Da li je mačja trava slična marihuani? - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
macka i macja trava
Od petmagazine.rs - 11/02/2020

Da li je mačja trava slična marihuani?

Nemali je broj vlasnika koji smatraju da se njihovi mezimci od mačje trave (mačje metvice) – „naduvaju”, odnosno da ona ima isti efekat na mace kao marihuana na ljude. Ako ste i vi među njima, možete biti mirni.

Tekst: magazin „Mačka“, Foto: Shutterstock

Ove dve biljke potpuno su različite, jer mačja trava pripada porodici biljaka u koje spadaju i ruzmarin, lavanda i nana. Razlog zbog kojeg mačke „polude” kada njuše ovu biljku jeste u tome što se u njenom lišću i stabljikama nalazi dragoceno eterično ulje, a ono sadrži organsko jedinjenje nepetalakton, koje „imitira” miris feromona.

Kada mace trljaju svoju glavu o mačju travu, mirišu je i grickaju, njihovo čulo mirisa detektuje miris eteričnog ulja veoma sličnog mirisu urina mačaka ili onom koji ispuštaju ženke u teranju. Mačke tako dobijaju seksualni stimulans. Trajanje ovog stimulansa traje otprilike oko desetak minuta i mace osećaju radost i zadovoljstvo, i dobijaju nalet pozitivne energije.

Ovakav opojan efekat mačja trava ima na jedinke starije od šest meseci, a istraživanja su pokazala da čak 70 do 80 odsto mačaka obožava ovu biljku.