Nauka: Koje emocije osećaju mace? - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
emocije kod macaka
Od petmagazine.rs - 29/04/2018

Nauka: Koje emocije osećaju mace?

Saznanje kako mačke razmišljaju i šta osećaju najvažniji je sastojak u odnosu vlasnik-ljubimac.

Izvor: magazin Mačka, Foto: Shutterstock

Baš kao i u međuljudskim odnosima, kako bismo se bolje razumeli i lepše slagali s našim četvoronožnim drugarima, ključno je da se dobro poznajemo i da se razumemo. Zbog toga je saznanje kako mačke razmišljaju i šta osećaju veoma važno.

Sigurno ste se nebrojeno mnogo puta zapitali o čemu vaš mezimac razmišlja i šta oseća dok gleda kroz prozor ili kada vam sedne na kompjuter ili novine, baš kad želite da nešto radite ili čitate.

Isto su se pitali i stručnjaci iz Klinike za mačju bihejvioristiku u Portlandu (Oregon, SAD).

Naučnice Mišel Nagelšnajder i Pem Džonson Benet svojim istraživanjima i desetinama objavljenih knjiga (koje su u svetu poznate kao mačje biblije) godinama već pomažu milionima vlasnika širom sveta da bolje razumeju svoje krznene prijatelje i da im omoguće srećniji život.

Mačke i ljubav

Prema njihovim rečima, prva zamka u koju se upadne jeste poređenje pasa i mačaka, pa se tako duboko uvrežilo mišljenje da su mačke sebične, da nisu privržene i da nas – ne vole.

  • Kada vas „ćušnu“ glavom ili sednu na vaše novine baš u onom trenutku kada se spremate da ih čitate – to je ljubav. Mačka će uvek ići tamo gde je vaš fokus i pokušati da ga „ukrade“ samo za sebe. Takođe, kada mačka legne leđima okrenuta vlasniku, mnogi misle da je to poruka da nas ne vole i da nisu zainteresovane, a upravo je suprotno. Kao predatori, mačke su uvek na oprezu i gledaju u svoju okolinu, a kada okrenu leđa to je siguran znak da se osećaju potpuno bezbedno – objašnjava Pem Džonson Benet.

Lojalnost

Kada se dobro priviknu na dom i članove ljudske porodice, mačke su veoma lojalni ljubimci.

  • Predrasuda je da su psi lojalniji jer nas prate u stopu. I mnoge mačke čine isto. Ali, to što ne žele da izađu iz stana za nama ili da uskoče u naš automobil samo je znak da su teritorijalne životinje, da vole svoj prostor, a ne da ne vole nas – ističe Džonson Benet.

Da li mačka može da se naljuti

Mačke i te kako mogu biti ljute, naročito ako ih teramo da čine nešto što ne žele ili ih guramo u  neke nepoznate situacije.

  • Ključno je da vlasnici imaju na umu da ako mačku na nešto primoravamo, i ona nema izbor, pametno bi bilo da se udaljimo. Iako najčešće ljubitelji mačaka i vlasnici imaju najbolju nameru, ako uzmete u naručje mačku koja se negde zaputila, i koja vam nije pokazala da želi maženje – ova situacija se neće baš lepo završiti. Mačka će ovo shvatiti kao uvredu, saterali ste je u ćošak. Jasno, mačke nisu zlopamtila i neće vas zamrzeti ako joj nešto nije po volji, ali uvek imajte na umu da je ne bi trebalo primoravati ni na šta što ne želi – ističe naučnica.

Mačka i osećaj krivice

Baš kao i psi, ni mačke nisu kadre za osećaj krivice, jer je ovo osećanje svojstveno samo ljudima. Kada učini neko nevaljalstvo, ili se pomokri na tepih, a mi viknemo i ona stane skrušeno, s izrazom lica kao da je kriva, to što vidimo zapravo je strah od naše reakcije.

  • Mačke osećaju naše emocije, znaju kada smo ljuti, ali ne osećaju krivicu već strah od onoga što sledi – ističe američka naučnica.

Radost i tuga

Ovo su emocije koje mace zaista osećaju, baš kao i ljudi i psi. Najčešći razlog za tugu je kada su usamljene, kada im fali pažnje i kontakta s vlasnikom.

  • Najčešće vlasnici pomisle da su mačke samodovoljne, toliko nezavisne da im baš i ne bi trebalo mnogo „smetati“. Ako vam se mačka ne raduje kad se vratite s posla, ako vam ne priđe i ne zatraži vašu pažnju, to sigurno znači da je nekoliko puta pokušala, ali vi niste reagovali. Mačke su najsrećnije kad su relaksirane, dobro nahranjene, kada imaju mogućnost za igru i lov u svom domu, kad su mentalno i fizički stimulisane, kada im je dlaka negovana (češljanje), kad su mažene i pažene. Kong igračke su najbolji put ka srećnoj mački, stimulišite je stalno. Najveća opasnost za kućne mačke je dosada, jer je ona glavni okidač za stres – ističe Mišel Nagelšnajder.

Još uvek misterija

Naučnici ističu da su mace fascinantne i zbog toga što je bihejvioralna nauka stigla tek na pola puta kad je reč o otkrivanju njihovih misli, osećanja i ponašanja. Još uvek nam ti mali predatori dosta toga kriju i intrigiraju nas. Ali i ono što za sada znamo, sasvim je dovoljno da imamo srećnog mezimca, i kuću punu radosti.

Mačke i ljubomora

Prema rečima Mišel Nagelšnajder, mačke mogu biti ljubomorne, ali uvek je to reakcija na zaštitu teritorije ili vitalnih resursa kao što su hrana ili voda.

  • To se najbolje vidi kada u kuću dovedete novu mačku ili više njih. Vaš ljubimac će se osetiti ugroženo jer će smatrati da će mu novi cimeri ugroziti dostupnost hrane ili vode, sigurnog mesta za odmor. Zato je najbolji savet da ako dovodite novu mačku u dom, činije s hranom i vodom postavite na nekoliko mesta u stanu, da mačke budu sigurne da ključnih životnih resursa neće manjkati.