Dijareja nije bolest - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
dijareja
Od petmagazine.rs - 27/04/2021

Dijareja nije bolest

Dijareja je znak različitih bolesti i može se javiti kao jedini znak ili kao jedan od nekoliko znakova kompleksnijeg problema

Piše: Petmagazine.rs

Ako vaša maca iznenada ima nekotrolisanu retku stolicu i ona se u nakom trenutku pretvori u tečnost, onda je dijareja očigledna. Ako tečna ili polutečna stolica traje duže od dva dana, treba da se obratiti svom veterinaru, još ako mačka pokazuje druge znake bolesti, nemojte čekati, odmah je odvedite na pregled.

Ako imate više mačaka, važno je da utvrdite koja maca ima dijareju.

Uzroci

Proliv nije bolest sama po sebi već klinički znak koji može ukazivati na jedan ili više različitih problema. Većina uključuje određeni stepen upale jednog ili više područja gastrointestinalnog trakta. GI trakt je neprekidna cev koja pomera hranu od usta do anusa. Infektivni agensi, poput bakterija, virusa, kokcidija i crevnih crva, ili neinfektivni iritanti, kao što su hemijski toksini ili otrovne biljke, neki su od najčešćih uzroka upale. Netolerancija na hranu ili alergija na određene sastojke u ishrani takođe mogu biti odgovorni za dijareju.

Važno je da svom veterinaru date detaljnu medicinsku istoriju vaše ljubimice. Budite što detaljniji sa datumom kada ste prvi put primetili problem. Da li je došlo do promena u ishrani vaše mačke, poput nove hrane? Obratite pažnju na poslastice koje je vaš ljubimac jeo u poslednje 1-2 nedelje. Zabeležite bilo kakve promene u uobičajenoj rutini mačke ili vašeg domaćinstva. Koliko su česte stolice? Kakve su boje, konzistencije? Da li mačka pokazuje bilo kakve druge znakove poput povraćanja, gubitka apetita, letargije ili gubitka težine?

Veterinar će obično tražiti da sa sobom ponesete uzorak fekalnog materijala na analizu. Pored temeljnog kliničkog pregleda, veterinar može da preporuči dodatne dijagnostičke testove. U blažim slučajevima dijareje, ovi testovi mogu biti odloženi, osim ako početno lečenje ne uspe ili se stanje pogorša. Složeniji dijagnostički testovi mogu uključivati uzorke krvi, stolice i uzoraka brisa rektuma za ispitivanje parazita, DNK testiranje, radiografije (rendgenski snimci) i, na kraju, endoskopski pregled.

Lečenje

U početku lečenja dijareje, veterinar može da usvoji nespecifičan pristup. Za inače zdrave odrasle mačke, veterinar vam može savetovati da macu stavite na dijetu, hranite je malom količinom hrane, lako svarljive. Voda treba da se nudi u svakom trenutku. Najbolje dijete su često posebno formulisane sa ravnotežom vlakana koje hrane dobre bakterije u crevima mačke. U nekim slučajevima može se preporučit dijeta koju ćete spremati u kućnim uslovima, obrok koji sadrži kuvani pirinč ili testenine sa kuvanom piletinom bez kože. U nekim slučajevima mogu se propisati sredstva protiv dijareje, sredstva protiv glista i / ili probiotici.