Istorija: Mace heroji Velikog rata - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
macka u ratu
Od petmagazine.rs - 24/04/2019

Istorija: Mace heroji Velikog rata

Možda ovo ne znate, ali mace su odigrale značajnu ulogu tokom borbi u Velikom ratu, kako u rovovima tako i na ratnim brodovima.

Tekst: magazin Mačka, Foto: Vikipedija

U godini kada se obeležava stogodišnjica Pariske mirovne konferencije, kojom je i formalno stavljena tačka na Prvi svetski rat, ne bi bilo zgoreg da se podsetimo na to da su i naši krzneni prijatelji podneli žrtvu u ovom ratu koji je, optimistično se verovalo, trebalo da okonča sve ratove.

Dužnosti

Mačke su u Velikom ratu bile uobičajen prizor na ratnim brodovima, kao i u rovovima, gde su lovile miševe i pacove. Kako piše novinar Mark Štraus, osim što su imale ove „zvanične dužnosti”, mačke su otadžbini „služile” i kao maskote i ljubimci vojnika i mornara. Procenjuje se, navodi Štraus, da je oko pola miliona mačaka bilo raspoređeno po rovovima, gde su istrebljivale štetočine, ali bile su i neka vrsta živih detektora za bojne otrove.

Macke u ratu

Na brodovima

A mačke na brodovima, to je već tradicija stara hiljadama godina. Kako objašnjavaju u američkom Pomorskom institutu, verovatno su stari Egipćani bili prvi moreplovci koji su shvatili značaj mačaka-mornara. Osim što su mornarima pružale više nego potrebno društvo na dugim putovanjima, mačke su brod štitile od štetočina. Bez mačaka, pacovi i miševi „okupirali” bi brod, ugrozili zalihe hrane, grizli konopce i širili bolesti. Sujeverni mornari verovali su da su mačke i neka vrsta hodajućih amajlija i da im donose sreću. Bilo je uobičajeno i da posada usvoji mačke iz stranih zemalja u koje brod pristaje da bi im bili ljubimci i ‒ suveniri.

Otrovi

Uloga mačaka u otkrivanju otrovnih bojnih gasova bila je ogromna, posebno kada se ima u vidu da su otrovi prvi put masovno korišćeni u Prvom svetskom ratu. Britanci su na ovu značajnu, ali nažalost veoma opasnu dužnost rasporedili 500 mačaka. Objašnjenje njihovog značaja u otkrivanju otrova je potresno ‒ jednostavno, mačke su osetljivije i prve bi umirale od trovanja gasom, pa bi to rano upozorenje davalo šansu ljudima da na vreme uoče opasnost od ovog nevidljivog ubice i sačuvaju sopstveni život.

I svetski rat

Spasilac

Jedna mačka proslavila se dramatičnom akcijom spasavanja. Pituči je rođen u rovu. Njegova majka je ubijena dok je Pituči bio tek malo mače, pa ga je usvojio belgijski vojnik, poručnik Leku. Jednom prilikom, Leku se krio u rovu koji je napravila granata, osmatrajući rad neprijateljske artiljerije. Nemački stražar ga je video i pozvao svoje saborce. Uplašen naglim zvukom, Pituči je iskočio iz rupe na obližnje deblo.

Macke u Velikom ratu
Pituči

Prepadnuti nemački vojnik zapucao je na Pitučija, ali ga je srećom promašio i mačak je skočio nazad u rupu. Nemci, uvereni da su njihovom stražaru u strahu bile velike oči i da mu se od mačke učinilo da je neprijateljski vojnik, samo su se nasmejali i nastavili po svom. Leku se vratio u svoj kamp sa detaljnim nacrtom rasporeda neprijateljske artiljerije i Pitučijem na ramenu.

Neutopivi Sem

neutopivi sem

Slavnih mačaka bilo je i u Drugom svetskom ratu. Jedan od najpoznatijih je crno-beli mačak koji je živeo na nemačkoj krstarici „Bizmark”. Kada je brod potonuo 1941. godine, macan je bio među nekoliko preživelih koje je spasao britanski razarač „Kosak”. Tako je prešao u službu Britanaca i dobio ime Oskar. Ne lezi vraže, i „Kosak” je uskoro potopljen. Mačak je ponovo preživeo i završio na Gibraltaru. Službu je nastavio na nosaču aviona „Ark rojal”, gde je dobio ime Neutopivi Sem. Ali brod je torpedovan i, još jedanput, mačak se našao u vodi. Našli su ga kako pluta, po svedočenjima očevidaca, „ljut, ali nepovređen”. To je bilo dovoljno za penziju i ostatak svog života, narednih deset godina, Oskar/Neutopivi Sem proveo je na kopnu.