Budite uz svog psa i macu i u poslednjim trenucima njihovog života - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
Od petmagazine - 01/12/2023

Budite uz svog psa i macu i u poslednjim trenucima njihovog života

Posle neprocenjivih trenutaka provedenih sa svojim ljubimcima, nakon što ste sa njima podelili svoj dom, svoje srce, svoj život – nema ničeg potresnijeg nego gledati ih kako odlaze. Teška srca, moramo da se suočimo sa surovom stvarnošću i prihvatimo da ni mi, kao ni naši ljubimci, nismo besmrtni.

piše: Djole.dog

A jedna od najtežih odluka je sigurno eutanazija. Onda kad je bolest neizlečiva, kada pas ili maca već ne mogu da žive normalno, kada se pomoć u odlasku smatra humanom… Znamo da je izuzetno teško, gotovo nepodnošljivo. Ipak, svi moramo da budemo uz njih, pored svojih odanih prijatelja u poslednjim trenucima, ma koliko to teško moglo biti. I jedan veterinar objašnjava zašto je toliko važno…

„Kada ste vlasnik kućnog ljubimca, neizbežno je, u većini slučajeva, da vaš ljubimac ode pre vas. Dakle, ako i kada morate da povedete svog ljubimca u veterinarsku ambulantu na humani kraj bez bolova, želim da svi znate nešto: bili ste centar njihovog sveta čitav život! Oni su možda samo deo vas, ali sve što znaju jeste to da ste vi njihova porodica. I molim vas da ne ostavljajte ih tada…ne dozvolite da odu sami jer je vama preteško…ne ostavljajte ih“, rekao je veterinar, koji je očito imao puno iskustva sa pretužnim i uplašenim dušama, čiji vlasnici nisu bili uz njih.

Sahrana uz najviše počasti najpoznatijeg psa za otkrivanje bombi

 

„Ne terajte ih da pređu iz života u smrt u sobi sa nepoznatim ljudima, na mestu koje im se ne sviđa. Oni pretražuju svako lice u sobi za voljenom osobom. Ne razumeju zašto ste ih ostavili kad su bolesni, ostareli ili umiru, i kada im je potrebna vaša uteha. Ne budite kukavica, molim vaa”, apeluje.

BUDITE UZ SVOJE ČLANOVE PORODICE, DO ZADNJEG TRENA. To je najmanje što možemo učiniti za svoje verne prijatelje.