Mačak iz filma "Doručak kod Tifanija" - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
film doručak kod tifanija
Od petmagazine.rs - 13/09/2021

Mačak iz filma “Doručak kod Tifanija”

Holi, koju glumi neprevaziđena Odri Hepbern, u filmu ima kućnog ljubimca, kojeg jednostavno zove Mačak * Čak devet različitih mačaka je korišćeno na filmskom setu, ali je Narandžasti snimio većinu scena

Piše: petmagazine.rs

Kada je počeo da se prikazuje u bioskopima, film “Doručak kod Tifanija” je odmah postao hit. Žene su htele da izgledaju kao Odri, pravile su punđe, kupovale muštikle, nosile kratku crnu haljinu. Kritičari su ga hvalili, a film je nominovan u pet kategorija od strane Američke filmske akademije, uključujući Odri za glavnu glumicu i Džordža Akselroda za najbolji scenario. Ova fantastična ekipa glumaca je bila upotpunjena i sa još jednim priznatim, doduše krznenim, kolegom, mačorom po imenu Narandžasti. Mačkoljupci su, sigurni smo, ovaj film pogledali više puta, a ako nisu, predlažemo vam ga ove za letnje dane.

Narandžasti je već imao iskustva u snimanju, kada je odlučeno da će igrati u filmu “Doručak kod Tifanija”, pošto je debitovao davne 1951. godine u filmu “Rabarber“, u kojem je glumio mačku “milionera” ​​kojoj je njegov pokojni vlasnik poklonio čitav bejzbol tim. Osim te, imao je još par ozbiljnih uloga, kao što je odbegli mačak u filmu “Dnevnik Ane Frank” iz 1959. godine.

Iako je Narandžasti u filmu predstavljane kao jedan “ljigavko”, ovaj mačak je u stvarnom životu imao drugačiju reputaciju. Bio jedan od najtraženijih holivudskih mačjih glumaca, i kada je počelo snimanje filma 1961. godine, iza sebe je imao je već deceniju filmskog iskustva. Prema knjizi “Cats: Most vanted”, jedan od razloga zašto je Narandžasti postao tako uspešan bila je njegova sposobnost da sluša. Tokom snimanje se ponašao kao pravi profesionalac, međutim, umeo je posle seta da odluta, te da zadaje glavobolje producentima. I, u odbranu, njegov posao nije bio nimalo lak. Na primer, sećate li se scene iz filma “Doručak kod Tifanija” kada Odri izbacuje mačku iz taksija, po kiši. Kasnije, Odri je znala da kaže da joj je ta scena jedna od „najružnijih“ koje je ikada snimila. Bila je poznata kao velika ljubiteljka životinja i ovo joj je jako teško palo. Uprkos tome, naporan rad našeg dlakovog glumca na ovom filmu se dugoročno isplatio. Posle premijere osvojio je, drugi put, nagradu Patsi – životinjski ekvivalent Oskara, za svoju ulogu. Njegov prvi Patsi bio je za ulogu u filmu “Rabarber”. Do današnjeg dana, on je ostao jedina mačka koja je dva puta osvojila ovu nagradu.

Ne postoji podatak kada je Narandžasti uginuo, ali, svakako, moramo da priznamo da je ostavio veliki otisak svoje šape na filmsku industriju. On danas počiva u Memorijalnom parku Forest Lavn u Hollivood Hillsu.

Zanimljivosti o filmu:

Režiser Truman Kapote tražio je da lik Holi Golajtli tumači Merilin Monro, ali je zbog njenog problematičnog ponašanja i emotivnog stanja, ta čast pripala Hepbernovoj.

Hubert de Givenchy je dizajnirao famoznu crnu haljinu koju je Odri nosila u filmu. Godine 2006. ona je prodata na aukciji za 900,000 dolara.

Odri je film Za Doručak kod Tifanija je dobila 750.000 dolara, što ju je, pored Elizabet Tejlor, učinilo najplaćenijom glumicom u to vreme.

Elitna prodavnica nakita “Tiffany’s” na njujorškoj Petoj aveniji je po prvi put u sto godina za potrebe snimanja filma otvorila vrata nedeljom.

Američki filmski institut stavio je “Doručak kod Tifanija” na 61. mesto liste 100 najlepših ljubavnih priča 20. veka. Na prvom mestu se nalazi Kazablanka iz 1942. sa Hamfrijem Bogartom i Ingrid Bergman u glavnim ulogama.

Related Posts