Kreativno: Vrtić u obliku mačke - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
vrtic macka
Od petmagazine.rs - 08/04/2019

Kreativno: Vrtić u obliku mačke

U nemačkom gradiću Volfarcvajeru od 2002. godine postoji vrtić u obliku mačke koji se zove – „Mačka” (Die Katze).

Izvor: magazin Mačka

Međunarodno priznati umetnik, karikaturista, grafički dizajner i ilustrator Tomi Ungerer odlučio je da u saradnji sa arhitektom Ajlom Suzan Jondel izgradi vrtić u čast svoje omiljene životinje. Umetnik je pretpostavio da bi vrtić u obliku mačke mogao da inspiriše decu i pomogne im u učenju, jer su i same mačke veoma pametne i savesne.

Vrtić „Mačka” je u obliku velike bele mačke, kroz čija usta (vrata) deca ulaze pravo u stomak (hol). U stomaku i mačjim nogama nalaze se garderoba, učionica–igraonica, kupatilo, kuhinja i trpezarija. Na spratu, do kojeg se dolazi stepeništem koje je zamišljeno kao mačji jezik, nalazi se glava (glavna prostorija) sa očima i ušima (ogromni prozori) kroz koje ulazi svetlo. Na ravnom krovu raste trava, odnosno macino krzno, a stepenice u slučaju opasnosti su tobogan ili mačkin rep.

Ideja iza ovakvog vrtića je da se kod dece razvijaju kreativnost i humor, i da im se pospeši želja za učenjem, a umetnik tvrdi da će se deca koja pohađaju ovaj vrtić sa zadovoljstvom sećati svog detinjstva i biti veliki ljubitelji životinja kada odrastu.