Znate li zašto bi svako trebalo da ima mačku? - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
Od petmagazine - 02/04/2024

Znate li zašto bi svako trebalo da ima mačku?

Mačke su mnogima omiljeni kućni ljubimci, a njihovi vlasnici znaju da, uprkos pogrešnom verovanju da su hladne i da ne pokazuju dovoljno ljubavi, suživot s njima donosi velike koristi.

piše: petmagazine.rs

Osim što su zabavne i razigrane, mačke nam mogu učiniti život lagodnijim, a ovo su neki razlozi zbog kojih bi baš svi trebali nekoj maci pružiti krov nad glavom.

Pomažu s alergijama

Deca koja odrastaju s mačkama u manjoj su opasnosti od dobijanja alergija, piše Goodhousekeeping. Prema Nacionalnom institutu za zdravlje, suživot s mačkama od najranije dobi može sprečiti pojavljivanje uobičajenih alergija, poput alergije na grinje, dlaku i travu.

Čiste kuću od štetočina

Mačke su prirodni grabljivci. Iako su pripitomljene, one i dalje imaju lovački instinkt i čistiće vaš dom od štetočina kao što su bubei i miševi.

Čine vas pametnijima

Istraživanje koje je sprovedeno na Univerzitetu Kerol u Viskonsinu dokazalo je da vlasnici mačaka postižu bolje rezultate na testovima inteligencije od vlasnika pasa.

Pomažu deci da nauče društvene veštine

Mačke mogu imati hrpu pozitivnih učinaka na decu. Prema portalu Care, posedovanje mačke može decu naučiti društvenim veštinama i pomoći im da se nose s traumatičnim situacijama.

Idealni su kućni ljubimci za apartmane

Kada se spremate na put i unajmite apartman, verojatno vas zanima možete li u apartman dovesti svog ljubimca. Mačke su gotovo uvek dobrodošli gosti u apartmanima jer su mirne i ne prave veliku buku.

Briga o njima košta manje nego briga za psa

Prema ASPCA-u, briga za mačke ne košta koliko i za srednje do velikog psa jer im je potrebno mnogo manje hrane, igračaka i šetnje.

Razigrane su

Jeste li se ikada zapitali zašto mačke vole da se igraju? Budući da ne love svoju hranu, veruje se da mačići imaju nagomilanu energiju i oslobađaju je tokom igranja.

Ne smeta im kada odete iz kuće

Kad krenete na posao i svog ljubimca ostavljate samog možda ćete početi da se osećate pomalo krivim. Međutim, mačke vole biti same kod kuće, a kada im je dosadno, jednostavno zaspu.

Iskazivanje ljubavi prema mački naziva se ailurofilija

 

Dobre su za vaše zdravlje

Istraživanja pokazuju da mačke mogu pomoći da se snizi krvni pritisak i smanji rizik od srčanog udara. Zvuk predenja koji proizvode takođe se smatra dobrim za zdravlje jer ima umirujući, gotovo terapeutski uticaj na čoveka.

Mogu dugo da žive

Gubitak ljubimca teško se podnosi, ali zato će mnoge razveseliti činjenica da mačke imaju veoma dug životni vek. Prosečna mačka može poživeti i do 15 godina.