Najveće spavalice u životinjskom svetu - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
mace spava
Od Dijana Đukić - 15/08/2019

Najveće spavalice u životinjskom svetu

Domaće mačke retko se naprežu, i u životinjskom carstvu prve su na listi spavalica

Izvor: magazin „Mačka“, Foto: Shutterstock

Prema podacima mačke prespavaju čak dve trećine života!

Život domaćih mačaka sastoji se od četiri aktivnosti – igranja, lova, jedenja i spavanja. U „lovu“ u kućnim uslovima najčešće strada nameštaj, ali dobra vest je ta da ipak poslednja aktivnost (spavanje) zauzima najviše mačjeg vremena, odnosno života.

Kako vode poreklo od divljih mačaka, to na otvorenom ima potpuno smisla, jer su grabljivci i koriste veliku količinu energije kako bi ulovile plen. Dobar san znači i dovoljno energije za lov, a lov znači hranu.

Koliko će vremena spavati mačka zavisi od toga koliko je obrok bio obilan. Zato i divlje i domaće mačke spavaju od 16 do 20 sati dnevno, dok se tek rođeni mačići probude tek toliko da sisaju i nastavljaju sa snom.

Za razliku od ljudi, a pogotovo pojedinaca koje je izuzetno teško probuditi, mačji san se razlikuje. One su uvek na oprezu, pa čak i kada dremaju. Ukoliko se neko usudi da pravi buku i remeti im san, u stanju su da skoče kao oparene spremne za akciju i trk. U divljini ova osobina znači opstanak.

Domaće mačke imaju razvijen instinkt preživljavanja, pa čak i ako nikada ne moraju da love svoju večeru, uvek jednim uhom osluškuju da li će se možda naći neki „plen“ da ga pojure. Kućne mačke spavaju oko 16 sati dnevno i to po prilično pravilnom rasporedu, te se i vi trudite da im hrana bude servirana na vreme, jer u suprotnom – mačka će negodovati.