I macama treba pomoć grumera - Pet Magazine
nega macje dlake
Od Dijana Đukić - 07/06/2018

I macama treba pomoć grumera

Iako su mačke veoma pedantne životinje, i njima je potrebna pomoć iskusnih grumera naročito tokom proleća kad nastupi pojačano linjanje.

Izvor: magazin Mačka, Foto: Shutterstock

Mace su i dalje retke mušterije u salonima za šišanje i negu životinja u našoj zemlji, iako su gruming saloni naročito korisni i spasonosni za vlasnike dugodlakih mačaka.

Kako bi im krzno i koža uvek bili zdravi i u besprekornom stanju, dugodlake mace trebalo bi redovno dovoditi u salone za šišanje i negu.

– Iako bi vlasnici trebalo da ih četkaju svakodnevno, oni neretko zanemare tu obavezu, pa nam mezimce dovode u veoma lošem stanju. U najvećem broju slučajeva mace su „ućebane” do kože, pa su grumeri prinuđeni da ih ošišaju veoma kratko. Prvenstveno iz zdravstvenih razloga, a onda i zato što gotovo nijedna maca ne može da istrpi raščešljavanje toliko umršene dlake – objašnjava Dijana Đondović, vlasnica beogradskog salona Royal groom.

Šišanje mačaka

Kako objašnjava, proces šišanja kod maca dosta je kompleksniji od onog kod pasa, jer mačke imaju tanku kožu i lako mogu da se poseku tokom tretmana. Takođe, mace imaju i znatno manje strpljenja. Ali – kupanje, šišanje, nega i sečenje noktiju mezimcu obavezne su stavke na listi svakog odgovornog vlasnika.

– Koliko bi često trebalo kupati macu zavisi od vrste dlake, kože, načina života i zdravstvenog stanja mačke. Kad je reč o kupanju, naše najčešće mušterije su dugodlake mace i preporuka je da salon posete četiri puta godišnje. U kućnim uslovima je vlasnicima veoma teško da ih okupaju, jer je poznato da većina maca baš i ne voli vodu.

Pomoć je naročito potrebna u sezoni linjanja, jer profesionalci znaju najbolje načine da pomognu. Kozmetika koja se koristi mora biti baš za mace i preporuka je da pre kupanja isečete nokte svom ljubimcu – savetuje naša sagovornica.

Sedacija mačke tokom šišanja

Mnogi možda ne znaju, ali većina salona, ako uopšte i nude usluge za mačke, sve tretmane obavljaju isključivo uz sediranje (davanje sedativa), što nikako nije dobro rešenje.

– Najbolji savet je da potražite grumere koji poznaju psihologiju mačaka i koji će kupanje, šišanje, sečenje noktiju ili bilo koji drugi tretman izvesti na najmanje traumatičan način. U našem salonu može se dobiti kompletna nega krzna što će vlasnicima i mezimcu omogućiti znatno lakši i lepši život – naglašava Dijana Đondović.

Gruming salon za mačke

Možda će vam za potragu salona koji ne sediraju mace pre sređivanja biti potrebno malo vremena, pa smo se potrudili da vam pomognemo i uštedimo i vreme i živce.

Jedni od retkih kojima pomoć sedativa uopšte nije potrebna zaposleni su u salonu ShowGroom.

– Uopšte smo retki kad je reč o ulepšavanju i nezi mačaka, a specifični i po tome što ih sređujemo potpuno bez sediranja. Sediranje sobom nosi određene rizike i ne treba ga sprovoditi bez prisustva veterinara, često sediranje pogotovo. Naučila sam kako najbolje raditi s mačkama – osnovno pravilo je da tretman rade dve osobe, sve treba da bude vrlo organizovano i da se osluškuje ponašanje mačke, jer maca se ne prilagođava.

U odnosu na pse, one se vezuju za prostor i zato im teško pada kad ih vlasnici dovedu u nepoznat prostor kao što je salon. Mnogi možda ne znaju, ali u većini slučajeva kad nam vlasnici dovedu mačku, njihovo prisustvo ne napravi nikakvu razliku, neće biti mirnije i opuštenije zato što im je tu vlasnik – objašnjava Ilona Nina Meha, vlasnica salona ShowGroom.

Tretmani za mačke

I ona potvrđuje da u poređenju s kucama, mace dolaze u znatno manjem broju i ređe, s obzirom na to da im je ređe i potrebno sređivanje.

– Gruming za mace je malo poznat i kod nas nije toliko zastupljen. Zato je važno da napomenemo da mace u naš salon mogu doći na različite tretmane. Nekim macama, pogotovo persijskim, šišanje je gotovo neophodno. Mogu doći na iščetkavanje, skraćivanje noktiju, kupanje, a šišanje je najčešći tretman na koji dolaze – kaže naša sagovornica.

Furminiranje

Pitali smo je koji su to tretmani najdelotvorniji protiv nesnosnog prolećnog linjanja.

– Vlasnici najčešće traže šišanje koje definitivno smanjuje linjanje, ali možda najefikasniji način da se ono smanji jeste kupanje sa furminiranjem (uklanjanje „mrtve” poddlake i dlake). Ipak, za trajnije rešenje problema linjanja potrebni su redovna nega i održavanje dlake u salonu. Naši klijenti, osim navedenih usluga, kod nas mogu ugovoriti pakete usluga, tj. mesečni paket po povoljnijoj ceni. Na primer, to može biti nedeljno iščetkavanje, sečenje noktiju i jednom mesečno ili u dva meseca kupanje. Može se dogovoriti sve u zavisnosti od potreba i stanja mace.

Dugodlake mačke

Kada je reč o dugodlakim rasama, važno je da vlasnici znaju da je vreme za posetu salonu kad pod prstima osete da su počele da se prave male grudvice u dlaci.

– Za svega nekoliko dana od tih grudvica nastaju ućepci koji se ne mogu rešiti drugačije nego potpunim šišanjem. Mace nemaju toleranciju i strepljenje kao kuce, i kod ućebanih maca ne postoji druga opcija osim šišanja na vrlo vrlo kratko. Dugotrajno nošenje ućebaka, pogotovo onih uz kožu, može izazvati razvoj gljivica ili postati odlično „skrovište” za buve – naglašava Ilona Nina Meha iz salona Show Groom.

Komentari “I macama treba pomoć grumera

  1. Imam Maine cone macora,5 god.star, cetkamo ga povremeno ali se buni.Gdeu Beogradu ima salon koji bi ga ocetkao dobro i uklonio poddlaku ali bez sedativa

POSTAVI ODGOVOR

Your email address will not be published.