Iznenadna eksplozija energije - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
macke se igraju
Od petmagazine.rs - 10/07/2020

Iznenadna eksplozija energije

Nasumični, frenetični periodi aktivnosti kod mačke, ili takozvani cat zoomies, jesu oni kada mačka iznenada skoči i počne da trči ukrug, iskoči ispod stola i počne da nas vija šapama, ili da trči između naših nogu dok hodamo.

Izvor: magazin „Mačka“, Foto: Shutterstock

Svako ko u domu ima mačku (ili mačke) nebrojeno se puta štrecnuo kada ljubimac iz ležećeg položaja ili polusna odjednom skoči i počne da ukrug trči po kući, da ganja noge ukućana, senke na zidu ili nekog insekta. Postoji nekoliko naziva za ovakvo mačje ponašanje: nasumični frenetični periodi aktivnosti, kako glasi stručni naziv, zoomies, kako ovu pojavu nazivaju u engleskim govornim područjima, a kod nas za sada nema boljeg naziva od ‒ „mačje ludilo”. Naravno, ne misli se ni na kakav mentalni poremećaj, već na ludovanje u smislu iznenadne, eksplozivne količine energije koja mora da se ispolji ‒ odmah. Ona se kod mačaka najčešće ispoljava trčanjem ukrug po stanu, a kod pasa jurenjem sopstvenog repa.

Nasumični frenetični periodi aktivnosti

Karakteristični su i za mačke i za pse, a stručnjaci kažu da je u životinjskom svetu ovo sasvim normalna pojava i da vlasnici nemaju razloga za zabrinutost. Osim trenutka kada nas preplaše jer niotkuda iskoče ispod stola i počnu da nas love šapama. Kućne mačke će često, ukoliko u stanu ili kući postoje stepenice, početi da trče brzo uz i niz njih, ili će trčati po stanu povremeno skačući na naše krilo uz glasno mjaukanje. Potom, kada se „istutnje”, smiriće se podjednako naglo kao što su počele da luduju, kao da se ništa nije dogodilo.

Ponašanje predatora

Dr vet. med. Dunja Kovač, stručnjak za ponašanje životinja, objašnjava nam najpre prirodu samih mačaka, kako bismo bolje razumeli i njihovo ponašanje, pa i takozvane zoomies kojima nas malo-malo pa iznenade.

‒ Naše domaće mačke su mali predatori. Budući da su sa ljudima tek oko 7.000 godina (psi su uz čoveka duže od 18.000), one su i dalje zadržale osobine lovaca i nisu u potpunosti pripitomljene da bi zavisile (u potpunosti) od čoveka. To najbolje vidimo kod mačaka koje žive na ulicama. One se same snalaze za hranu, love ptice, sitne glodare i za njih praktično uvek ima hrane. Da bismo znali kako domaće mačke love, najbolje je da posmatramo velike mačke – lavove, tigrove, geparde. Ponašanje predatora je specifično. Oni su nokturalne životinje, što znači da su najaktivniji noću i pred zoru. Postoje dva razloga za to – njihov vid je mnogo bolji noću; mačke slabo vide tokom dana i sunčeva svetlost ih bukvalno zaslepljuje, što je i jedan od razloga zašto uglavnom spavaju tokom dana. Znači, mačke imaju night vision (noćni vid) i tada jasno vide obrise životinja, kao i pokrete. Većina životinja tokom noći nije aktivna, te je mačkama lov mnogo lakši, a to isto važi i u zoru. Tada su životinje mirnije i tromije, što mačkama savršeno odgovara. Kada je reč o samom vidu, kao što smo rekli, mačke mnogo bolje vide noću, ali isto tako mačke uglavnom vide objekte u pokretu. Kada je nešto stacionarno, mačka to ne primećuje, sve dok ne počne da se kreće. Zato mačke imaju odlične reflekse, jer bukvalno mogu da odreaguju u istoj sekundi čim nešto počne da se pomera. Takođe, mačke imaju i svoje detektore objekata, a to su brkovi i obrve. To im je kompas. Kada mačke brkovima dodiruju objekte, u glavi prave mentalnu mapu gde se šta nalazi i kako teren izgleda, što im pomaže da tokom dana, kada im je vid slabiji, bolje funkcionišu.

