Nahraniće sve ulične mačke - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
macke u jerusalimu
Od petmagazine.rs - 10/01/2020

Nahraniće sve ulične mačke

Vlasti Jerusalima odlučile su da svake godine iz gradske kase finansiraju kupovinu hrane za sve mace sa ulice.

Tekst: magazine “Mačka”, Foto: Shutterstock

Kako je navedeno u saopštenju, grad će svake godine nabavljati oko 2.500 džakova hrane za nezbrinute cica-mace i tako pomoći i životinjama, ali i stanovnicima ovog grada koji od svog novca hrane mace sa ulice.

Zaštitni znak

Svako ko je ikada posetio Jerusalim, saglasan je da u ovom gradu vlada božanska, umirujuća energija. Na svakom koraku su dragoceni ostaci bogate istorije i sveta mesta najvećih svetskih religija. Oni koji su ovde ostali nekoliko dana, primetili su još jedan zaštitni znak Jerusalima, a to su – mačke.

Kontejneri

Hiljade cica-maca slobodno šetaju ulicama grada, leškare i dremaju na njegovim drevnim zidinama. Gradske vlasti nedavno su odlučile da kontejnere koji su bili postavljeni uz trotoare zamene onim podzemnim, te su dobili veliki broj žalbi stanovnika da će ulične životinje teško dolaziti do hrane i da će biti u opasnosti, piše The Jerusalem Post.

  • Kada sam shvatio da su građani u pravu i da opasnost zaista preti našim uličnim životinjama, rešio sam da odmah delam – rekao je Moše Lion, gradonačelnik Jerusalima. – Odlučili smo da na nekoliko mesta u gradu postavimo hranilice za mačke i da se kupovina hrane finansira iz gradskog budžeta.

Grad će svake godine izdvajati oko 27.000 dolara za kupovinu hrane, a građanima koji i dalje budu hranili ulične životinje refundiraće novac.

Kontrola populacije

Inače, od 2004. godine, zbog sve veće populacije mačaka u gradu sprovodi se program „Uhvati steriliši pusti“ koji se sprovodi i u našoj zemlji. Kako pokazuju podaci, Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja Izraela svake godine na sprovođenje ovog programa utroši nekoliko miliona dolara, a novčano pomaže i organizacijama za zaštitu životinja i pojedincima koji ulične životinje vode na sterilizaciju. Gradske vlasti Jerusalima sigurne su da će se programom „Uhvati steriliši pusti“ populacija mačaka držati pod kontrolom i da neće dalje rasti, dok će dostupnost hrane uličnim mačkama poboljšati kvalitet njihovog života.