vode, manjak apetita, gubitak na težini). Neki otrovi utiču na više sistema i mogu da uzrokuju kombinaciju gore navedenih simptoma.

Prva pomoć

Ako se brinete da je vaša ljubimica otrovana, prvo i osnovno jeste da pozovete veterinara. Ako je mačka pojela nešto otrovno, nemojte joj nuditi vodu, jer to može nehotično brže da prebaci otrov u telo. Izazovite povraćanje samo ako vam je veterinar naložio da to učinite. Ako znate čime je otrovana, ponesite sa sobom posudu, etiketu ili uzorak proizvoda veterinaru. Primerak povraćanja ili dijareje takođe može biti od pomoći.

Oporavak

Proces oporavka zavisi od ozbiljnosti samog stanja, kao i veličine i starosti životinje, stanja organa i hroničnih oboljenja. U proces oporavka ulazi i simptomatska terapija kod kuće koju je prepisao veterinar, prilagođena ishrana, mirovanje i uklanjanje spornih supstanci iz okoline ljubimca.

Mačke mogu da prežive trovanje ako se odreaguje na vreme i na odgovarajući način, ne brinite. U jednoj studiji na 20 mačaka otrovanih hemikalijom koja se široko koristi u proizvodima za suzbijanje buva za pse, samo je jedna umrla i to zato što 24 sata nije odveden veterinaru. Kod preživelih mačaka nisu zabeležene dugoročne komplikacije četiri meseca nakon otpusta. Prognoza za mačke otrovane ljiljanima je takođe dobra. U studiji o trovanju uskršnjim ljiljanima koju su sproveli Reineke i saradnici, 100% mačaka je preživelo, iako je 9% nastalo sa teškom akutnom povredom bubrega. Nažalost, dugoročna prognoza je loša kod mačaka koje razviju bubrežnu insuficijenciju.


Mnoge stvari koje se koriste u domaćinstvu otrovne su za mačke, čak i ako ne izgledaju opasno. Obratite pažnju na sledeće:

Kovani novčići (zbog visoke koncentracije cinka)

Kuglice naftalina

Ulja za potpuri

Deterdženti za sudove za automatsko pranje

Baterije

Izvore grejanja zimi, poput grejača za ruke i noge (sadrže visoke nivoe gvožđa)

Cigarete

Talog od kafe

Alkoholna pića

Štetne kućne biljke
Amarilis, Afelandra, Ricinus, Solanum, Hrizantema, Codiaeum, Ciklame, Epipremnum aureum, Difenbahija, Alokazija, Kaladijum, Paprat, Zelenika, Hypoestes phyllostachya, Zumbul, Bršljen, Imela, Oleander, Ornitogalum, Kostriš, Ornithogallum Umbellatum, Šeflera.

Related Posts