„Predatorska sekvenca

Naša sagovornica objašnjava i način lova, koji je identičan i kod divljih i kod naših domaćih maca, kućnih ljubimaca.

‒ Kada je reč o načinu lova, mačka ima tzv. predatorsku sekvencu. Ovo je nešto što sve mačke poseduju, bilo da su domaće ili divlje. „Predatorska sekvenca” počinje osećajem gladi i potrebom za hranom. Kod naših domaćih mačaka u kućnim uslovima taj početni osećaj ne postoji, jer ih hranimo granulama, ali potreba za lovom kao urođenom osobinom i dalje je prisutna. Potom, posle osećaja gladi, kreće dalji razvoj sekvence, a to je traženje plena, pretraga terena, traženje mirisa i slično. Sledi opažanje plena, sakrivanje, prikradanje, čekanje. Čekanje ume dugo da traje, sve dok mačka ne „uhvati” momenat u kom je plen na dobroj razdaljini i u takvoj poziciji da ona može da krene u napad. Potom počinje eksplozivan trk, hvatanje plena, ubijanje i konzumacija. Sve to čini „predatorsku sekvencu”, koju najčešće viđamo kod lavova i tigrova – kaže dr Kovač.

aktivnost kucne macke

Kućne mačke

Kako kaže naša sagovornica, iako su naše kućne mačke uvek site, i hrana i voda su im stalno dostupne, još uvek imaju potrebu da pokazuju urođene oblike ponašanja, najčešće lova.

‒ To je upravo ono što mi nazivamo igrom sa njima, i što najviše volimo kod njih. Ta „mačja ludila” su ostaci „predatorske sekvence”, i pošto su naše mačke ipak poludomestikovane, ta sekvenca se javlja bez nekog posebnog reda, samo u naletima. Kada do toga dođe, vlasnici to uglavnom okarakterišu rečima da im je „mačka poludela”. Ti naleti energije su najjači uveče i u zoru, jer mačka tada bolje vidi, a i ukućani (tj. plen) – spavaju. Mačke su prirodno programirane da preko dana skupljaju energiju za lov, pa prespavaju dan i mogu da spavaju po 16 sati dnevno. Međutim, život sa ukućanima koji imaju drugačiji ritam ume da poremeti mačku, pa i ona uhvati s vremenom šemu da se preko dana „nešto radi”, a da se noću spava. Ono što mačke najbolje rade jeste da love, te se onda njima dan pretvori u neprekidan lov ukućana i opštu bežaniju i sakrivanje i vrebanje.

Normalno ponašanje mačaka

Sve ovo je savršeno normalno ponašanje, naglašava naša sagovrnica.

‒ Kod nekih mačaka je to manje izraženo, a kod nekih više Sve zavisi i od temperamenta same mačke, ali i od uzrasta. Mačići su najživahniji, kao i mlađe mačke, dok starije mačke uglavnom ne jurcaju toliko, ali zato umeju uporno da vrebaju u zasedi sve dok neko ne izađe iz sobe i onda ili hvataju noge ili ,ako su na nekom uzvišenju ‒ „udare šamar”.

Mi smo plen mačkama

Dr Kovač objašnjava da su kućnim mačkama, u nedostatku plena koji mogu da love, ukućani s kojima žive plen.

