I macama treba pomoć grumera - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
nega macje dlake
Od Dijana Đukić - 07/06/2018

I macama treba pomoć grumera

Iako su mačke veoma pedantne životinje, i njima je potrebna pomoć iskusnih grumera naročito tokom proleća kad nastupi pojačano linjanje.

Izvor: magazin Mačka, Foto: Shutterstock

Mace su i dalje retke mušterije u salonima za šišanje i negu životinja u našoj zemlji, iako su gruming saloni naročito korisni i spasonosni za vlasnike dugodlakih mačaka.

Kako bi im krzno i koža uvek bili zdravi i u besprekornom stanju, dugodlake mace trebalo bi redovno dovoditi u salone za šišanje i negu.

– Iako bi vlasnici trebalo da ih četkaju svakodnevno, oni neretko zanemare tu obavezu, pa nam mezimce dovode u veoma lošem stanju. U najvećem broju slučajeva mace su „ućebane” do kože, pa su grumeri prinuđeni da ih ošišaju veoma kratko. Prvenstveno iz zdravstvenih razloga, a onda i zato što gotovo nijedna maca ne može da istrpi raščešljavanje toliko umršene dlake – objašnjava Dijana Đondović, vlasnica beogradskog salona Royal groom.

Šišanje mačaka

Kako objašnjava, proces šišanja kod maca dosta je kompleksniji od onog kod pasa, jer mačke imaju tanku kožu i lako mogu da se poseku tokom tretmana. Takođe, mace imaju i znatno manje strpljenja. Ali – kupanje, šišanje, nega i sečenje noktiju mezimcu obavezne su stavke na listi svakog odgovornog vlasnika.

– Koliko bi često trebalo kupati macu zavisi od vrste dlake, kože, načina života i zdravstvenog stanja mačke. Kad je reč o kupanju, naše najčešće mušterije su dugodlake mace i preporuka je da salon posete četiri puta godišnje. U kućnim uslovima je vlasnicima veoma teško da ih okupaju, jer je poznato da većina maca baš i ne voli vodu.

Pomoć je naročito potrebna u sezoni linjanja, jer profesionalci znaju najbolje načine da pomognu. Kozmetika koja se koristi mora biti baš za mace i preporuka je da pre kupanja isečete nokte svom ljubimcu – savetuje naša sagovornica.

Sedacija mačke tokom šišanja

Mnogi možda ne znaju, ali većina salona, ako uopšte i nude usluge za mačke, sve tretmane obavljaju isključivo uz sediranje (davanje sedativa), što nikako nije dobro rešenje.

– Najbolji savet je da potražite grumere koji poznaju psihologiju mačaka i koji će kupanje, šišanje, sečenje noktiju ili bilo koji drugi tretman izvesti na najmanje traumatičan način. U našem salonu može se dobiti kompletna nega krzna što će vlasnicima i mezimcu omogućiti znatno lakši i lepši život – naglašava Dijana Đondović.

Gruming salon za mačke

Možda će vam za potragu salona koji ne sediraju mace pre sređivanja biti potrebno malo vremena, pa smo se potrudili da vam pomognemo i uštedimo i vreme i živce.

Jedni od retkih kojima pomoć sedativa uopšte nije potrebna zaposleni su u salonu ShowGroom.

– Uopšte smo retki kad je reč o ulepšavanju i nezi mačaka, a specifični i po tome što ih sređujemo potpuno bez sediranja. Sediranje sobom nosi određene rizike i ne treba ga sprovoditi bez prisustva veterinara, često sediranje pogotovo. Naučila sam kako najbolje raditi s mačkama – osnovno pravilo je da tretman rade dve osobe, sve treba da bude vrlo organizovano i da se osluškuje ponašanje mačke, jer maca se ne prilagođava.

U odnosu na pse, one se vezuju za prostor i zato im teško pada kad ih vlasnici dovedu u nepoznat prostor kao što je salon. Mnogi možda ne znaju, ali u većini slučajeva kad nam vlasnici dovedu mačku, njihovo prisustvo ne napravi nikakvu razliku, neće biti mirnije i opuštenije zato što im je tu vlasnik – objašnjava Ilona Nina Meha, vlasnica salona ShowGroom.

Tretmani za mačke

I ona potvrđuje da u poređenju s kucama, mace dolaze u znatno manjem broju i ređe, s obzirom na to da im je ređe i potrebno sređivanje.

– Gruming za mace je malo poznat i kod nas nije toliko zastupljen. Zato je važno da napomenemo da mace u naš salon mogu doći na različite tretmane. Nekim macama, pogotovo persijskim, šišanje je gotovo neophodno. Mogu doći na iščetkavanje, skraćivanje noktiju, kupanje, a šišanje je najčešći tretman na koji dolaze – kaže naša sagovornica.

Furminiranje

Pitali smo je koji su to tretmani najdelotvorniji protiv nesnosnog prolećnog linjanja.

– Vlasnici najčešće traže šišanje koje definitivno smanjuje linjanje, ali možda najefikasniji način da se ono smanji jeste kupanje sa furminiranjem (uklanjanje „mrtve” poddlake i dlake). Ipak, za trajnije rešenje problema linjanja potrebni su redovna nega i održavanje dlake u salonu. Naši klijenti, osim navedenih usluga, kod nas mogu ugovoriti pakete usluga, tj. mesečni paket po povoljnijoj ceni. Na primer, to može biti nedeljno iščetkavanje, sečenje noktiju i jednom mesečno ili u dva meseca kupanje. Može se dogovoriti sve u zavisnosti od potreba i stanja mace.

Dugodlake mačke

Kada je reč o dugodlakim rasama, važno je da vlasnici znaju da je vreme za posetu salonu kad pod prstima osete da su počele da se prave male grudvice u dlaci.

– Za svega nekoliko dana od tih grudvica nastaju ućepci koji se ne mogu rešiti drugačije nego potpunim šišanjem. Mace nemaju toleranciju i strepljenje kao kuce, i kod ućebanih maca ne postoji druga opcija osim šišanja na vrlo vrlo kratko. Dugotrajno nošenje ućebaka, pogotovo onih uz kožu, može izazvati razvoj gljivica ili postati odlično „skrovište” za buve – naglašava Ilona Nina Meha iz salona Show Groom.