Jesenje muke naših ljubimica - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
mačka spava
Od petmagazine.rs - 02/11/2021

Jesenje muke naših ljubimica

Jesen je godišnje doba raznih nijansi žutih boja, i nekima je to i omiljeni deo godine. Međutim, nekima donosi samo promenu navike. Jedna od najbitnijih stvari je promena spoljne temperature. Dolazi do zahlađenja i danju ali posebno noću, to utiče i na indoor mačke ali još veći uticaj ima na mačke koje žive napolju ili makar provode neki deo dana u spoljnjoj sredini. Istovremeno, dolazi i do skraćivanja svetlosnog dela dana

Za magazin MAČKA piše dr vet. med. Klara Ćurčin

Leteće ljubimice

Dok je još lepo vreme, jedno od problema koje se javlja su “leteće mačke“. Indoor mačke koje vole da zveraju u spoljni svet sa neobezbeđenih terasa ili prozora, često znaju ne iskontolisati svoj lovački instikt pa im pažnju privuče što-šta leteće u jesenjem periodu, a toga ima na pretek: razne bube, lišće koje opada lelujajući, kovitlac vetra sa nečim interesantnim, ptice u niskom letu… zato, budite obazrivi, ako već imate za mačku neobezbeđen prozor ili terasu, uklonite je iz prostorije dok je rupa otvorena… treba samo jedan milisekund nepažnje da se desi nesreća. One nemaju osećaj za visinu, interesantna je samo u tom trenu ta leteća stvar koju treba uhvatiti. Šteta može biti velika ili čak i katastrofalna.

Krpelji

Kad je već opalo dovoljno lišća sa drveća i kada je to dobro natopljeno kišom sloj prirodnog “ćebeta“ je odlično mesto za obitavanje raznih ektoparazita, prvenstveno tu mislim na krpelje. Naravno uz povećanu količinu vlage i gljivice su tu našle svoj dom. U ovo doba, ovo je problem za mačke koje su outdoor ili žive konbinovani život. Realno, krpelji zbog laganog kretanja mačje kože prilikom nežnog dodira teško se mogu uhvatiti za kožu, ali nije nemoguće. Zato, trebalo bi mačku redovno štititi sa nekim sredstvom protiv krpelja i buva, da vam se ne bi zadesilo neko leglo krpelja u kući slučajnim unosom ili da mačka ima neke zdravstvene probleme usled krpeljsko prenosivih bolesti. Gljivice su normalni stanovnici gomile otpalih lišća. Najčešće se nalaze kolonije Alternarije. One nisu patogene za ljude i životinje, tako ni za mačke ali njuškajući mogu da udahnu velike količine gljivica i to može izazvati u najmanju ruku mehanički nadražaj sluzokože respiratornog trekta i mož doći do serisjkog kijanja. U tim gomilama lišća mogu da se nalaze i razni glodari da li se greju ili skrivaju, a mogu biti i uginuli od trovanja, pa mogu biti izvor indirektnog trovanja mačke sa nekim od otrova namenjenih glodarima.

Dlaka

Dosada-stres-preterano lizanje je zapravo jedna kompleksna pojava kod mačaka koji naglo menjaju svoju rutinu. Sada, kada nema više posmatranja spoljnjeg sveta sa terase, kada, ispred prozora nema više zanimljivih događaja, može da nastupi dosada i to na neki način treba razbiti. Najlakše je lizati se po celom telu, pa početi iznova i iznova, jer to može biti super zabava. Ali ova nova navika može preći u tzv. Bolesno stanje zbog oštećenja dlake i preterane proizvosnje supstanci koje izazivaju osećaj svraba. Ovo nije alergija, već samo sindrom hiperestezije kože, lako se prekida sa nekim novim igrama, zabavnim stvarima koje odvlače pažnju. Ako je već došlo do oštećenja dlake na pojedinim delovima tela, obratite se veterinaru radi pomoći i saveta oko upotrebe preparata za modifikaciju ponašanaj.

Ležanje na radijatoru je vrlo popularno ponašanje mačaka čim grejna tela u našim stanovima postanu topli. Teško ćete zabraniti izležavanje na toplom, ali makar napravite neku vrstu ležaljke da ne leže direktno na vreo radijator. To može biti i urolan peškir, neka daskica obložena nekim mekanim materijalom, ili ako želite kupite ležaljku koja je namenjena za ležanje mačke na radijatoru. U ovu grupu problema se može svrstati i problem sa svim drugim grejnim telima. Preblizu ležanje otvorenom grejnom telu može izazvati čak i blaže opekotine ili oštećenje dlake, čak i blaže respuratorne probleme zbog preteranog isušivanja sluzokože gornjih respiratornih puteva. Ne treba zanemariti i grejanje sa klimama. Direktno ležanje ispod klime prilikom grejanja može izazvati isto određeni vid zdravstvenih problema.

Prehlada

Prehlada je zapravo jena od najčešćih problema. Nagle promene temperature, izlaženje na hladno, vraćanje u toplo, ležanje na radijatoru od dole greje a od gore struji hladan vazduh od prozora… Problemi sa respiratornim infekcijama i problemi sa mokraćnim putevima su najčešći zdravstveni problemi u ovom periodu godine. Ako primetite ikakve simptome bolesti u vidu kijanja, kašljanja, češćeg ili otežanog mokrenja kod Vaše mace, obavezno kontaktirajte veterinara. Ne mora da znači da će odmah morati nešto i da se leči, možda samo malo promena ponašanja će rešiti problem, ali ako simptomi i dalje ostaju prisutni, zakažite pregled da bi se prevenirala hronična bolest koja će u zimu sigurno da kulminira.

Related Posts