‒ Mačke se sa nama konstantno igraju, neki bi rekli „igre mačke i miša”, a to i jeste tako. Naše mačke ne znaju da smo mi mnogo veći od njih i da u stvari i ne bi mogle da nas pojedu, ali to njima nije ni važno. Njima je bitno da se mi stalno krećemo, da dolazimo, odlazimo, ulazimo i izlazimo iz soba, nekad i mirujemo, spavamo, pa smo opet u pokretu… A to i jeste nešto što inače i plen radi, te su naše mačke u konstantnoj misiji posmatranja i praćenja svih naših pokreta, i traženja trenutka za napad. To uglavnom izgleda tako što, dok mi sedimo mirno i gledamo film, mačka odjednom iskoči i lupi nas šapom ili nam skoči u krilo i pobegne. Kada smo u pokretu, to je još izraženije. Mačka nam protrčava kroz noge ili ispred nas, te se neretko događa da se ukućani sapletu o mačku, a neki je možda čak i slučajno zgaze. Kada spavamo, mački je uglavnom dosadno, jer je to njoj vreme za lov tj. igru, pa se onda dešava da skače po nama, mjauče, ili vija naše noge ispod jorgana. Na taj način mačka traži akciju od nas, da ne budemo tako dosadan plen, već da nešto radimo. Tada baš i ne možemo mnogo toga da uradimo osim da mački damo njemu omiljenu igračku, da se s njom sama igra, i zatvorimo vrata od sobe.

Najbolje igračke za mačke

Osim svojih ukućana, koje neretko doživljava kao igračke, mačke vole i druge. Evo za koje dr Dunja Kovač kaže da su najadekvatnije za svaku cica-macu.

‒ Mačka voli i krpene miševe, loptice i pecaljke sa perjem. Sve su to adekvatne igračke za mačku. Jedino što bi trebalo izbegavati su laseri, jer oni umeju da izazovu opsesivno-kompulsivne poremećaje zato što mačka stalno nešto vija, a nikada ništa ne može da konkretno uhvati. Igračke za mačku su one koje ona može taktilno da oseti i da uhvati, da grize ili grebe. Na taj način mačka kanališe svoje prirodne nagone, pa će manje da juri i ganja ukućane.

Igračke za mačke različite namene

macka se igra

Mačke moraju imati igračke različite namene, savetuje naša sagovornica.

‒ To su igračke za grebanje, igračke za vijanje, igračke za grickanje… Mačka mora da nauči sama da se igra, bez nas, ali isto tako i mi moramo imati interakciju s njom putem igračaka, jer to i zadovoljava potrebu mačke da bude u našoj blizini. Generalno, s mačkom ne bi trebalo da se igramo golim rukama i nogama, jer ćemo je tako naučiti da hvata nas umesto igračaka. To je možda u redu tokom zime, kada smo svi u dugačkim rukavima i debelim čarapama, ali kad dođe leto, pa smo u papučama i majicama s kratkim rukavima, baš i nije prijatno kada nas naša mačka „ulovi” kandžicama – napominje Dunja Kovač.

Saveti za vlasnike mačaka

Prema pisanju poznatog kalifornijskog magazina za ljubitelje i vlasnike mačaka Catster, mačke „polude” i daju se u trk kada u kući žive s drugom mačkom ili mačkama koje počnu da jurcaju pa im se pridruže u toj igri, zatim kada ugledaju bubu ili nekog drugog insekta i žele da ga ulove, ili kada ukućani tokom noći ustanu i krenu do kupatila ili po čašu vode, pa to mačke shvate kao poziv za lov jer se „plen” konačno pokrenuo.

Međutim, kako piše ovaj magazin, ovakvi nagli i eksplozivni periodi energije, naročito ako su česti (svakodnevni), mogu biti i poruka za vlasnika da je mački potrebno da potroši svu tu nagomilanu energiju te da je potrebno zabaviti je, više se igrati s njom, i mentalno je i fizički izazivati.

Takođe, ukoliko su ovakvi periodi frenetične aktivnosti učestaliji nego inače, i ako primetite da mačka u njima ne uživa baš (i to prevashodno ako imate stariju cica-macu), to može biti signal da vaš ljubimac ima neki zdravstveni problem. Najčešće je reč o štitnoj žlezdi, te je potrebno odvesti ljubimca veterinaru na pregled.

Ako vaša maca luduje samo noću dok svi spavaju, vreme je da promenite uobičajenu rutinu. Dajte mački hranu neposredno pre odlaska na spavanje ili se s njom dobro izigrajte pre odlaska u krevet, jer će tada i vaša mačka biti mirnija kada odete na počinak.