Mačke se od drugih životinja razlikuju po jednoj odlici - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
mačka se igra
Od petmagazine.rs - 19/08/2021

Mačke se od drugih životinja razlikuju po jednoj odlici

Osim osnovnih potreba kao što su hrana, voda, spavanje, bezbednost i razmnožavanje većina životinja želi da zadovolji i potrebu za zabavom i lovom. Zato mnogi kućni ljubimci, ali i životinje u divljini, često vole da traže hranu, uživaju kad se pred njih stavi izazov – da moraju da se potrude za obrok. Međutim, ne i mačke

Izvor: N1

Kad dobiju izbor između hrane na tanjiru i komadića hrane sakrivenih u neki lavirint na primer, naučnici su otkrili da većina životinja poput pasa, medveda, golubova, svinja, koza, miševa, pacova, majmuna i drugih primata – preferira potragu za hranom.

Mačke se u tom smislu razlikuju i one će uvek odabrati “besplatan obrok”. Ali, to i dalje ne znači da su lenje, ako ste to prvo pomislili…

Istraživanje je objavljeno u časopisu Animal Cognition, a sprovedeno je na kućnim mačkama. Kad su im dali s jedne strane tanjir s hranom, a s druge mali kontejner iz kojeg su morale da se potrude da izvuku hranu, čak i one najenergičnije i najzaigranije odabrale su lakši put.

To ne znači da nijedna mačka nije pokušala da izvadi hranu iz igračke, ali mnogo veći broj je zadržavao pred tanjirom i on im je svakako bio prvi izbor. Kad je na tanjiru nestalo hrane, tek onda su se zainteresovale za igračku.

Takođe, kod izbora među mačkama nije bilo razlike u polu, godištu ili prethodnom iskustvu s traženjem hrane, sve su prvo odabrale tanjir.

Razlog ovakvoj reakciji nije poznat. Mačke su vrlo razigrane životinje i inače obožavaju razne zagonetke i igračke, a ni lenjost ne možeda bude razlog.

Stručnjaci smatraju da bi “krivac” za ovu lenjost moglo biti jednostavno pripitomljavanje mačaka na kućno okruženje u kojem nisu toliko motivisane na istraživanje i lov. Druga pretpostavka odnosi se na činjenicu da su mačke lovci koje vrebaju plen u prirodi pa zagonetka, odnosno igračka u kojoj bi trebalo da se potrude za hranu možda i nije najbolja opcija.

Pređašnja istraživanja su pokazala da razni kontejneri za hranu, s kojima treba truda, pomažu mačkama da izgube kilograme.

Related Posts