Najpošteniji političar - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
Od petmagazine.rs - 02/05/2020

Najpošteniji političar

Mačor Henk je 2012. godine bio jedan od najozbiljnijih pretendenata za mesto u američkom Senatu.

Tekst: magazin „Mačka“, Foto: „Fejsbuk

Možda niste znali, ali pre osam godina je jedan naočiti mačor pomrsio račune američkim političarima i postao jedan od najozbiljnijih kandidata države Virdžinije za mesto senatora. On je bio protivkandidat demokrate Tima Kejna, uglednog advokata i političara koji bi, da je Hilari Klinton dobila predsedničke izbore pre četiri godine, bio njen zamenik. 

Donatori

Mačak Henk, ili kako mu je pravo ime glasilo Hank the Cat, predložen je kao kandidat iz štosa, međutim, privukao je veliku pažnju medija, glasača ali i bogatih donatora, te je tokom trke za senatora prikupio ogromne količine novca i skupio oko 6.000 glasova. Na društvenim mrežama te godine stanovnici Virdžinije oslovljavali su ga rečima „najpošteniji političar u Sjedinjenim Američkim Državama”. Sav novac od donacija Henkovi vlasnici poklonili su prihvatilištima za nezbrinute životinje.

Političar u usponu

Vlasnici ovog mejn kuna raskošne dlake, Metju O’Liri i Entoni Roberts, medijima su rekli kako su se umorili od već viđenih političara i njihovih obećanja koja nikad ne budu ispunjena, te su kao kandidata imenovali svog mezimca Henka. Uredno su popunili svu papirologiju koja je potrebna kako bi se neko uključio u trku za Senat, a ubrzo su okupili i tim koji je vodio veoma zanimljivu i uspešnu kampanju. Širom zemlje, tada popularne cica-mace na društvenim mrežama pozivale su građane Amerike da doniraju novac za Henkovu kandidaturu i lobiranje, te je ovaj mačor postao senzacija. 

Program

Prirodno, njegov politički program je u prvoj tački bio posvećen dobrobiti životinja i planovima za bolju brigu o svim životinjama u Sjedinjenim Američkim Državama, ali je takođe obraćao pažnju i na položaj radnika. Rođen kao jedino mače, na ulici u Springfildu, borio se za ugnjetene, siromašne, za prava radnika, nova radna mesta i zalagao se za sterilizaciju i vakcinaciju svih uličnih životinja u ovom gradu. Bio je viđen kao „više republikanac nego demokrata, kandidat sa stavom u kojeg ljudi veruju jer daje nadu i nije demagog, niti političar koji širi netrpeljivost i vređa druge kandidate u trci”.

Miljenik

U medijima su ga često predstavljali i kao jedinog iskrenog kandidata koji nije rastao sa „srebrnom kašikom”, već je došao sa ulice.

– Uspeh je postigao kroz teškoće, teškim radom. Bio je tvrdoglav i uporan i nije dozvolio da ga težak početak života osudi na neuspeh. On zna šta znači imati malo, ili nimalo, i zna da se samo vrednim radom može ostvariti „američki san” – stajalo je u njegovoj biografiji i u tekstovima vodećih springfildskih medija.

Kada je ušao u trku za Senat, imao je 11 godina, a uginuo je, nažalost, 2014, u 13. godini. Njegovi sunarodnici uvek će ga se sećati kao omiljenog političara.