Da li vas mačke zaista vole manje od pasa? - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
Od petmagazine - 14/02/2024

Da li vas mačke zaista vole manje od pasa?

U jednom momentu Internetom je prostrujao nalet zabrinjavajućih naslova u vezi sa novom istraživačkom studijom, koja je pojašnjena u nastavku teksta. Naslovi bi vas mogli navesti da verujete da vas mačke vole manje od pasa, međutim, ovi naslovi su obmanjujući i ne daju tačan pregled onoga što je studija zaista otkrila.

piše: petmagazine.rs

Prema veb stranici PLOS One, na kojoj je objavljena studija Alis Poter i Danijela Milsa, ona je uključivala dvadeset parova vlasnika i mačaka. Mačke su bile smeštene u dve sobe sa dve stolice (jedna za vlasnika i jedna za stranca) zajedno sa igračkama za mačke i natkrivenim prozorima. Video kamera je snimila interakciju između svake mačke, vlasnika i stranca tokom različitih ponašanja (vlasnik napušta prostoriju i vraća se, stranac je napušta i vraća se, itd.) Istraživači su koristili test poznat kao „Ejnsvortova čudna situacija“ da bi procenili ponašanje mačaka u pogledu toga koliko su mačke izgledale povezane sa svojim vlasnicima.

Istraživači su otkrili da su se mačke u testu više oglašavale kada je njihov vlasnik otišao, u poređenju sa strancem koji je otišao, ali „nisu videli nikakve dodatne dokaze koji bi sugerisali da je veza između mačke i vlasnika jaka“.

Istraživači su otkrili da „mnogi aspekti ponašanja mačaka… nisu u skladu sa karakteristikama privrženosti“. Međutim, oni su takođe primetili da test nije ispitao da li možda postoje razlike u vezivanju između mačaka koje su samo u zatvorenom i zatvorenom/spoljašnjem prostoru, a takođe su primetili da test koji su koristili možda nije bio efikasan instrument za određivanje mačje privrženosti vlasnicima. Konkretno, oni su izjavili: „Ne želimo da impliciramo da mačke ne formiraju neki oblik privrženog društvenog odnosa ili veze sa svojim vlasnicima, samo da odnos sa primarnim negovateljem nije tipično okarakterisan sklonošću prema toj osobi zasnovanoj na obezbeđivanju sigurnosti za mačku.”

Šta sve ovo zapravo znači?

To znači da mačke ne pokazuju istu vrstu privrženosti svojim vlasnicima kao psi u smislu da vlasnike vide kao izvor sigurnosti i pokazuju više ponašanja koje bismo nazvali „nezavisnim“. To uopšte ne znači da mačke ne uživaju u odnosu sa svojim vlasnicima, one jednostavno traže ljudsko društvo iz različitih razloga i na različite načine od pasa.

Kako da budete sigurni da vas mačka voli?

 

Na primer, studija je otkrila da je kada se koristi Ejnsvortov test sa psima, stajanje pored vrata, gde je vlasnik izašao, bila ključna mera za određivanje privrženosti, pa čak i anksioznosti odvajanja. Nisu videli ovakvo ponašanje među mačkama u studiji, ali to možda nije zato što mačkama ne nedostajete – istraživači napominju da bi to moglo biti zbog činjenice da „mačke ne pokazuju uznemirenost na ovaj način“.

U mačjoj društvenoj mreži ne vidite istu vrstu jakih društvenih veza koje ćete videti u grupama pasa. Ovo može biti zbog toga što su mačke po prirodi poprililno samostalne i ne moraju se tako blisko povezivati sa društvenim grupama da bi preživele.

Za razliku od pasa, koji mnogo duže rade i žive sa ljudima, mačke ne traže ljude za svoje svakodnevne potrebe. Međutim, oni jasno formiraju društvene veze sa svojim vlasnicima i pokazuju „ljubazno“ ponašanje, kao i prednost prema svojim vlasnicima u odnosu na ljude koji nisu u domaćinstvu. Ukratko, ne dozvolite da vas pomenuti naslovi navedu da sumnjate u ljubav vaše mačke.