Mace reaguju i na najmanju promenu - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
ČOVEK DRŽI MAČKU
Od petmagazine.rs - 03/02/2022

Mace reaguju i na najmanju promenu

Mačke su evoluirale u tom smeru da su sposobne da detektuju i najmanju promenu u svom okruženju. To znači da su posebno osetljive i na promene vremena.

Izvor: MagazinNovosti

Mačiji njuh je 10 puta jači od ljudskog, a sluh joj je bolji i od psećeg. Mačke primećuju i promene u ponašanju drugih životinja, pa tako kada jato ptica poleti da se skloni s puta lošem vremenu, mačke to čuju. Čak i vaše raspoloženje kao odgovor na vremenske prilike može uticati na vašu mačku. I samo zbog toga što mačke deluju ravnodušno prema vašim emocijama, ne znači da ih nisu svesne. Ako ste vi pod stresom zbog lošeg vremena, mačije raspoloženje će se promeniti u skladu sa tim. S druge strane što vi manje pažnje pridajte vremenu, to će ono mački manje smetati.

Mačke i hladno vreme

Mačke su poprilično dobro prilagođene hladnoći. Međutim, kod njih su moguće izvesne promene po hladnom vremenu. Neke od njih su manje traženje vode, a više hrane, kao i intenzivnije spavanje. Takođe, mačka će tokom hladnijeg perioda godine delovati letargično. Ove mesece ona će u najvećoj meri provoditi sklupčano i pod pokrivačem. S druge strane u manjem broju slučajeva hladno vreme može da podstakne radoznalost kod mačke da istraži tople prostorije u kući.

PROČITAJ JOŠ: DA LI SE PLAŠE MRAKA

Mačke i toplo vreme

Mačke jednostavno obožavaju toplo vreme. Loša vest za njihove vlasnike je ta da u letnjem periodu godine, usled visokih temperatura one postaju manje zainteresovane za svoje ljudske prijatelje. Toplota vašeg tela nije ono što mačke žele u svojoj blizini tokom izuzetno vrelih dana. Dakle, ako u svojoj sobi nemate klima uređaj, ne očekujte svoju mačku u svom krevetu. Takođe, toplo vreme može kod mačaka aktivirati nagon za parenjem, zbog čega će biti nestrpljive da izađu iz kuće. Tokom toplije sezone mačke će piti više vode, tražiće hladnije površine za odmaranje, i mada mačke generalno dobro podnose toplotu, vlasnici bi trebalo da obratite pažnju na hipotermiju po izrazito visokim temperaturama.