Da li smete da podelite picu sa mačkom? - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
pica i macka
Od petmagazine.rs - 23/03/2020

Da li smete da podelite picu sa mačkom?

Teško je ostati imun na taj bolećivi pogled i mjauk vašeg ljubimca dok jedete ukusno parče pice. Ipak, suzdržite se i nemojte ga podeliti s mačkom, savetuju stručnjaci.

Tekst: magazin „Mačka“, Foto: Shutterstock

Naručili ste ukusnu i slasnu picu i planirate da na nju „navalite” uz epizodu omiljene serije, i odmah se pored stola (ili na njemu) trkom stvorila i vaša mačka koja se oblizuje, mjauče i „prosi” bar jedan zalogaj. Svima nam je ova situacija dobro poznata. Tom opojnom mirisu zaista je nemoguće odoleti.

Ipak, stručnjaci savetuju da se oduprete ovom iskušenju i da svom mezimcu ne date nijedan zalogaj. Veliki je broj namirnica u ljudskoj ishrani koje su za ljubimce u najmanju ruku nepreporučljive, a možemo slobodno reći i – opasne. Evo zašto.

Testo

Maca ga može gricnuti ako i samo ako je ono potpuno termički obrađeno, međutim, najčešće je ono blago gnjecavo, što znači da je poluživo. Mačji topli i vlažni stomačić idealno je mesto za narastanje testa, što može izazvati brojne zdravstvene tegobe. Od oštrog i jakog bola u stomaku, rupture creva, pa i do trovanja alkoholom, pošto kvasac vri u stomaku. Takođe, testo je i puno masti, sa mesa, i sira, koji su nezaobilazni sastojci pice, a masnoća macama nikako ne prija, niti im je potrebna. Mačke su mesožderi i njihov stomak nije „napravljen” da vari hleb i testo uopšte, te se u najblažoj varijanti on može naduti i maca može dobiti gasove.

Luk

Nemali je broj pica na kojima se nalazi i luk, a ova namirnica sadrži supstancu n-propil disulfid, koja kod životinja uzrokuje anemiju i žuticu. Kod mačaka luk može da dovede do razaranja crvenih krvnih zrnaca, a kako su ona zaslužna za transport kiseonika u ćelije, mace mogu osetiti slabost i gubitak daha. Svega nekoliko parčića može biti smrtonosno za mačku.

Meso

Najčešće su to suhomesnati proizvodi, a prevashodno kulen ili slične vrste salama. One su dosta začinjene i ljute (ako je kulen u pitanju), te mačka može veoma brzo osetiti probleme u stomaku. Njen digestivni sistem nije naučen da vari ovakvu vrstu hrane.

Sir

Veliki je broj mačaka koje su netolerantne na laktozu, čak mnogo veći procenat nego što je ljudi sa tim problemom. Mačji sistem za varenje će se odmah pobuniti protiv ove hrane, a takođe, ako je sir topljen (što je najčešći slučaj), on oslobađa veliku količinu masti koju bi u ishrani mačaka (i pasa) trebalo izbegavati.

So

Pice su slane, jer se so stavlja i u testo, u sos, sastojci su puni soli. U kombinaciji s drugim nepoželjnim sastojcima (luk, masnoća, začini), to za naše mezimce može biti čak i smrtonosno.

Zaključak

Kada se sve navedeno uzme u obzir, stručnjaci kažu da je pica možda i najgora hrana koju možete ponuditi svom mezimcu, te to nikako nemojte činiti. Ako vas grize savest što vi jedete, a vaš mezimac ne, onda mu ponudite ukusnu poslasticu namenjenu baš mačkama ili malo vlažne hrane, koju obožavaju.