Kada koža zasvrbi - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
Od petmagazine.rs - 08/01/2021

Kada koža zasvrbi

Oboljenje koje ima genetsku osnovu * Manifestuje se svrabom i promenama na području slabina, grudnog koša i na zadnjim nogama

Piše: petmagazine.rs

Kožne alergije kod maca su nepravedno zapostavljene s obzirom na to koliko su alergijske manifestacije učestale kod mačaka. Alergije se dele na: atopije, koje predstavljaju alergije na inhalacione alergene, nutritivne alergije, reakcije na određene sastojke hrane, i kontaktne alergije.

Atopijski dermatitis se smatra drugom najčešćom alergijskom bolesti, odmah nakon alergije na ubod buve. Ovo oboljenje kod mačaka ima genetsku osnovu – ljubimac je verovatno nasledio sklonost ka razvoju alergije od svojih predaka. Osim nasledne osnove, postoji i sklonost pojedinih rasa ka nastanku atopije.

Atopiju uzrokuju sitni alargeni koje svrstavamo u više kategorija: polen, trava, korov, drveće, buđ, kućne grinje.

Simptomi

Simptomi počnu da se javljaju u periodu između šestog meseca i treće godine života mace, a manifestuju se svrabom na glavi i vratu, te promenama na području prednjeg abdomena, slabina, bočnog dela grudnog koša i na zadnjim nogama. Lezije su česte sekundarne promene, zajedno sa alopecijom, hiperpigmentacijom i lihenifikacijom (zadebljanjem kože) u hroničnim slučajevima, a kod nekih maca može da se javi i rekurentni otitis (onaj koji se uporno vraća).

Problemi se mogu javljati sezonski, ali mogu da muče macu i tokom cele godine. Dijagnostikovanje sezonske alergije je jednostavno – obično sa početkom određenog godišnjeg doba, dolaskom sezonskih alergija, počnu svrab i češanje, da bi ti simptomi zatim nestali krajem sezone. Dijagnostikovanje uzroka svraba koji traje celu godinu je komplikovanije.

Najbitnije je da pre veterinar, pre nego što dijagnostikuje atopijski dermatitis, isključi alergiju na hranu i spoljne parazite kao moguće uzročnike svraba i promena. Alergološko testiranje sprovodi se isključivo u svrhu detekcije alergena koji uzrokuje probleme, i testovi mogu biti kožni ili se rade putem krvi. U slučaju pozitivnih nalaza, moguća je terapija hiposenzibilizacijom, odnosno privikavanje organizma ljubimca na štetne alergene njihovom aplikacijom u malim dozama.

Lečenje

Nažalost, ovo nasledno oboljenje ne može da se izleči. Terapija se prilagođava svakoj maci. Hiposenzibilizacija se i dalje smatra osnovom terapije i njena uspešnosti pokazuje se u slučajevima kada je nemoguće izbeći alergene i kad simptomi alergije traju duže od pola godine. Za ublažavanje svraba, preporučuje se korišćenje medicinskih šampona koji umanjuju iritaciju kože. Što se lekova tiče, koriste se antihistaminici i kortikosteroidi, ali vaš veterinar će napraviti procenu, u zavisnosti od kliničke slike, koji lek je najefikasniji.

Related Posts