Klovnovi među macama - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
američka
Od petmagazine.rs - 12/10/2020

Klovnovi među macama

Američka kratkodlaka mačka je izrazito aktivna, inteligentna i blage naravi, izdržljiva je i ima dobre lovačke sposobnosti. U pitanju je još jedna mlada rasa, privržena vlasnicima, koju neretko nazivaju klovnom među mačkama. Odlično se slaže s decom i drugim ljubimcima. Njen omiljeni hobi je sunčanje na prozoru s kojeg promatra ptice

Piše: Petmagazine.rs

Preci američke kratkodlake mačke stigli su brodom u Ameriku, zajedno sa hodočasnicima i mornarima i imali su samo jedan zadatak, a to je hvatanje miševa i drugih štetočina na farmama.

Tokom 19. veka, izložbe mačaka postale su popularne, a domaće kratkodlake – kako su se prvobitno zvale – izlagane su pored domaćih mačaka. Uzgajivači su na kraju počeli da biraju specifične osobine koje danas definišu američku kratkodlaku: veliku glavu, lice punih obraza i slatkog izraza, široku njušku, moćnu vilicu i njihov “kaput” u mnogim bojama. Godine 1966. ove mace su dobile ime američka kratkodlaka dlaka.

IZGLED

Američka kratkodlaka maca ima snažno, mišićavo telo, mužjaci su veći od ženki i kada odrastu u proseku imaju između 4,5 i 6,5 kilograma. Odrasla ženka ima od 3,5 do 5,5 kilograma.

Imaju veliku glavu sa krupnim očima i punim obrazima. Rep im je srazmeran dužini tela, oči okrugle i široke i proporcionalne veličini glave. Uši su uspravne i blago zaobljene na vrhu. Rasa je priznata u 80 različitih boja krzna, pri čemu i boja očiju varira u odnosu na krzno. Dlaka im je kratka i debela i javlja se u raznim bojama, kombinacijama i šarama. Od svih kombinacija najpoznatija je prugasta – sa gustim crnim oznakama na srebrnoj podlozi.

Primerci ove rase rastu čak do svoje četvrte godine.

KARAKTER

Izuzetno je aktivna, inteligentna i blage naravi, izdržljiva je i ima izražene lovačke sposobnosti. Brzo se privikava na druge mačke i pse i dobro se slaže sa decom. Savršen je izbor za porodice sa decom i pse koji se slažu sa macama. Voli pažnju koju joj deca upućuju i prema njima se ponaša pristojno i sa poštovanjem. Američka kratkodlaka maca je vešt lovac i ne preporučuje se da ostale sitne životinje (ptice, morsko prase…) ostavljate nasamo sa njom.

Ove mace vole da prate svoje vlasnike po kući i da budu uključene u sve što se događa. A kada odlučite da se odmorite, one su pored vas, sklupčane i žele da se maze.

Vole da budu u kući, ali vole i otvoren prostor, tako da ako ste u mogućnosti da im omogućite boravak u zatvorenom dvorištu, to bi bilo idealno za njih.

ZDRAVLJE

Američka kratkodlaka mačka uglavnom je zdrava, i jedini zdravstveni problem koji se može javiti kod ovih maca jeste hipertrofična kardiomiopatija, najčešći oblik srčanih bolesti kod mačaka. Hipertrofična kardiomiopatija (HCM) izaziva zadebljanje srčanog mišića. Ehokardiogram može potvrditi da li mačka ima HCM. Iako je ova nasledna bolest neizlečiva, rano dijagnostikovanje omogućava lečenje medikamentima koje poboljšava kvalitet života i produžava životni vek obolelih maca.

Američke kratkodlake mace sklone su gojaznosti i iz tog razloga je potrebno kontrolisati količinu hrane koju dobijaju. Potrebno im je uobičajeno čišćenje zuba i trimovanje noktiju.

NEGA

Ove mačke je potrebno jednom nedeljno četkati češljem od nerđajućeg čelika ili gumenim četkama. Pored redovnog čišćenja ušiju, nokti se podrezuju po potrebi, na svakih 10 dana do dve nedelje.