Jedno od omiljenih mesta za spavanje za mace je - lavabo - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
Od petmagazine - 06/04/2024

Jedno od omiljenih mesta za spavanje za mace je – lavabo

Zašto je mačkama umivaonik omiljeno mesto za spavanje, pitaju se mnogi vlasnici.

piše: petmagazine.rs

Mačke mogu da imaju prilično čudne navike i za većinu njih možda ne postoji objašnjenje, ali upravo su te navike ono što mačke čine tako simpatičnim. Jedna od čudnijih navika je upravo spavanje u umivaoniku.

  • Postoji nekoliko teorija o tome zašto su mačke sklone spavanju u umivaoniku, ali to nije potpuno razjašnjeno – kaže veterinarka dr Rebeka Grinstejn.

Mačke vole da se osećaju sigurno

Među teorijama je i ona koja kaže da mačke vole oblik umivaonika jer im prirodno odgovara obliku tela, pa se ležeći u njemu osećaju zaštićeno.

  • Postoje studije koje su pokazale da se nivo stresa kod mačaka bitno smanjuje kad imaju pristup mestima na kojima mogu da se sakriju, kao na primer u kutiju. Zbog toga možemo da zaključimo da sličan efekat ima i umivaonik – rekla je veterinarka.

Mačke vole tišinu

Prema drugoj teoriji, mačke privlači ravna i hladna površina umivaonika. Nakon sunčanja na prozoru, upravo u umivaoniku mogu dobro da ohlade svoje krzno.

Kupatila su obično tiha mesta i nisu toliko prometna kao kuhinja ili dnevni boravak. U kupatilo mačke mogu da se povuku da bi uživale u miru i tišini.

  • Umivaonici su uglavnom izdignuti, pa odatle mačke mogu da posmatraju svoju teritoriju. Kod nekih mačaka spavanje u umivaoniku znači i da će dobiti poslasticu više ili će dodatno biti mažena kako bi je ubedili da ode – nastavila je veterinarka.

Mačke i voda iz slavine

Ona je takođe upozorila da će mačke, ukoliko ih mazite i poklanjate im pažnju dok sede u umivaoniku, ubuduće ga povezivati sa pohvalom i češće će se tom mestu vraćati kako bi dobile još više pažnje.

Da li mačka pije dovoljno vode?

 

I poslednja teorija objašnjava da je umivaonik blizu slavine, a mačke više vole da piju tekuću vodu nego onu iz posude, pa je to prilika da dođu do nje.