Kako odabrati kućnog ljubimca - šta je sve potrebno znati - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
Od petmagazine - 06/01/2024

Kako odabrati kućnog ljubimca – šta je sve potrebno znati

Krzneni drugari nas čine važnim, voljenim, potrebnim, značajnim, bolje raspoloženim i zdravijim. Ima li išta uzbudljivije od odluke da svojoj porodici dodate još jednog krznenog ili pernatog članaIako ne možete birati članove ljudske porodice, možete odabrati savršenog kućnog ljubimca za svoju porodicu. Pre nego što donesete tako važnu odluku, postavite sebi i svojoj porodici nekoliko pitanja, kako se ne bi doveli u situaciju da pomislite da ste načinili grešku. Životinje nisu igračke i morate naučiti da prilagodite sebe njihovim potrebama.

piše: petmagazine.rs

Koja vrsta je vaš omiljeni tip kućnog ljubimca?

Ako ste doživotni mačkar(ka) ili strogi ljubitelj pasa, na vama je samo da izaberete onog pravog. Međutim, ako gušteri, zmije, ribe, ptice, glodari i mali sisari zarobe vaše srce, dobro istražite i razmislite kako biste odredili svoju omiljenu vrstu. Ako jednostavno ne možete da izaberete između krznenih ljubimaca, pernatih bića, gmizavaca ili možda riba, odgovorite na preostala pitanja da biste suzili svoje preferencije.

Koliko vremena možete da posvetite kućnom ljubimcu?

Energičnom štenetu očigledno je potrebno mnogo više da se posvetite od zlatne ribice. U zavisnosti od rasporeda i načina života vaše porodice, možda će vam trebati kućni ljubimac koji ne zahteva mnogo pažnje, kao što su riba ili gmizavac. Ali, ako imate dovoljno slobodnog vremena i tražite stalnog pratioca, pas ili mačka bi vam odlično pristajali.

Koliko aktivnog ljubimca biste voleli?

Ako najviše od svega volite da se sklupčate na kauču uz dobru knjigu, mladi aktivni border koli vam verovatno ne odgovara. Starije mačke ili psi su često manje aktivni i opušteniji i mogu se priljubiti uz vas, dok gušteri, zmije i ribe ne zahtevaju svakodnevnu aktivnost. S druge strane, ako svakog vikenda šetate novom stazom, avanturističko štene je pravi izbor.

Možete li da priuštite negu koju će zahtevati moj željeni ljubimac?

Dok gmizavci i ribe zahtevaju specijalizovana staništa koja mogu biti skupa, neke vrste, posebno glodari, zadovoljavaju se jednostavnim ograđenim prostorom, posteljinom, hranom i igračkama. Neka smernica je da za veće kućne ljubimce postoje i veći troškovi, tako da će vaša nemačka doga koštati više od vaše male čivave.

Kakav temperament biste voleli kod svog ljubimca?

Kada birate kućnog ljubimca, uzmite u obzir ličnost koju želite. Da li želite kućnog ljubimca koji je zalepljen uz vas, kao pravi čičak, željan da bude deo svakog aspekta vašeg života, ili biste više voleli povučenijeg i nezavisnog ljubimca…

Da li bi više voleli mladog ili starijeg ljubimca?

Mlade mačke i psi zahtevaju obuku i socijalizaciju, dok su stariji kućni ljubimci često već naučeni kako da se ponašaju, i mirniji su. Ako gledate malo drugačiju životinju, razmislite o životnom veku vašeg potencijalnog ljubimca. Mnoge vrste kornjača i ptica mogu da žive duže od 50 godina, dok mali glodari imaju mnogo kraći životni vek.

Ko će brinuti o kućnom ljubimcu u vašoj porodici?

Odlučite ko će biti glavni za brigu o kućnim ljubimcima u vašoj porodici. Ako teret padne između ostalih i na vas, da li možete da se nosite sa svakodnevnim čišćenjem posude sa posipom, čestim šetnjama pasa ili rutinskim čišćenjem terarijuma i kaveza za ptice? Briga o ljubimcu je odgovornost i svakodnevna obaveza! Ali, zauzvrat – i ogromno uživanje.

Da li imate potreban prostor za kućnog ljubimca?

Iako je Veliki crveni pas Kliford bio veoma voljen, uprkos tome što je u velikoj meri prerastao dom njegove porodice, možda nećete moći da obezbedite takav način života ogromnom ljubimcu. Razmislite o svom raspoloživom prostoru pre nego što kući dovedete kućnog ljubimca kome treba puno prostora.

Možete li da obezbedite odgovarajuće aktivnosti za kućnog ljubimca?

Visokoenergetski radni ili sportski psi trebaju svakodnevnu mentalnu i fizičku aktivnost, ili će se brzo okrenuti destruktivnom ponašanju. Ako ne možete da obezbedite odgovarajuću vežbu za kućnog ljubimca kome je potrebna aktivnost, razmislite o onom kome je to manje potrebno da bi bio zaista srećan.

Savršeni ljubimac za vaš horoskopski znak

 

Koja je vaša krajnja želja da nabavite ili udomite kućnog ljubimca?

Kada birate kućnog ljubimca, shvatite zašto želite da ga dovedete u svoju porodicu.V ažno je zapamtiti da kućni ljubimac nije čudesni lek za probleme sa zdravljem, ili privremena uteha kod usamljenosti. Imati kućnog ljubimca je korisno i utešno samo za one koji vole i cene životinje i imaju vremena i novca da čuvaju kućnog ljubimca do kraja njegovog života, i čine ga srećnim i zdravim.

Čak i ako volite životinje, važno je razumeti sve što briga o kućnom ljubimcu podrazumeva. Imati kućnog ljubimca je velika obaveza koja će trajati tokom celog života životinje, narednoh 10, 15 ili 20 godina. I na kraju tog puta, suočićete se sa ogromnom tugom koja dolazi sa gubitkom voljenog saputnika.