Mačke su savršeni kućni ljubimci - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
macka i devojka
Od Dijana Đukić - 12/08/2019

Mačke su savršeni kućni ljubimci

Prema mačkama kao kućnim ljubimcima ljudi često imaju predrasude smatrajući ih hladnim, nezainteresovanim, pa čak i grubim cimerima. Međutim, to je daleko od istine. Ove čarobne krznene lepotice mogu biti savršene ljubimice za svakoga, piše portal Zadovoljna.hr, a prenosi N1.

Foto: Shutterstock
Evo šest razloga zbog kojih ćete odmah poželeti da nabavite mačku:

Prepoznaju kada je vlasnik tužan i teše ga

Mačka može da oseti kada je njen vlasnik tužan, depresivan, kada ga je strah i slično. Tada reaguje tako što pojačavaju svoje komunikacione signale, i to tako što će leći pored vas, više se maziti ili glasnije mjaukati. Ta mačja reakcija deluje utešno na vlasnika, jer on zna da je neko primetio da se ne oseća dobro i da pokazuje brigu za njegovu dobrobit.

Neće vam zameriti ako nemate vremena za igru

Dok su psi izrazito društvena bića i uvek im je potrebna ljudska pažnja, mačke se u tom smislu prilagođavaju čoveku. Ako vlasnik ima veću potrebu za interakcijom s mačkom, ona će to prepoznati, pa će i sama pokazivati da želi da se više mazi, sedi s njim ili će jednostavno biti s njim u istoj prostoriji. Ako, pak, čoveku nije potrebna tolika interakcija s ljubimicom, ona ga neće gnjaviti, nego će se bez “prigovaranja” povući u svoj ugao sobe ili na ležaj, te vlasniku neće to zameriti.

covek i macka

Uče dete vrednostima saosećanja

Većini pasa u naravi je da vole kad se “gnjave” i love, te podnose umerenu grubost. Mačke, s druge strane, to ne vole. Ako se prema mački odnosite grubo, ona će pobeći i zaustaviti interakciju s čovekom. Na taj način dete uči razliku između čvršćih, tolerantnijih ljubimaca kao što su psi i onih koji zahtevaju pažljivije, nežnije ophođenje, kao što su mace.

Ekspresno nauče pravilno obavljati nuždu

Jedna od velikih prednosti života s mačkom jeste ta da nju ne treba šetati kako bi obavila nuždu. Stavite joj posudu s peskom i ona će vrlo brzo naučiti da je to mesto na koje ide da obavlja nuždu, bilo da imate malo mače ili odraslu mačku. Sve što bi vlasnik trebalo da uradi je da redovno čisti posudu s peskom, jer su mace veoma pedantne životinje.

Čiste su ljubimice

Mačke su savršene ljubimice za “čistunce”. Izrazito vole čistoću, te se kupaju od glave do šape i po nekoliko puta na dan. Zavisno od vrste mačke, potrebno ju je povremeno četkati.

Grejaće vas tokom zime

Maca sklupčana u vašem krilu, blizu vaših nogu ili pored vašeg vrata dok se opuštate – i osećaćete se kao da ste u najudobnijem raju. Vole i spavati sa svojim vlasnikom i tako se međusobno grejati. Kada vam kažemo i da zvuk mačjeg predenja može sniziti krvni pritisak i smanjiti stres, istog trena stisnućete se uz svoju mekanu krznenu lepoticu.