Naš predlog: Sada je vreme za igru! - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
macka se igra
Od petmagazine.rs - 31/03/2020

Naš predlog: Sada je vreme za igru!

Mnogi od nas rade od kuće i najveći deo dana boravimo u stanu ili kući. Ako imate mačku ili mačke – ovo je idealno vreme da više vremena provodite sa svojim mezimcima u igri i zabavi.

Izvor: magazin „Mačka“, Foto: Shutterstock

Mačke kroz igru uče da budu vrsni lovci. Razvijaju pravilnu motoriku, socijalnu inteligenciju i čuvaju mentalno zdravlje. Igranjem se stvara neraskidiv odnos između ljubimca i vlasnika.

Igra i lov

Prema rečima stručnjaka, mačke su po prirodi predatori, i kao takve lov im je nešto prirodno, svakodnevna aktivnost, pa čak i kad kao mezimci žive u stanu i ne izlaze napolje.

– Kad se mačićima stimulišu prirodni oblici ponašanja u koje spada i igra kao jedna od najvažnijih, oni razvijaju pravilnu motoriku s jedne strane, dok s druge razvijaju socijalnu inteligenciju i čuvaju mentalno zdravlje. Taj lov i jeste „igra” – mačke se igraju s plenom pre nego što ga pojedu, i sve te igračke koje kupujemo našim mačkama upravo simuliraju tu „igru” lova. Kroz igru uče da budu vrsni lovci. Mačke non-stop nešto vrebaju, čekaju, u zasedi su, bilo da su to naše noge i ruke ili krpeni miševi. Zato je, naravno, uvek bolje obezbediti im krpene igračke umesto da mi budemo „u ranama” od mačjeg lova – objašnjava dr vet. med. Dunja Kovač, jedna od najboljih poznavalaca psihologije i ponašanja životinja u našoj zemlji.

Prevencija poremećaja

macka se igra

Naša sagovornica ističe da je igra najznačajnija u preveniranju bihejvioralnih poremećaja, odnosno poremećaja u ponašanju.

– Kad životinji omogućavamo prirodna ponašanja, onda smanjujemo dosadu i frustracije, i samim tim mogućnost za nastanak raznih stereotipija i opsesivno-kompulsivnih poremećaja. Takođe, igra smanjuje stres jer kanališe energiju ka pozitivnim aktivnostima, pa se samim tim mačka umara i fizički i psihički. To su takozvani prirodni ventili koje ne smemo da gušimo. Ako mačka živi u stanu i ne izlazi napolje, moramo joj omogućiti iste aktivnosti kao da je napolju – mačke vole da grebu, da se penju, da love, trče… Različitim igračkama i penjalicama mi im te aktivnosti možemo pružiti i u domu. Mačići su pogotovo živahni i aktivni, i nikad ih ne smemo kažnjavati u ludorijama već ih valja usmeravati na grebalice umesto da grebu fotelje ili da se penju na posebne konstrukcije umesto na zavese. Mi smo ti koji ih moramo učiti kako da se igraju i sa čim smeju da se igraju – kaže naša sagovornica.

Jačanje prijateljstva

Igra ima veoma važnu ulogu i u razvijanju prijateljskog i odnosa poverenja između mačke i vlasnika. 

– Igra je uvek veoma pozitivno iskustvo koje stvara neraskidivi odnos vlasnik-ljubimac. S mačkom se zaista treba mnogo igrati, i te igre su nekad i veoma jednostavne. Dok sedimo u fotelji možemo da bacakamo onu pecaljkicu levo-desno i naša mačka će zdušno da je lovi. Mi se tu faktički nismo mnogo angažovali, ali mački je to „ceo svet”. I moramo biti uviđavni kad nas mačka zove na igru. Moramo da odgovorimo – da je pojurimo nekoliko puta, da joj bacimo neku igračkicu i slično. U suprotnom, na kraju ćemo mi biti plen, pa će nas mačka vijati i „grickati” za noge.

Najbolje igračke

Pet-šopovi su dupke puni najrazličitijih igračaka za naše mezimce. Rafovi se toliko šarene da nas često preveliki izbor potpuno parališe, i više ni sami ne znamo šta bi se to moglo dopasti našem mezimcu. I najradije bismo mu kupili od svega po nešto.

Zato nas je zanimalo koje su to igračke provereno zanimljive i uvek najbolji izbor.

– Postoje dve vrste igračaka i same igre – one kojima se mačka sama sa sobom može zanimati i one koje iziskuju i prisustvo vlasnika. S jedne strane postoje KONG gračke za mačke, i to su posebne igračke koje imaju za cilj da smanjuju dosadu i da teraju mačku da razmišlja. U njih se stavlja hrana (granule) i mačka se hrani tako što sama mora da pomera igračku šapicama, kotrlja i prevrće da ispadnu granule. Ova vrsta hranjenja se naziva „aktivno hranjenje” i umesto „pasivnog” u zdelici, koje je skroz neinteresantno za mačku, ovakvo hranjenje simulira hranjenje u prirodi gde se mačka uvek mora pomučiti da dođe do hrane. Na ovaj način održavamo prirodne instinkte i samim tim i mentalno zdravlje mačke. Ovo je dobar recept kad mačku ostavljate duže samu, imaće zanimaciju čitavog dana – savetuje naša sagovornica.

Druga vrsta igračaka su one kojima se zajedno igraju vlasnik i mačka.

– To su razne pecaljkice i krpene lutkice na kanapima. Važno je zapamtiti da izbegavate lasere gde se zapravo igrate s nečim nepostojećim što mačka nikad ne može da uhvati, i tako je samo dražimo. Ovo stvara frustracije, a ne zadovoljstvo kod mačke kako većina misli. Mačka na kraju uvek nešto opipljivo mora da uhvati i da oseti svojim čulima. U suprotnom, razvijamo opsesivno-kompulsivne poremećaje prouzrokovane frustracijom usled „nezavršene” predatorske sekvence – lov „lasera” koji nikad ne može da se uhvati. Jednostavne krpene igračke uvek su dobar izbor.

Sve blagodeti igre za naše krznene mezimce

mace se igra

1. Igra pomaže mačićima da razviju koordinaciju oko šapa i da ojačaju mišiće.

2. Starijim mačkama igra pomaže da ostanu u formi i prevenira gojaznost, artritis, dijabetes.

3. Igra mačićima daje uvid u svet oko sebe – kroz igru uče vezu između uzroka i posledice.

4. Igra jača vezu među mačkama u domu, kao i između ljubimaca i vlasnika. Kroz igru postajemo njihovi najbolji prijatelji i izvor zabave – što znači da ih činimo srećnim.

5. Igranje oslobađa stresa i tenzije. Hiperaktivne i uzbuđene mace tako se oslobađaju viška energije, a one „nevaljale” se igrom uče da plen nisu naše noge ispod pokrivača već krpeni miš ili pecaljka s perom.