Mokraćni putevi su mačja slaba tačka - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
zdravlje macaka
Od petmagazine.rs - 05/11/2019

Mokraćni putevi su mačja slaba tačka

Bolesti donjih partija urinarnog trakta pogađaju sve starosne kategorije i oba pola, i nisu rasno karakteristične. Mere prevencije su ključne – sterilizacija, ishrana i suvom i vlažnom hranom, dovoljno vode…

Tekst: dr vet. med. Klara Ćurčin za magazin “Mačka”, Foto: Shutterstock

Svaki sistem ima svoju slabu tačku. Ako posmatramo mačku kao sistem, slaba tačka će biti mokraćni putevi. Zdravstveni problemi povezani s mokraćnim putevima su odavno poznati kod mačaka, samo se napredovanjem nauke u veterinarskoj medicini imena bolesti menjaju svakih nekoliko godina. Od zbirnih imena bolesti polako se dolazi do specifičnijih naziva problema.

Stres

Jedan poznati španski humani urolog je uporedio mačke i žene po pitanju bolesti mokraćnih puteva i tvrdi da stres i kod jednih i kod drugih izlazi iz organizma zajedno s mokraćom. Za mačke, tvrdim, ima puno istine u ovoj izjavi, jer je prisustvo stresa jedan od bitnih faktora pojave problema s mokraćnim putevima. Ali mora se uzeti u obzir da pričamo o svim oblicima stresa, od neprimerene buke, preko bola do prenaseljenosti. Naravno, ako razumete mačju psihologiju, razumećete i šta je stres za jednu mačku, jer merila nisu uvek ista.

Pogađaju sve mačke

Bolesti donjih partija mokraćnih puteva generalno pogađaju sve starosne kategorije i oba pola, i nisu karakteristične samo za odreðene rase. To znači da urbana legenda da samo mužjaci imaju problema sa mokrenjem – pada u vodu. Isti problem imaju i ženke, samo se, na njihovu žalost, kod njih problem kasnije otkriva i duže se razvija iz jednog sasvim običnog razloga, a to je anatomija – uretra (mokraćni kanal koji vodi mokraću iz bešike u spoljni svet) kraća je i nema S krivinu kao kod mužjaka koja uspori mlaz mokraće.

Uzroci

Kod mlađih mužjaka problem sa mokrenjem može nastati s početkom polnog sazrevanja. Uzroci mogu biti svakojaki: prenaseljenost, „čuvanje“ mokraće za obeležavanje teritorije, anksioznost.

Probleme s mokrenjem mogu izazvati i neki zdravstveni problemi kao što je na primer povreda karlice – u vidu mehaničkog problema, što nije neobična pojava kod jedinki koje u potpunosti ili delimično žive u spoljnoj sredini.

Kod starijih jedinki razni seniorski zdravstveni problemi mogu biti uzrok problema sa mokrenjem. Ti problemi su u većini slučajeva povezani sa bolom koji vodi poreklo od osteoartritisa i od nemogućnosti izmokravanja u potpunosti.

Naravno, uzroci mogu biti i neki urođeni problemi i oni se obično javljaju kod mlađih jedinki. Trebalo bi pomenuti i stečene probleme u vidu tumoroznih promena, najčešće na vratu mokraćne bešike.

Analize

Kod mačke koja ima bilo koji simptom koji ukazuje na urinarne probleme, najosnovnije je uraditi analizu mokraće. U današnje vreme to više nije naučna fantastika, jer su nam dostupni razni posipi ili dodaci posipu radi trijaže mokraće ili se već sam posip može iskoristiti za skupljanje mokraće. Ovakve posipe uvoze i u našu zemlju, i u bolje snabdevenim apotekama mogu se naći ili specijalno naručiti. U svakom slučaju, pregled kod veterinara je preporučljiv. Zakažite što ranije, jer što se duže odlaže pregled, tretman će duže trajati.

Pregled može biti neprijatan

Spremite se, većina mačaka nije kooperativna pri pregledu zbog neprijatnosti i većina veterinara će predložiti sedaciju ili anesteziju. Iskoristite ovu mogućnost i uradite što je više moguće analiza. U našoj ambulanti „Intervet“ preporučujemo kompletnu analizu krvi i mokraće, ultrazvučni pregled urinarnog trakta, rendgenski snimak, urinokulturu, po potrebi cistoskopiju i uzimanje uzorka sluzokože. A kod pacijenata seniora predlažemo sistematski pregled jer je retko kad problem prisutan samo kod jednog sistema.

macji toalet

Lečenje

Kada se otkrije uzrok i postavi dijagnoza, pristupa se lečenju. Budite strpljivi. Problemi urinarnih puteva se ne mogu izlečiti jednom injekcijom. Obično terapija traje mesecima i kontrole će biti nešto što će veterinar obavezno tražiti. Mačke obično ne prihvataju rado kombinaciju tretmana i vlasnici pokleknu pred pogledom (tzv. otporom) ljubimca. Nemojte to činiti! Vratićete se na početak i u još goru zdravstvenu situaciju.

Terapija

Terapija zavisi od dijagnoze, ali u većini slučajeva bazira se na strogoj promeni ishrane na duži vremenski period, davanju različitih lekova u vidu sirupa, praškova, tableta i slično. Saosećam sa svakim svojim klijentom kada mu objašnjavam da će morati mačku terapirati nekoliko nedelja ili meseci, i to svaki dan. To je istinski izazov i dokaz ljubavi ako izvede taj herojski čin. Ko nema mačku, ovo ne razume, ko ima mačku, strahuje da će morati da prođe više od jednog tretmana.

Preventiva je ključna

Zato je uvek najbolje raditi na preventivi. Ne tvrdim da će uvek „upaliti“, ali svakako će smanjiti mogućnost pojave ovih zdravstvenih problema. Preporučujemo da „tinejdžerima“ obavezno uradite kastraciju ili sterilizaciju. Uradite obaveznu vakcinaciju protiv zaraznih bolesti. Ishranu održavajte raznovrsnom (različiti ukusi, različiti proizvođači, različiti kvalitet), obavezno mešati suvu i vlažnu hranu. Zaboravite na ono “ona ili on to ne voli“. Obezbedite mački tekuću vodu za piće, investirajte u fontanu. Obezbedite 3D prostor za život mačke. A ako se problem pojavio, ne čekajte… vreme nije lekovito, samo komplikuje već postojeći problem.

Simptomi

  • Mačka koja ima probleme sa mokrenjem obično je uznemirena, ponekad i agresivna.
  • Apetit je slab ili skroz izostaje, no ponekad može biti i nastran (kada mačka jede nejestive stvari).
  • Maca često odlazi u toalet, mokri male količine ili ne mokri uopšte.
  • Mokrenje ili pokušaj mokrenja prati glasno oglašavanje.
  • Mokraća može biti promenjene boje i mirisa.
  • Maca može biti zaprljana oko zadnjih nogu mokraćom ili samo ućebana jer nema volje za čišćenjem, ili se pak preintenzivno liže u genitalnom predelu.
  • Mačka može da ima neprijatan zadah iz usta, ili se cela oseća na mokraću.

Info

Veterinarska ambulanta “Intervet”, [email protected]

Aleksandra Dubčeka 44a, Zemun; 011/2604-289, 063/7706-998

Radno vreme: ponedeljak – petak: od 9 do 20 h, subotom: od 9 do 15