Taj mačji stomačić! - Pet Magazine
mačka sa ženom
Od petmagazine.rs - 29/03/2022

Taj mačji stomačić!

Priznajte, zar vas mekani mačji stomak, samo kad ga pogledate, prosto ne mami da ga pomazite? Ali da li mačke zapravo vole da ih češkamo po stomaku? Saznali smo odgovor

Piše: petmagazine

Najtačniji odgovor je, kažu stručnjaci, da to zapravo zavisi od same mačke, kao i od načina na koji je češkate ili mazite. Takođe, važno je i prepoznati da li nas maca otkrivanjem stomaka zove da je pomazimo ili to nikako nije dobra ideja.

Sigurno vam se mnogo puta dogodilo da mazite mačku u krilu, ona se uz zvuk predenja okrene na leđa, ali vas i te kako ozbiljno ugrize ili ogrebe (ili u najmanju ruku pobegne) ako se uputite u pravcu stomačića. U čemu je štos? Macama stomak zapravo i nije baš omiljeno mesto za maženje, kao što su na primer glava (naročito deo kod ušiju) ili vrat.

PROČITAJ JOŠ: MAZI ME NEŽNO

Ranjivo mesto

Pre svega, macama je stomak veoma ranjiv i osetljiv deo tela. Vitalni organi nalaze se svega nekoliko milimetara ispod kože stomaka i povrede koje mogu nastati kada im je stomak izložen lako mogu biti fatalne. Mačke to veoma dobro znaju i zato svoj stomačić vešto skrivaju i čuvaju od potencijalnih povreda. Ima, naravno, mačaka koje vole da ih mazimo po stomaku, ali uistinu su dosta retke. Iako vlasnik i ukućani nisu pretnja, mačke instinktivno ne dozvoljavaju da budu ranjive i izlože se potpuno. Zato ih retko kad možemo videti da spavaju ili se odmaraju na leđima.

A kada ga otkriju

E to onda znači da nam ljubimci poručuju: Poveravam ti svoj život! To je znak bezuslovnog poverenja i sigurnosti. Ali, čak i tada, maca vas baš ne zove da je češkate po mekanom stomačiću, osim ako inače nije tolika maza da ne pravi razliku između “dozvoljenih” i “nedozvoljenih” delova tela.

Pomaziti ili ne pomaziti

Ako baš ne možete da odolite (a mi vas potpuno razumemo), onda pažljivo posmatrajte govor tela mačke i samo ako ste uvereni da se oseća potpuno prijatno, najpre je mazite sa strane, a potom lagano pređite preko stomaka. Na prvi znak nelagode, trzaja ili migoljenja – prestanite. I bacite se na maženje te preslatke glave i ušica.

POSTAVI ODGOVOR

Your email address will not be published.