Mačke su nasjlađi rušioci - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
maćka leži
Od petmagazine.rs - 17/09/2021

Mačke su nasjlađi rušioci

Kao što pokazuju brojni urnebesni video snimci na Internetu, čini se da mačke vole da ruše stvari sa visokih mesta. Zašto se upuštaju u ovo smešno, ali i ponekad opasno ponašanje, potražili smo odgovore za vas

Gledajući mačke kako se igraju, često ćete ih uhvatiti kako guraju neki predmet sa police, a ponekad čak nešto bace i u vazduh. U vašem okruženju sigurno imate macu koja ume da uhvati igračku kada joj bacite, ili pak neku koja je ekspert u izvođenju salta u vazduhu pokušavajući da uhvati muvu. Iako poznajemo prirodu mačaka, ljudi umeju da se zapitaju zašto njihovi ljubimci uživaju u rušenju predmeta sa stolova, polica ili nekih drugih površina. Razlozi za takvo ponašanje su mnogobrojni.

Jedan od razloga bi mogao biti njihov naglašeni nagon za igru, no takvo ponašanje može biti i samo izraz njihovog istraživačkog instinkta. Mačke zapravo zadirkuju i opipavaju naše predmete kako bi saznale pomeraju li se ti predmeti ili ne, a pad tih predmeta je posledica istraživanja. Kada opaze da određeni predmet pada, intrigira ih brzina pada tog predmeta, ali i zvuk koji on proizvede kada padne, a verovatno sve to čine kako bi dobile pažnju vlasnika, bez obzira na to što reakcije nisu često blagonaklone nakon bacanja predmeta. Dakle, mačke su već naučile da će im vlasnik pritrčati čim čuje da je nešto palo u njegovom domu i to ide u prilog činjenici da su ovi kućni ljubimci odavno naučili kako da privuku pažnju.

Takođe, one ponekad vole samo da uživaju dok gledaju kako neki predmet pada s visine, a kasnije trčanje za njim smatraju vidom nagrade za svoj rad. Dok se one ludo provode u toj jurnjavi, njihovi vlasnici se često uznemire, a ono što je najgore, takva mačja posla mogu dovesti i do ozbiljnih problema.

Preusmerite zabavu

Kako je možete sprečiti u rušenju stvari sa visine;

Najjednostavnije je skloniti predmete koji bi mogli pasti s vašeg stola. Potrudite se da na stolu ne ostavljate ništa krhko, ali ako ni to nije dovoljno dobro rešenje, probajte da zatvarate vrata prostorija u kojima bi mačke mogle da naprave haos. Ako ni to nije opcija, onda je vaše jedino rešenje lepljiva traka. Nju zalepite na površinu stola ili polica, a kada mačke jednom osete lepljivu traku pod svojim šapama, veoma je mala verovatnoća da će poželeti da ponovi tu radnju. Dakle, ključ problema leži u činjenici da nekako morate odvojiti svoju mačku od stola ili police.

U situaciji kada je vaša mačka već skočila na sto, nemojte trčati ka njoj ili je vijati po stanu. Tada jednostavno napravite buku kako biste njenu pažnju preusmerili na nešto drugo. Ovakve ”pozitivnije” tehnike zahtevaju vreme, ali one će sigurno bolje uticati na psihičku i fizičku stimulaciju vaše mačke da ne ponavlja gluposti iz prošlosti.

Još jedan način kako da preusmerite pažnju svoje mace na nešto drugo jeste da je “uposlite“. Osmislite neke igre i kada ih mačka svlada, dajte joj neku poslasticu koju voli da jede.

Na kraju, ako je ponašanje vaše mačke ekstremno, potrebno je da se posavetujete sa veterinarom.