Mačke po tonu glasa prepoznaju vlasnika   - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
Od petmagazine.rs - 07/11/2022

Mačke po tonu glasa prepoznaju vlasnika  

Novo istraživanje nam govori da mačke mogu prepoznati kada njihov vlasnik razgovara s njima po tonu glasa. Rezultati istraživanja pokazali su da pripitomljene mačke mijenjaju svoje ponašanje nakon što čuju glas svog vlasnika dok im se obraća, ali ne reagiraju kad čuju glas nepoznate osobe ili dok vlasnik razgovara s ljudima.

Naučnici su istraživali kako mačke reaguju puštajući im snimke na kojima su se čule fraze koje su izgovorili i njihov vlasnik i nepoznata osoba. Zatim su ocenili intenzitet reakcija mačaka na zvuk promatrajući ponašanje mačaka dok slušaju snimke.

Istražili su tri scenarija: usporedili su reakcije mačaka kad čuju glas svog vlasnika i glas nepoznate osobe, uporedili su reakcije mačaka na vlasnikov glas dok se njima obraća i dok razgovara s ljudima i uporedili su reakcije mačaka na glas nepoznate osobe dok im se direktno obraća i dok razgovara s ljudima.

U prvom scenariju, utvrđeno je da se intenzitet promene ponašanja 10 od 16 mačaka smanjio dok su slušale nepoznatu osobu kako ih doziva. Nasuprot tome, njihova se promena u ponašanju značajno povećala nakon što su čule svog vlasnika kako to radi.