Mačke policajci - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
Od petmagazine.rs - 12/03/2020

Mačke policajci

Iako je uobičajeno da četvoronožni policajci budu psi, u pojedinim delovima planete, i mačke su se zaposlile kao čuvari reda i mira.

Tekst: magazin „Mačka“

Nemački ovčari, malinoe, rotvajleri, labrador retriveri… najčešće su rase pasa koje možemo videti u policijskoj službi, ali, mace su rešile da se i u ovoj oblasti izbore za svoje mesto. Postoji nekoliko mačaka policajaca na svetu, a mi vam u ovom broju predstavljamo one najpoznatije.

Lemon

Ova preslatka cica-maca bila je ulično mače koje je zbunjeno i uplašeno lutalo ulicama japanskog gradića Kjoto, sve dok je jednog dana nije uočio policajac koji ju je uzeo u naručje i poveo u glavnu stanicu Joro da joj da malo hrane i vode. Kada su je svi zaposleni upoznali, postalo je jasno da ova mačka više nikuda ne ide i da je ovde našla dom. Lemon je proglašena počasnim članom ove stanice, i ima malecku uniformu koju nosi na poslu. Policajci Lemon vode i na teren kada je potrebno ispitati prijave građana o sumnjivim telefonskim pozivima. Inače, u ovom gradiću žive uglavnom starije osobe, te su jedini „zločini” koje policija ima zadatak da reši – šaljivi pozivi koji stižu sugrađanima najčešće od unuka ili prijatelja. Kako su istakli žitelji Kjota, otkad Lemon radi u policijskoj stanici, a to je od 2012. godine, osećaju se mnogo sigurnije.

Mister Minor

I ovaj mačak ima sličnu životnu priču kao Lemon iz Japana. Bio je nezbrinuto ulično mače koje je policajac spasao sa ulice i doveo u malenu stanicu u seocetu Lindhurst u državi Ilinois. Ova stanica inače broji svega 20 policajaca, i čim je Minor zakoračio u njihove prostorije, svi su ga zavoleli i odlučili da on tu i ostane. Mister Minor, kako kažu njegove ljudske kolege, ublažava stres i smanjuje napetost svojim predenjem, a onima koji prekrše zakon uteruje strah u kosti. Naime, kad god ugleda nekog od zatvorenika u hodniku, Minor na njega počne da reži i da frkće, jasno mu stavljajući do znanja šta o njemu misli. Minor ima svoj policijski bedž sa vlastitim identifikacionim brojem i najčešće drema u kancelariji šefa stanice. Zabeležena je i jedna urnebesna situacija, kada je Minor jednom od privedenih građana Lindhursta, koji je krenuo da plati kauciju kako bi izašao iz pritvora, izvukao novčanik iz džepa, a potom i sav novac iz novčanika.

Rusik

Cat the policeman.

Prva ruska policijska mačka bila je zaposlena u gradu Stavropolju, i to kao pomoćnik u sprečavanju švercovanja ribe. Naime, jesetra iz Kaspijskog jezera važi za jednu od najboljih u svetu, te se često krijumčari iz Rusije u druge zemlje. Rusika su policajci iz Stavropolja spasli sa ulice i postavili ga za svog pomoćnika. Oni su ga hranili ovom ribom, tako da je on veoma brzo naučio da nanjuši švercere. Bio je toliko dobar u svom poslu da je pas koji je pre njega bio angažovan na ovom zadatku – dobio otkaz! Nažalost, ovaj mačak-heroj stradao je 2003. godine tokom obavljanja dužnosti, kada ga je kolima pregazio uspaničeni krijumčar kojeg je nanjušio. Policajci od tada aktivno obučavaju druge mace da ga zamene, ali još uvek nisu pronašli tako dobrog kolegu njuškala. 

Džejd

Ovaj prelepi sivi mačak sa tri noge živeo je u policijskoj stanici gradića Lamberton u Teksasu čak 18 dugih godina. Kao i njegove kolege sa ove liste, i Džejd je udomljen sa ulice još kao mače. Bio je nerazdvojan sa šefom policijske stanice i uživao je da drema na njegovom radnom stolu. U odnosu na Minora iz Ilinoisa, Džejd je bio prijateljski nastrojen kako prema policajcima tako i prema prekršiocima zakona, kojima je ublažavao stres i nudio im utehu tokom boravka u pritvoru. Takođe, znao je kako se otvaraju ormari u arhivi, znao je i kako da otvori fioku u šefovoj kancelariji u kojoj su stajale njegove grickalice i poslastice, na zvuk zvona skakao je na prijemni pult da pozdravi svakoga ko zakorači u stanicu. Takođe, čim bi začuo zvuk sirene, trčao je pred vrata ili ih otvarao svojim spretnim šapicama da vidi šta se dešava i ko je to uhapšen. Džejd je uginuo 2017. godine i njegove kolege iz stanice oprostile su se od njega dirljivim statusom na fejsbuk-stranici svoje stanice.